Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Hier kon dat niet gebeuren...

Auteur

David de Wolf

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

14 mei 1940. De ouders van de schrijver wisten op het laatste nog varende schip, bezet Nederland te ontvluchten naar de Verenigde Staten. Uit de vervolgens ontstane briefwisseling tussen zijn ouders en de achtergeblevenen worden in dit boek selecties weergegeven, waarin met name de grootvader van de schrijver blijk geeft van veel optimisme. Of dit gemeend was, dan wel ter geruststelling van de emigranten moest dienen, is echter de vraag. Enige brieven van na 1942 betreffen de deportatie van de grootouders naar Auschwitz en de ellendige wederwaardigheden van familieleden die de holocaust wel overleefden.

Over de auteur

David de Wolf (1934) vluchtte op bijna zesjarige leeftijd op 14 mei 1940 met zijn joodse ouders en broer uit Nederland. Hij keerde terug naar Nederland voor zijn middelbare schooltijd en studie, om daarna weer langdurig in de VS te verblijven. Hij bekleedde daar diverse wetenschappelijke posities vóór zijn emeritaat in 2003. Hij woont inmiddels in Amstelveen en is nog steeds geïnteresseerd in onderwerpen uit de fysica en de technische wetenschappen.

Productinformatie

ISBN
9789402244168 / 978-94-022-4416-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
30-03-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
200
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Het is 6 oktober 1941 als mijn grootvader zijn zorgen uit over het gevolg van de steeds slechter wordende omstandigheden voor de correspondentie met mijn ouders in de VS:
 
"We waren ook wel enigszins verwend de laatste tijd daar jullie vorige brieven enige keren in ± 14 dagen overkwamen. We hopen dat het na langer uitblijven geen bijzondere oorzaak heeft, en dat we dus spoedig wat zullen ontvangen. [En over die slechtere situatie zegt hij verder:] We maken het hier gelukkig alle nog best, al wordt het leven er niet gemakkelijker op. We zijn gezond en krijgen nog op tijd ons natje en droogje. Bridgen en onderlinge bezoeken brengen doen we nog geregeld. Wandelen doen we ook nu en dan, maar van amusementsuitgang is natuurlijk geen sprake... Ons kantoor is de vorige week verplaatst daar de plaats waar het vroeger was niet meer voor ons toegankelijk is. Dit redt zich allemaal echter wel. Er is sprake van dat we ook niet meer op reis zullen mogen, maar in hoeverre dit waar is en wanneer dat zal ingaan is nog niet bekend. Hoe het ook zij, we zullen ons weten aan te passen."
 
Ik schreef het al eerder en zeg het nu nogmaals: mijn goeie grootvader was een optimist!


"De volgende dag kwam Arnold thuis en zei op zijn langzame manier: 'De juffrouw heeft gevraagd of ik de zjoewish ben. Ik heb 'nee' gezegd, en nou moet ik een briefje meenemen. Wat is dat, Moeder,'de zjoewish'?"

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek