Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Met de Muziek mee

Auteur

Adri Troost

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Adri Troost (1936) weet nog goed dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak in 1940. Buren hadden een natte doek voor de mond vanwege het gerucht dat gas zou worden gebruikt. Boven zijn huis vond een luchtgevecht plaats. Peuter Adri riep opgetogen: "Vliegmachientjes", waarop zijn geschrokken moeder hem naar binnen sleurde. Flakkee lag geïsoleerd. Tussen Sommelsdijk en Hellevoetsluis voer een veerboot en ook een van Middelharnis om na zes volle uren in Rotterdam te arriveren. Adri was vaak passagier. Rotterdam werd zijn bakermat voor muziek maken met bekende artiesten, vliegen, entertainment dat zich aaneen reeg tot een breed en zeer gevarieerd leven dat in deze autobiografie te lezen is.

Over de auteur

"Muziek, passagiersschepen, oorlog en vliegtuigen zijn rode draden in mijn leven. Grootmoeder van moederszijde, opoe Noordijk, vertelde spannende verhalen over de Boerenoorlog in Zuid-Afrika en over de Eerste Wereldoorlog. In mei 1940 namen Duitse bezetters bezit van ons eiland Flakkee. Als kind vond ik het spannend, al die soldaten die zingend voorbij marcheerden. Vaak liepen wij met een groep kinderen achter ze aan en maakten kennis met zuurbrood, suikerbrood en aardappelsoep. Later ging ik zelf bij de Marine."

Productinformatie

ISBN
9789462060395 / 978-94-620-6039-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-06-2012
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
98
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Van de oorlog merkte je nog niet veel in die begindagen. Ik zat met Rinus op de kleuterschool in Sommelsdijk, de "Bewaerschole". Als het speelkwartier was, liep ik via de achteruitgang gauw even naar opoe, die schuin tegenover in de Nieuwstraat woonde. Ze sneed dan voor mij een plak ontbijtkoek en smeerde er een laag boter op. Opa werkte als klerk bij deurwaarder Groenendijk aan de Langeweg. Hij was voor het Flakkeese volk een soort van vraagbaak bij allerlei geschillen, vooral als het om niet-betalende figuren ging. Zijn huisje aan de Nieuwstraat was niet aangesloten op elektriciteit of waterleiding, alles ging op gas, via gasmunten en petroleum. Achter in het schuurtje was de wc, een plank met een gat bedekte een kastje waarin een enorme emmer stond. Op gezette tijden moest opa heel vroeg in de morgen die emmer aan de voorkant op straat zetten, deze werd dan geleegd in een strontkar met een paard ervoor. Water werd met een emmertje uit de "tras" getakeld, een regenwaterreservoir. Verder in huis geen bad of iets dergelijks. Gewoon in een grote teil stappen, wekelijks. Voor de eilanders kwam daar pas verandering in na de watersnoodramp van 1953. Om de straat te schuren gebruikten de vrouwen water uit de "welle" aan de achterkant, waar je grondwater omhoog kon takelen. Ondanks alle ontberingen van moderne zaken hebben deze mensen toch zes kinderen grootgebracht in het huisje, onbegrijpelijk maar waar.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek