Alles is toeval
Wetenschap is mensenwerk
- Auteur
-
Pim Lemmens
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Romans
- Prijs
- € 21 ,50
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)
Samenvatting
Over de auteur
Productinformatie
- ISBN
- 9789402247879 / 978-94-022-4787-9
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 28-09-2018
- Taal
- Nederlands
- Genre
- Romans
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 192
- Formaat
- A5
- Illustraties
- Ja
Inkijk
"Ik geloof niet in absolute waarheden. Ik geloof niet in tegenstellingen van opvattingen die elkaar uitsluiten. Waarheden bestaan niet in isolatie. Waarheden bestaan dankzij andere waarheden. Ik geloof dat er vele waarheden zijn en dat die elkaar aanvullen. Iets is waar omdat er vele andere dingen waar zijn. Als je iets voor waar aanneemt, doe je dat vanuit al die dingen die je voorheen voor waar hebt aangenomen. En als je iets voor onwaar aanneemt, doe je dat omdat het niet te verenigen is met iets wat jij voor waar aanneemt. Maar de verknoping van waarheden waar ik vanuit ga is zo ingewikkeld dat ik nooit kan uitsluiten dat er daarin ook waarheden zijn die onderling niet verenigbaar zijn. En natuurlijk komen een hoop van de dingen die ik voor waar aanneem overeen met wat anderen voor waar aannemen, anders zou ik alleen maar als een kluizenaar kunnen leven."
"Oeps, dat is een hele geloofsbelijdenis. Ik weet niet of ik die in één keer kan overzien. Maar ik denk dat ik wel een indruk heb. Wat ik me wel afvraag, is hoe je zo wetenschap kunt beoefenen."
"Waarom zou dat niet kunnen?", vroeg Floris verbaasd.
"Omdat de wetenschap geen inconsistenties toelaat. Als twee theorieën strijdig zijn, moet er één wijken."
"Is dat zo? Hoe komt het dan dat we zowel de zwaartekrachttheorie van Newton gebruiken als die van Einstein? Die zijn op geen enkele manier verenigbaar. Voor Newton is de zwaartekracht iets wat werkzaam is tussen twee massa’s in een onveranderlijke, starre ruimte. Voor Einstein is de zwaartekracht juist een gevolg van de kromming van de ruimte door die massa’s. Dat kan niet allebei waar zijn."
"Dat we Newton nog gebruiken, is puur pragmatisch. Het werkt in eenvoudige gevallen. Maar ik feite heeft Einstein bewezen dat Newton ongelijk heeft."
Met een glimlach zei Floris: "Jij gaat uit van een ideaalbeeld van wetenschap. Je bent er, denk ik, van overtuigd dat er ooit een ‘theorie van alles’ zal zijn, één samenhangende, consistente theorie, hoe complex ook, die alles zal verklaren wat er te verklaren valt."
Reviews
Er zijn nog geen reviews over dit boek