Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Weikeuen

Auteur

Lydia Blom

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (11 reviews )
Prijs
30 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

In dit boek komen belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis tot leven in de persoonlijke verhalen van de smaakmakende familie Verweij uit Lopikerkapel, een dorp nabij Utrecht. Verweijen werden ook wel 'weikeuen' genoemd en stonden erom bekend niet te benauwd te zijn tegen de stroom in te zwemmen. Zo waren het de gebroeders Verweij die eind jaren vijftig Radio Veronica oprichtten, een illegale zeezender die was bedoeld reclame te maken voor hun kousenhandel. Deze historie vormt samen met vele andere levensverhalen dit kleurrijke werk, waarin ruim een eeuw dorpsleven in beeld werd gebracht.

Over de auteur

"Ik ben geboren in het jaar 1977 in de Lopikerwaard. Ik woon bijna mijn hele leven met veel plezier in het dorp Lopikerkapel. Van oorsprong ben ik verloskundige, maar kon vanwege plotselinge doofheid, die toesloeg in het jaar 2001, dit beroep niet meer uitoefenen. Tegenwoordig werk ik als secretaresse in een ziekenhuis. In mijn vrije tijd schrijf ik. Met hulp van tolken sprak ik met diverse mensen en kon ik dit bijzondere familieverhaal optekenen."

Productinformatie

ISBN
9789460895036 / 978-94-608-9503-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-05-2010
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
550
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Dirk Verweij werd geboren in het jaar 1837 op een boerderij aan de Lekdijk in Lopikerkapel. Het gezin bestond uit vader Hendrik Verweij (geboren in 1792), moeder Gerrigje de Vos en tien zonen. Er waren geen dochters! Dirk was de zevende zoon in het gezin. De gehele streek verklaarde dat uit deze Dirk Verweij een bijzonder nageslacht zou groeien. Hij bleek een uitnemend verstand te hebben en wist al spoedig zeer veel over mens en vee. De mensen waren in die tijd nogal bijgelovig en dachten dat deze zevende zoon bovendien bijzondere gaven bezat. Zo zou hij geneeskundige krachten hebben. Dit was de reden dat menig persoon naar hem toe kwam voor hulp. Volgens overlevering zou Dirk voor elk kwaaltje wel een medicinaal drankje kunnen brouwen. Hij was altijd op zoek naar bepaalde kruiden en plantjes. Ook Dirk kreeg veel zoons: acht in totaal. Allen hadden zij een bepaalde eigenzinnigheid, die wordt toegeschreven aan het geslacht Verweij. Over Dirks zevende zoon, Jan Frederik, vertelt Dirk van Ziel uit Lopik het volgende: "Ik was er eens aan het werk en we mosten koffie drinken. De ouwe Jan zat in het huis en de melk stond op de kachel... Die begon te koken en tante Janna was in de keuken aan het werk. 'Janna, de melk kookt zowat!', riep Jan. 'Zet het pannechie dan iets terug vent!', riep ze vanuit de keuken. Maar hij was het niet van plan en riep nog een keer: 'Janna, de melk kookt!!' 'Zet het dan terúg!!' riep ze weer. En ik maar lachen... Al gauwachtig kookte de melk over het pannetje heen. Heel het fornuis liep onder. Toen zei ome Jan: 'Kook maar, kook maar!!' Je had er toch wel schik mee. Zo woaren ze."

Reviews (11)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door Saar van Schaik op 11-02-2012
Dit boek is zeer de moeite waard !Het gaat over een bijzondere familie ( mijn Familie )! Iedere tak van de familie komt aan bod , met hun wel en wee en bijzondere levensvarhalen ! Ook voor outsiders zeer aan te bevelen !
Geschreven door Bert Verweij -Hilversum op 12-02-2012
Een weergaloos boek. Leest als een spannende streekroman. Als rechtgeaarde weikeu (ik behoor tot het Verweijen-geslacht) heb ik het al 2 maal herlezen. Chapeau voor Lydia Blom. Ik wacht met spanning haar volgende boek af.
Geschreven door Ada Oskam op 20-02-2012
Mijn schoonmoeder was een Verweij. Dus ik ben maar aangetrouwd. Het is leuk om te lezen wat er allemaal al zoal speelde in een familie zeker als hij zo groot is.
Ook voor iemand die van streekromans houdt is het zeer de moeite waard.
Geschreven door Pauline de Haaij op 26-02-2012
Dit boek vertelt de geschiedenis van familie Verweij. Het leest als een trein. Het is een leuk boek om te lezen, ook als je de familie niet kent. Er zit namelijk heel veel humor in en je krijgt ook een beeld van hoe de mensen leefden en werkten in de vorige eeuw.
Geschreven door van den broek op 28-02-2012
Wil je echt een bijzonder verhaal lezen.
Dan is dit boek de moeite waard. Over een levensverhaal van de weikeuenfamilie en wel een familie dat is groot gebracht in lopikerkapel.Geweldig hoe Lydia deze familie aan het licht heeft gebracht een aanrader.
Geschreven door Lydia Blom op 28-02-2012
Het is erg leuk om twee jaar na het uitkomen van het boek nog altijd veel positieve reacties te mogen ontvangen.

De lezer blijkt vooral gecharmeerd te zijn van de combinatie wereldgeschiedenis-persoonlijke verhalen en natuurlijk de vele grappige situaties die zich voordeden in Lopikerkapel, de plaats waar zij woonden. Ook de anti-boekenwurmen blijken het boek makkelijk te kunnen verslaan, ondanks de vele pagina's.

Graag wijs ik iedereen op de bijbehorende website: weikeuen.lopikerkapel.net Op deze site is nog veel meer informatie te vinden over het boek, de presentatie ervan en de aandacht die ervoor is (geweest) in de media.
Geschreven door Wim en Janny Blom op 28-02-2012
Ook als je geen familie bent van de Weikeuen , is het boek erg leuk om te lezen over al die bijzondere of excentrieke mensen.
Petje af voor Lydia!
Geschreven door Leen - nazaat van Dirk's jongste broer Henkie op 08-03-2012
Het boek "Weikeuen" is zonder meer een belangwekkend stuk geschiedschrijving over de familietak Dirk Verweij en zijn echtgenote [zwarte] Saar. De prachtige verhalen, belevenissen en niet te vergeten de anekdotes zijn een ware lust om te lezen. Voorwaar! Met name zowel de gemeenschappelijke als de onderling sterk verschillende karakters maken het geheel extra levendig. Kortom, een warm aanbevolen boek; zeker en vooral ook aan het niet tot dit edele geslacht behorende lezerspubliek. Nu eens niet een gortdroge genealogie doch een echte familiekroniek waarin o.m. ook sprake is van een kennelijk franse bloedlijn in deze familie.
Geschreven door J. van Soolingen op 19-03-2012

Dit boek is een bundeling van korte verhalen, allen met elkaar verbonden. Eenmaal begonnen, kun je niet stoppen met lezen! Het mooie aan het boek is dat historische gebeurtenissen levendig worden vertolkt in persoonlijke verhalen. Dat maakt het erg leesbaar.
Bijzonder is dat ook een klein dorp niet ontkwam aan wat in de wereld gebeurde. Wie had gedacht dat de roots van Veronica in Lopikerkapel zouden liggen en dat ‘de kleine blonde dood’ een nazaat is van de Verweijen (en zelfs springlevend is)? Ik kwam nog veel meer tegen in het boek en heb ontzettend moeten lachen om vele anekdotes.

Geschreven door Cobie van Lent op 19-03-2012
Het boek Weikeuen heb ik in één keer uitgelezen. Als inwoner van het dorp Lopikerkapel, voegt het boek voor mij een extra dimensie toe door de mate van herkenbaarheid van inwoners in hun leefomgeving, lees: mijn leefomgeving.
Een erg leuk boek.

door Lydia Blom op 23-01-2014
Binnenkort worden er weer twee lezingen gehouden over het boek Weikeuen. Zie de website voor meer informatie:

weikeuen.lopikerkapel.net