Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Jood en Jezus
Hoe een getraumatiseerde wordt herboren

Auteur

Ineke Koops

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

"Jood en Jezus" toont aan de hand van het leven van de schrijfster, dat gekenmerkt werd door langdurige post-traumatische stress en verslaving, een vergelijkbaar patroon waarin Israël gevangen zit. De trauma’s die de Joden hebben opgelopen in de Shoa en in al die eeuwen daarvoor, hebben hen, nu ze het heft in eigen handen hebben, gebracht tot een obsessie met macht.

Geschreven in Samaria op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, midden in Palestijns gebied, wordt de dramatische actualiteit voelbaar in de beschreven dagelijkse gebeurtenissen, Daarin wordt zichtbaar hoe Israël afstevent op haar dieptepunt, waarop zij hopelijk, net als de schrijfster zelf, tot de erkenning komt van haar machteloosheid en het besef dat er maar Een is, Die haar kan redden.


Recensie in de Uitdaging: ‘Jood en Jezus’

Over de auteur

Ineke Koops (1937) is een laatbloeister. Door de desillusie van een gebroken huwelijk in de problemen geraakt, is zij na een turbulente periode tot bekering gekomen. Dat betekende een moeizame tocht omhoog aan de hand van haar Redder. Deze was het, die haar op deze klim het ene na het andere verrukkelijke uitzicht bood. Samen op de top, hebben zij gevierd dat zij tot een volkomen nieuw mens is uitgegroeid.

Productinformatie

ISBN
9789402245233 / 978-94-022-4523-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
18-05-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
102
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Hier op de Westbank ligt het struikelblok van de vergeving hoog opgetast. Ik zocht naar mogelijkheden om de opdrachten die ik gekregen had (1. Hebt uw vijanden lief, 2. Bidt voor wie u vervolgen), niet alleen aan de vrouwen van de bijbelgroep en de moslims die ik ontmoet had, maar ook elders door te geven. Zo belandde ik bij een priester aan wie ik mijn verhaal vertelde: mijn bijzondere verlossingsgeschiedenis en wat daarna allemaal gebeurde. Ik gaf ook duidelijk het verband aan tussen mijn verslaving en bij Israël de verslaving aan de macht en de onmogelijkheid om daar op eigen kracht uit te komen. Hij had stil en zonder mij te onderbreken naar mij geluisterd. Toen kwam hij met zìjn verhaal. Vol bitterheid vertelde hij hoe hij onlangs vernederd was door Israëlische soldaten bij een checkpoint. Zij arresteerden hem – een priester (!) – , kleedden hem uit tot op zijn ondergoed en lieten hem zo een nacht lang achter in een hok, dat als cel diende.
Deze man was daar nog zo van ondersteboven, dat ik naarstig zocht naar woorden waarmee ik hem zou kunnen troosten. Het enige wat ik vond te zeggen was: "Weet u hoe Christus aan het kruis hing? Zelfs Zijn onderkleed hadden ze Hem afgenomen!"

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Henk-Jan van der Klis op 09-07-2018
Toen Ineke Koops in onze gemeente vertelde, dat ze tijdens haar verblijf in Samaria in 2016-17 een boek had geschreven dat haar eigen ogen, maar ook die van Jood en Palestijn zou kunnen openen om Jezus Christus als Redder en Heiland te zien, raakte ik geïnteresseerd. De lijn die de schrijfster in haar eigen lijn ontdekte in via een diep traumatische gebeurtenissen in haar jeugd en de gevolgen als (jong)volwassene tot en met het punt, dat ze Jezus Christus leerde kennen als oplossing, kent opvallende parallellen in het Israël sinds de Shoa. Langdurige posttraumatische stress en een machtsverslaving om als onderdrukte zelf te onderdrukken, patronen die ook bij andere bevolkingsgroepen en oorlogsslachtoffers zichtbaar zijn, bepalen het leven van Palestijnen die beroofd van land, werk en toekomst, zelf ook heel gemakkelijk in het patroon kunnen volgen. Koops (81) biedt in retrospectief op haar eigen leven de Jood en Palestijn een perspectief en kent haar eigen plek daarin als voorbidster en praktizerend gelovige.

Jood en Jezus: hoe een getraumatiseerde wordt herboren bevat vele, opvallende Bijbelgedeelten die Jezus Christus centraal stellen als kantelpunt, goede Herder en Lam dat eens en voor al onze zonden stierf. Genade is genoeg, maar moet wel aanvaard worden. Een hoopvol en inspirerend boekje (100 pagina's) vol diepgang in Koops roerige leven en dat van miljoenen inwoners van Israël en de Palestijnse gebieden.