Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Van heinde en ver

Auteur

Gerard van den Boomen

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In mijn leven tot nu heb ik veel rondgestruind op de aardbol. Als journalist voor het dagblad de Volkskrant en het weekblad De Nieuwe Linie. En ook in korte en lange vakanties. Van kindsbeen bekeek ik thuis om de hoek wat er zoal te beleven viel en later trok ik all over the world. Ik bezocht grafheuvels in Brabant, maar stond ook op de Chinese Muur. In Afrika waande ik me in het paradijs en boven de poolcirkel liep ik vanuit een hete sauna een ijskoude rivier in. ‘Van heinde en ver’ is een keus uit deze reisbeschrijvingen en de bundel vormt als het ware een beknopte reisautobiografie.

Over de auteur

"Ik ben in 1922 geboren in Eindhoven en na de bevrijding van mijn geboorteplaats, einde 1944, begon ik mijn journalistieke loopbaan als redacteur bij Radio Herrijzend Nederland. Jarenlang was ik redacteur van de Volkskrant en daarna nog langer hoofdredacteur van het opinieweekblad De Nieuwe Linie. Ik schreef een aantal boeken over politieke, sociale, journalistieke en religieuze onderwerpen en publiceerde zes gedichtenbundels. In 2011 verschenen onder de titel Zondagskind mijn levensherinneringen."

Productinformatie

ISBN
9789462063402 / 978-94-620-6340-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-10-2012
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
82
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

IJskoude doop boven de poolcirkel

Uit de bloedhete sauna met 120 graden boven nul op de thermometer loop ik naakt naar buiten. Het is half negen in de avond en vierhonderd kilometer benoorden de poolcirkel nog helder licht. Als een geplukte kip sta ik bij 2 graden onder nul in de sneeuw. De lucht prikkelt gezond op mijn huid en van de kou merk ik weinig. Dan loop ik naar de stroomversnelling in de rivier, die aan weerszijden nog met een dikke laag ijs is bedekt. Op een rustig plekje, waar zich in de avondvorst toch al weer een ijsvliesje vormt, spring ik erin. Er zijn geen tien seconden verlopen sinds ik de ruimte met 120 graden heb verlaten. Even dartel ik rond in het ijskoude water en dan ren ik met mijn blote voeten over de scherpe sneeuw terug, weer de hitte in. Zo onderga ik mijn saunadoop. Naakt in vrieswater benoorden de poolcirkel ontvlucht ik de hel. Bij het weggaan krijg ik plechtig het certificaat uitgereikt van het lidmaatschap van ‘De edele kring van saunavrienden na het Fins bad te hebben genomen volgens tradities ouder dan de geschreven geschiedenis.’ Ik voel me prima en geloof mijn Finse zegslieden dat baden in open ijskoud water uitstekend is voor reumatiek en zenuwen. En ik besef de waarheid van de 22ste rune van het epos Kalaval, de Ilias der Finnen: De goede geest van het badhuis van Suomi overwint de pest.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Jef De Schepper op 14-01-2013
Boeiende reiscolums met daarin steeds een originele pit. Een leuk geschenkboekje. Recensie in De Roerom volgt.