Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Gaan voor goud
Innovatie, corruptie, doping en andere uitdagingen voor sportbestuurders

Auteur

Mart Waterval

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Tegenwoordig is sport niet alleen meer emotie, zoals al het geval was in de tijd van de Oude Grieken, het is ook commercie. En waar geld is, verandert de sport. Dat betekent een grote uitdaging voor de bestuurders in de sportwereld, die hun club, bond of sporttak in dit roerige werkveld moeten leiden.

Mart Waterval sprak met meer dan twintig gerespecteerde sportbestuurders uit binnen- en buitenland over hun grootste uitdagingen. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van goede sportbestuurders? Hoe leg je succesvol de weg naar de wereldtop af? Hoe ga je de strijd aan met doping en corruptie? En is het haalbaar om in Nederland ooit nog de Olympische Spelen organiseren?

Sportcoryfeeën als Toon Gerbrands, Joop Alberda, Charles van Commenée en Jacques Rogge laten hun licht schijnen over de belangrijkste uitdagingen in de wereld van de sport. Het maakt Gaan voor Goud niet alleen een aanrader voor professionele sportbestuurders. Ook bestuurders van amateurverenigingen, managers uit het bedrijfsleven en voor sportliefhebbers zullen aan de anekdotes, verhalen en inzichten uit dit boek hun hart kunnen ophalen.

Genrewinnaar
boek●goud 2019

Over de auteur

Mart Waterval (Beesd, 1989) werd geboren tussen de winst van Oranje tijdens het EK van 1988 en de val van de Berlijnse muur. Van jongs af aan speelde sport een grote rol in zijn leven. Niet alleen speelde hij tafeltennis, tennis en basketbal, ook voetbalde hij veel met zijn broertjes en fietste hij in de Alpen tijdens vakanties. Zijn brede interesse ontwikkelde hij door Geschiedenis en Bestuurskunde in Nijmegen te studeren, waarna hij bij PostNL aan de slag ging en enkele jaren managementervaring opdeed.

De sport liet hem echter niet los. Zo liep hij inmiddels drie marathons en bouwde hij het blog DeSportbestuurder.nl over sportbestuur en sportmanagement. In de toekomst ambieert Waterval een rol in de organisatie van sportevenementen of bij een sportorganisatie. Om hier zo veel mogelijk over te leren, besloot hij managers, directeurs en bestuurders uit de sportwereld te spreken. Deze hobby heeft Gaan voor Goud als resultaat gekregen.

In contact komen met Mart Waterval? Bezoek dan zijn weblog https://www.desportbestuurder.nl of bereik hem via de verschillende social media-kanalen.

Productinformatie

ISBN
9789402250442 / 978-94-022-5044-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
18-01-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
212
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Team Sunweb probeert voortdurend zijn mensen uit te dagen om voorloper te zijn, of zoals Spekenbrink het noemt: om “ahead of the curve” te zijn.

Hoe dwingen jullie bijvoorbeeld Tom Dumoulin om constant te veranderen en te verbeteren om ahead of the curve te kunnen zijn?
“Tom heeft heel hard moeten trainen en veel moeten afzien om de besten te kunnen volgen. Daarna moest hij opnieuw trainen, vechten en afzien om beter te worden en niet alleen te volgen, maar de besten ook voorbij te fietsen. Ook hij heeft tegenslag gehad, in de vorm van valpartijen en verlies. Dat waren grote teleurstellingen. Maar op een bepaald moment won hij een beslissende tijdrit. Dat gaat niet vanzelf: je moet verschrikkelijk afzien om die tijdrit te kunnen winnen. Als je daarna aan Tom vraagt hoe we het programma voor volgend jaar moeten vormgeven, dan geeft hij aan dat het programma hetzelfde moet zijn als vorig jaar. Tot in detail. Dan heb je namelijk iets van houvast: ‘Als ik dat schema volg, dan ben ik misschien wel succesvol, naast alle teleurstellingen, nederlagen en pijn.’ Je probeert comfort te krijgen. Zo zijn mensen. Wij moeten Tom uit die comfortzone trekken. We stellen zijn positie op de fiets ter discussie. We vragen ons af hoe we zijn trainingen kunnen verbeteren.”

Stilstand is achteruitgang dus?
“Precies. Maar niet al die veranderingen zijn wetenschappelijk aangetoond, significant bewezen en gepubliceerd. Dan doet de hele wereld het namelijk al. We gaan gecalculeerde risico’s nemen. Wanneer we denken dat een verandering ook een verbetering is, voeren we hem door. Daar heb je goed leiderschap voor nodig, dat de renners, maar ook de andere medewerkers, kan motiveren en ervan kan overtuigen dat deze veranderingen ook verbeteringen zijn. Dat is het mooie van sporters. Sporters, goede sporters, zijn voorbeelden voor andere mensen omdat ze bereid zijn om ahead of the curve te zijn wanneer het om innovatie gaat.”

Is dat topsportmentaliteit volgens u?
“Ja, dat is topsport.”

Ben jij geïnteresseerd in dit boek? Meld je dan nu aan voor de boekpresentatie via onderstaande link!

https://desportbestuurder.nl/boekpresentatie-gaan-voor-goud/

2 februari 2019
De Sportcampus van het Zuiderpark te Den Haag
Aanvang: 15:00

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek