Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Carrousel van risico’s

Auteur

J.A.M. Kemps

Uitvoering
Paperback
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In dit boek belicht de auteur J.A.M.Kemps op heldere wijze begrippen en achtergronden over actuele aspecten van de financieel economische crisis. Uiteengezet wordt tot welke risico’s en consequenties voor AOW, pensioen, studiefinanciering en verhoging van belasting en bijdragen, deze crisis aanleiding kan geven. Europese idealen bij de oprichting van de Europese Unie en economische samenwerking, worden afgezet tegenover de actualiteit waarbij de euro als eenheidsmunt in het geding is. Dit boek is een toegankelijke inleiding voor iedereen die zich wat nader wil verdiepen in de samenhang van financiële gebeurtenissen en in het bijzonder wil weten wat er met ons geld gebeurt!

Over de auteur

"Ik ben geboren in 1937. Ik ben gepensioneerd conservator. Ik studeerde aan de KSA te Enschede (1967) en aan het Instituut voor Voortgezette Sociaal Pedagogische Opleidingen te Nijmegen (1972-1975.) Daarvoor volgde ik de opleiding Reclame Publiciteit en Productpresentatie. Het financieel verkeer tussen banken, publiek en overheid is weinig doorzichtig. Dit boek schreef ik vanuit het motief om financiële zaken die ons allen raken op toegankelijke wijze te belichten. Vandaar dit boek."

Productinformatie

ISBN
9789460898785 / 978-94-608-9878-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
22-10-2010
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
170
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Dat het financiële verkeer vaak zo ondoorzichtig is heeft verscheidene oorzaken waarvan er in dit boek een aantal worden genoemd.
De gehele financiële wereld is vergeven van nauwelijks toegankelijke termen en van nogal ver-hullend taalgebruik naast regelrecht vakjargon Karen Romme, een bekende Nederlandse zaken-vrouw en auteur van ondernemersboeken, geeft hiervan in het Financiële Dagblad van 27 juli 2010 een sprekend voorbeeld. Notaris noch eigen bank-medewerker bleken op de hoogte van de betekenis van de in een hypotheekakte voorkomende termen als "Pari Passu" of "Subrogatie". Ze merkt daarover op: ""Als professionals al niet precies meer weten wat er in bankteksten staat, hoe moeten klanten dat dan weten. Een beetje googlen leerde haar dat bankentaal prima te vervangen is door klantentaal. Het zou banken sieren als ze dat (eindelijk) eens zouden doen.
Een tweede oorzaak hangt hier deels mee samen.
2. Banken blijken erg terughoudend over hun financiële positie en zeker over hun bankpolitieke beslissingen en ze melden in hun bankbalansen, als ze al openbaar zijn, bij voorkeur verzamelbegrippen, waardoor juist de cruciale informatie in een waas blijft hangen of geheel achterwege blijft.
3. Er is een explosieve groei van steeds weer andere of nieuwe bankproducten. Deze worden aan-geboden door een diversiteit aan instellingen die zich op het terrein van financieel verkeer bewegen en die weinig doorzichtig zijn voor de consument. Je weet soms niet of je met een bank of met een onderafdeling en zelfstandige BV met hetzelfde logo te maken hebt, omdat dit je niet altijd erbij gezegd wordt. Ik gebruik in dit boek om het eenvoudig te houden het woord bank. In werkelijkheid zijn er echter vele soorten financiële bemiddelaars die geld uitlenen. Soms zijn het in strikte zin helemaal geen banken. Er zijn geldmarktfondsen, hedgefondsen, verzekeringsmaatschappijen, securitisatiespecialisten, kredietverenigingen, hypotheekspecialisten enzovoort. Deze zijn niet zelden zeer verschillend gereguleerd. Dat wil zeggen dat ze soms niet of zeer verschillend van elkaar onderworpen zijn aan regelgeving of verplicht wettelijk toezicht. Niet weinigen ervan fungeren soms als afzonderlijke delen van dezelfde instelling. Welke activiteiten een bank tegenwoordig ontplooit, is zeker veel meer dan het alleen maar nostalgisch beheren van je ingelegde geld.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek