Dienstplicht zo gek nog niet
Brieven en berichten van opgeroepen dienstplichtigen
- Auteur
-
Hans Oudendorp
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Geschiedenis
- Prijs
- € 18 ,99
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)
Samenvatting
Een informatief boek vol wetenswaardigheden, kostelijke anekdotes en amusante mededelingen van en over dienstplichtigen.
Ruim twintig jaar was het stil rond de dienstplicht. De opkomst was opgeschort, jongens hoefden niet meer naar een kazerne te komen. Dan is er plotseling nieuws: Defensie-
minister Ank Bijleveld introduceert in 2018 een genderneutrale dienstplicht. Dat is in Nederland nog nooit vertoond. Voortaan worden ook meisjes ingeschreven voor de dienstplicht als ze 17 zijn. Maar hoe werkt dat in de praktijk? In dit boek, vol anekdotes, een kijkje achter de schermen bij Dienstplichtzaken, de afdeling binnen het ministerie van Defensie waar alles geregeld werd. Tevens wordt gesproken over een vrijwillige maatschappelijke diensttijd. Dat was in het Regeerakkoord vastgelegd, maar of het uit de verf komt is de vraag. De jongelui staan (nog) niet in de rij.
Over de auteur
Productinformatie
- ISBN
- 9789402246513 / 978-94-022-4651-3
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 27-07-2018
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Geschiedenis
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 100
- Formaat
- A5
- Illustraties
- Ja
Inkijk
Voor veel jongens was die inschrijvingsbrief, getekend door de burgemeester, een schok. Men wilde bijvoorbeeld eerst een studie afmaken en dat mocht, als je je maar aan de maximale studieduur hield. Eeuwige studenten hadden pech, ze moesten de studie afbreken en in dienst, daarna bleek studeren vaak niet zo leuk meer en kwam het er niet meer van. Er waren er ook die net een goede baan hadden bemachtigd na hun schoolopleiding; toch zat er niets anders op dan ontslag te nemen als het zo ver was. In theorie was een werkgever verplicht om een jongen die uit dienst kwam weer aan te nemen, maar in de praktijk werkte dat niet, want intussen had die werkgever al lang een ander aangenomen.
Sommige jongens hoorden al op de keuring dat uitstel voor studie er niet in zat omdat ze al tijdens de vooropleiding een paar keer waren blijven zitten. Die mededeling viel blijkbaar niet altijd in goede aarde getuige dit briefje:
Aan de dienstplichtzakenambtenaar,
Nou dat heb je weer mooi voor me geregeld, m´n hele carrière verdomme naar de bliksem, m´n kandidaatsexamen naar de kloten helpen. Van mij mag op dat kantoor van jullie stamptepede de tyfus uitbreken en nu dus echt. Aju.
Reviews
Er zijn nog geen reviews over dit boek