Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Bijbelse kernwoorden

Auteur

Arie Romein

Uitvoering
Paperback
Prijs
17 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit boek biedt toelichtingen op twintig centrale begrippen in de Bijbel. Het zijn wegwijzers voor het verstaan van de bijbelse Boodschap. Gezocht is naar de grondbetekenis van elk kernwoord, zowel in het Oude als Nieuwe Testament. Wat kunnen deze termen ons vandaag te zeggen hebben?

Over de auteur

Arie Romein (1934) is emerituspredikant te Ede. Hij diende de hervormde gemeenten te Noordeloos en Wezep, was daarna adjunct-directeur van de Gereformeerde Sociale Academie ‘De Vijverberg’ te Ede (thans Christelijke Hogeschool Ede) en scriba (secretaris) van de Provinciale Kerkvergadering van Gelderland van de Nederlandse Hervormde Kerk. Ds. Romein publiceerde pastorale en diaconale bijdragen in diverse kerkelijke tijdschriften en was lid van meerdere organen van de kerk. Thans is hij actief als programmamaker van de lokale Omroep Ede. Ook schreef hij over de geschiedenis van zijn huidige woonplaats.

Productinformatie

ISBN
9789402247299 / 978-94-022-4729-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-09-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
74
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Je zou denken dat het Oude Testament het woord ‘liefde’ heel vaak zou weergeven wanneer het gaat over God. Dat is echter niet zo. Slechts vier keer. Maar heel vaak lezen we over Gods liefhebben. Het werkwoord dus. Dat typeert Gods doen. Het gaat bij Gods liefde niet over een abstract begrip, maar altijd over een concreet gebeuren.
Gods liefde komt tot uiting in Zijn handelen met Zijn volk. Volk, ja, want de enkeling wordt voortdurend gezien in het geheel van het volk. De profeten getuigen van Gods liefde voor Israël, zelfs als het volk van zijn God wegloopt en Hem vervangt door andere goden en machten. Dan houdt Zijn liefde niet op. Vooral bij de profeet Hosea is de liefde van God voor Zijn afgedwaalde volk het centrale thema (zie Hosea 11).
Voor het liefhebben door God is geen basis in de mens en in het volk. Hij heeft lief vanuit zichzelf. Die liefde is er. Zo is God. Zo wil Hij voor zijn volk zijn.
Die God vraagt van Zijn volk: wil Mij dan dienen ‘met hart en ziel en met inzet van al uw krachten.’ (Deut. 6:5). Wanneer dat verlangen wordt beantwoord, zingt een psalm er dankbaar van: ‘De HEER heb ik lief, Hij hoort mijn stem, mijn smeken’ (Psalm 116:1).
De Bijbel kent ook de liefde van mens tot mens. Het ‘lied der liederen’ dat dit bezingt is het Hooglied, waarin de lichamelijke liefde zonder enige schaamte wordt bezongen. Zowel in de joodse als christelijke traditie is dit lied beschouwd als symbool van de liefde van de HEER voor Israël, respectievelijk van Christus voor Zijn gemeente.
Het fundament voor de naastenliefde zijn de woorden in de Thora: ‘Heb je naaste lief als jezelf’. In Lev.19:18 is dit bevolen als tegenstelling van haat of wrok.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek