Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Politie waakt over uw gebouwen!
de gebouwencollectie van het Amsterdamse politiekorps van 1851 tot en met 2017

Auteur

Mariska Koenes

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In ‘Politie waakt over uw gebouwen!’ wordt de gebouwencollectie van het Amsterdamse politiekorps binnen de gemeentegrens van Amsterdam, van 1851 tot en met 2017, onder de loep genomen door middel van tekst en foto’s. Deze unieke collectie gebouwen is verrassend groot en varieert van kleine houten posthuizen, grachtenpanden tot moderne kantoorgebouwen. De collectie geeft een goed beeld van de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam en de geschiedenis van het Amsterdamse korps. Er wordt gekeken of de verschillende korpsleidingen een speciaal beleid hebben gevoerd ten opzichte van hun vastgoedbezit, hoe de verspreiding over de stad is en of er zich ook monumenten onder bevinden.

Over de auteur

Mariska Koenes (1967) woont samen met haar man in Zaandijk. Ze werkt al jaren bij de Intelligence afdeling van de recherche van de eenheid Amsterdam. Naast haar baan heeft ze de studie Archeologie (bachelor) en Erfgoedstudies (master) gevolgd aan de VU. Voor haar scriptie zag ze de kans haar werk met haar studie te combineren door te kiezen voor het niet alledaagse onderwerp Amsterdamse politiegebouwen.

Productinformatie

ISBN
9789402243505 / 978-94-022-4350-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
22-06-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
138
Formaat
A4
Illustraties
Ja

Inkijk

Dit boek wil de prachtige collectie van gebouwen en complexen van het Amsterdamse korps in kaart brengen en aan de historische geschiedenis van het korps toevoegen omdat het ruimtelijk component tot nu toe nauwelijks of niet aan bod is gekomen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de kennis bij de werknemers van het Amsterdamse politiekorps van deze unieke collectie. Juist in deze periode waarin een grote reorganisatie heeft plaatsgevonden waar men van 26 korpsen is overgegaan naar één landelijk korps met tien eenheden, staat het ruimtelijk erfgoed van de het Amsterdamse korps (en ook dat van andere voormalige korpsen) onder grote druk. Alle regiokorpsen zijn hun beslissingsbevoegdheid kwijt geraakt over het aankopen en verkopen van het onroerend goed. Vooral voor de kapitaalkrachtige korpsen zoals het Amsterdamse korps is dit een hard gelag. Voortaan vallen alle politiegebouwen in het hele land onder één centraal huisvestingsbureau; uitgezonderd de politiegebouwen die in eigendom zijn bij derden, de politie kan het gebruik hiervan natuurlijk wel beëindigen.

Door de voormalige minister van Justitie en Veiligheid, minister Opstelten, is in februari van 2015 aan de Tweede Kamer bekent gemaakt dat in een periode van tien jaar (tot 2025) rond de tweehonderd bureaus in Nederland gesloten gaan worden. Op het budget materiële kosten van de Nationale Politie van ruim € 1 miljard euro moet op huisvestingslasten € 76,5 miljoen euro bespaard worden, een besparing van 7,7%. Henk Essen, lid van de korpsleiding Nationale Politie, heeft als reactie op de sluiting van politiebureaus gezegd dat het korps liever de dienstverlening vergroot dan dat het in stenen investeert. Los van de vraag of deze twee niet aan elkaar verbonden zijn, verloochent hij met deze uitspraak de geschiedenis van de korpsen in Nederland en daarmee de identiteit van de Nederlandse politie.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Gerard Koppers op 20-07-2018
Ha! Eindelijk een degelijk overzicht van de Amsterdamse politiegebouwen! Zelfs voor de Amsterdam-kenners zitten er vast nog verrassingen bij! Leuk dat van de gebouwen zoveel mogelijk gegevens zijn opgenomen, dat kan weer inspireren tot verder onderzoek.
En - zoals de auteur al aangeeft - jammer, dat er bij de politie-organisaties nooit veel aandacht is geweest voor het geweldige cultuurhistorisch erfgoed dat men eigenlijk in bezit heeft gehad. Elk bureau heeft zijn eigen herinneringen en juist de diversiteit daarvan (afhankelijk van aan welke kant van de balie je stond) maken het de moeite waard om daar toch eens wat omzichtiger mee om te gaan.
Beetje jammer dat er geen handzame index in zit, maar dat maakt het bladeren niet minder aangenaam.