Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Onze Jan in Indië
getekend bovendien

Auteur

Gerard van der Lee

Uitvoering
Paperback
Genre
Strips
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

"Onze Jan in Indië - Getekend Bovendien" is een aanvulling op het eerder van dezelfde auteur verschenen "Onze Jan in Indië" maar nu wordt de lezer gevraagd te kijken. Want van der Lee weet uit zijn levenslange ervaring met het tekenen van cartoons, dat een cartoon vaak meer zegt dan pagina’s tekst. In de discussies over het dekolonisatieproces wordt over het handelen van Nederlandse militairen geoordeeld en wordt veroordeeld zonder de omstandigheden, en de achtergrond te benoemen. De auteur probeert uit te beelden wie deze 200.000 jonge mannen waren, die drie jaren en meer van hun jonge leven in vm. Nederlands Oost Indië hun dienstplicht vervulden in opdracht van de herstelde democratische Nederlandse regering na jaren van oorlog, dictatuur bezetting en onvrijheid. Wat was de voorgeschiedenis, hun herkomst, hun
achtergrond en wat waren de omstandigheden? Hoe hebben
zij zelf hun uitzending ervaren?

Over de auteur

Indiëveteraan Gerard van der Lee (1927) werd, nadat zijn huis in Rotterdam bij een bombardement in 1943 was verwoest, in november 1944 bij een razzia gevangen genomen door de Duits bezetter en voor het verrichten van dwangarbeid naar Duitsland afgevoerd. Eerst achter het Duitse front in de Eifel en daarna in Keulen. Daar wist hij na het laatste grote bombardement op deze stad aan zijn bewakers te ontkomen en werd drie dagen voor de Gestapo verborgen gehouden door burgers in Keulen. Hierna werd hij bevrijd door de Amerikanen en keerde in juni 1945 terug in Rotterdam.
In 1947 werd hij opgeroepen voor militaire dienst bij het Regiment Huzaren van Boreel en vertrok in 1948 met de s.s. Waterman naar Nederlands-Oost-Indië waar hij tot de repatriëring in juli 1950 als militair actief was. Daarna kon hij beginnen aan zijn carrière in de burgermaatschappij en een privé-leven.

Productinformatie

ISBN
9789402245486 / 978-94-022-4548-6
Uitgeverij
BoekXpress
Verschijning
23-05-2018
Taal
Nederlands

Genre
Strips

Uitvoering
Paperback
Pagina's
66
Formaat
21 x 21 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek