Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Alles goed?

Auteur

Anton Buiks

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Alles goed verzamelt taalgebruiken en past ze in een context. Er wordt gepoogd om uit te leggen waarom we dingen zeggen op die vaak zo herkenbare manier. Maar ook waarom we niet de waarheid vertellen, maar vooral datgene vertellen wat anderen willen horen.

Over de auteur

"Ik ben een beginnend schrijver en altijd geïnteresseerd in taal. Met de paplepel meegekregen door mijn vader en diverse ooms, die vooral gefascineerd zijn door de Brabantse dialecten. Ik woon in het Brabantse Dongen en heb daar de boekenkast gevuld met diverse taalboeken. Maar ook de etymologie heeft mijn interesse. Waar komen woorden vandaan, waarom gebruiken we ze en waarom is het zo moeilijk datgene te zeggen wat je eigenlijk bedoelt?"

Productinformatie

ISBN
9789460899348 / 978-94-608-9934-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
26-11-2010
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
146
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Het blijft altijd opmerkelijk hoe iemand de aandacht op iets kan vestigen terwijl dat zeker niet de bedoeling was. Je loopt een voor je gevoel redelijk opgeruimd huis van een kennis binnen, en meteen wordt er gezegd "Let niet op de rommel". Is er dan nog iets wat je niet als rommel gaat zien? Opeens vallen je de vele tijdschriften op, en je ziet in een oogwenk dat er ook nog wel eens gestoft zou mogen worden. Meestal behoor je als bezoeker direct te antwoorden met een opmerking dat je het helemaal geen rommelboel vindt of dat je daar toch zeker al niet op zou letten. Maar nu er de aandacht op gevestigd is, heb je er toch heel veel moeite mee. Dat weer zeggen, zou ongepast zijn. Vaak leveren dit soort standaard uitspraken een beetje een ongemakkelijk gesprek op, maar het ijs moet toch echt gebroken worden, nietwaar? Er zijn diverse voorbeelden die eenzelfde meestal onbewuste aandachtstrekker veroorzaken: 'Sorry dat ik iets te laat ben'. De aanwezigen kijken op de klok en kunnen enkel bevestigen dat je te laat bent. Zou je niets gezegd hebben, was het alleen de punctuelen onder ons opgevallen. 'Ik moest nog even naar de kapper'. Je vriend of vriendin heeft zich weer eens flink laten bijknippen en wat al niet meer. Je ziet er in eerste instantie weinig van (kan gebeuren), maar na deze uitspraak staat het hele gesprek in het teken van het nieuwe kapsel. Want geen opmerking hierover maken lijkt niet netjes. 'Wat smaakt die thee raar'. Zelf heb je al diverse slokjes genomen, prima thee. Na deze uitspraak van je tafelgenoot, vind je de thee maar vreemd smaken.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek