Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ontworteld...
Rouwverwerking bij ongehuwden

Auteur

Anja de Jong

Uitvoering
Paperback
Reviews
1 reviews
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Anja de Jong start een zoektocht naar het antwoord op de vraag of rouw voor een ongehuwde heftiger is dan bij een ander. Als dit zo is, hoe komt dit dan? Kan de ongehuwde er zelf iets aan doen? Wat doet het met je als het ouderlijk huis wegvalt? Wat betekent familie in zo’n geval? Hoe belangrijk zijn vrienden? Ligt er een taak voor de kerkelijke gemeente? In ‘Ontworteld...’ wordt naar deze antwoorden gezocht en... gevonden!

Over de auteur

"Ik ben Anja de Jong (1959). Geboren en getogen in een warm, gezellig en groot gezin waarin ik me geborgen voelde. Emoties uiten? Dat deed ik niet. "Gewoon doorgaan" was het devies. Humor was lange tijd mijn reddingsboei. Soms verwerkte ik mijn weggestopte pijn in een gedicht. Dit boek bevat mijn levensverhaal over mijn manier van rouw-verwerking."

Productinformatie

ISBN
9789461769343 / 978-94-617-6934-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-04-2012
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
84
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Tussen het rouwen door is daarom ook ruimte nodig voor herstel. Dit kan door af en toe afstand te nemen van het verlies. Een goede balans tussen afleiding zoeken en aandacht hebben voor het verlies is essentieel. De steun van een partner, familie en vrienden is van wezenlijk belang. Zij geven met hun hulp de rouwende het gevoel er niet alleen voor te staan. En zij kunnen er op toezien dat de rouwende persoon niet blijft hangen in verliesgerichte rouw of juist alleen maar afleiding zoekt, de rouw ontkent en het verlies niet verwerkt. De ongehuwde heeft hierbij een extra barrière. Als je als ongehuwde thuiskomt na rouw (of welk ander ‘moeilijk iets’) kom je in een leeg huis. Je bent dus op dat moment met al je gevoelens alleen en treft geen klankbord aan. Wil je op dát moment je emoties delen, dan móét je actie ondernemen. Als je dat niet kunt­ door verdriet, blokkade of wat dan ook­ dan is de kans groter dat je op dat moment blijft ‘hangen’ in je emotie. Ik heb jarenlang het gevoel gehad dat ik me geen conflict kon permitteren, uit angst die ander dan te verliezen. Je afhankelijkheid van relaties is soms groot, omdat er niet altijd zoveel mensen zijn om op terug te vallen. Een ruzie met iemand die je dagelijks ziet is soms wat ‘gemakkelijker’ omdat je gewoon weer verder moet met elkaar. Je komt elkaar steeds weer tegen. In zo’n ‘thuisfront’ zit als het ware een stukje ‘ingebakken’ trouw. Ik ervaar dit - ­als ongehuwde - bij mijn broers en zussen (sorry jongens...).

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door Rianne de L. op 16-04-2012
Jouw boekje heb ik al uit!
In een ruk heb ik het gelezen, gisteravond, was ik alleen thuis en vanmorgen al vroeg wakker.
Het is SCHITTEREND wat jij hebt geschreven!

Het is compact, waardoor mensen het gemakkelijker pakken en gaan lezen.
Het is doortrokken met praktijk of beter gezegd doorgetrokken praktijk. ( trektocht; doortocht)
Dat is wat mijn aandacht zo vasthield en me nieuwsgierig maakte naar wat je nog meer schrijft.
Ik heb God bedankt dat ik weer een mooi mens mocht leren kennen!
Want dat doe je in jouw boekje, ik mag als lezer meekijken in jouw persoonlijk proces, wat heel uniek van jou is , dank je wel!
En goed dat je het breder trekt, andere ervaringen erin vermeld en ook van hulpverleners.
dat er 9 zijn die het niet hebben ingevuld, zegt m.i. ook heel wat....het kan zijn dat ze er of geen tijd voor hebben genomen of er niet goed raad mee weten
Je geeft god ook de kans om jouw moeite en pijn te gebruiken voor de ander. Prachtig!
Rianne de L.