Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Drentse Onmensen

Auteur

Hans Westerman

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
☆ ☆ 3,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
26 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Voornaeme historische saeken van Staet en Oorlogh
Drentse onmensen. Een geuzennaam. Zo betitelde een kerkelijke kroniek de Drentse boeren, die in 1227 in de Slag bij Ane het machtige ridderleger van de Bisschop van Utrecht in de pan hakten. Een boek waarin vele historische feiten de revue passeren. Waarin uitgebreid wordt ingegaan op de poging van een Heer van Ruinen om de Landschap Drenthe op te lichten, een predikant uit Odoorn verdacht wordt van uitlokking tot het plegen van sodomistische handelingen, waarin de praktijk van het radbraken wordt uitgelegd en waarin gewag wordt gemaakt van ophanging, geseling en "aan de kaakstelling" op een executieplaats in zuid-west Drenthe.

Over de auteur

"Geboren en getogen in het westen des lands ben ik ruim 10 jaar geleden, na het beëindigen van mijn werkzaamheden, “bij toeval” in het mooie Drenthe beland en wel in Ruinen. Mijn voorliefde voor geschiedenis kreeg hier een hernieuwde impuls bij het zien van de oude kloosterkerk, hetgeen tot gevolg had dat ik hierover alles wilde weten: over Drenthe, over Ruinen, over klooster en kerk enzovoorts. Inmiddels maak ik al jarenlang deel uit van de kerkenraad en verzorg eveneens al vele jaren de rondleidingen in de Mariakerk van Ruinen."

Productinformatie

ISBN
9789462067417 / 978-94-620-6741-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
15-03-2013
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
400
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Op 28 juli 1227 (in oude geschriften wordt ook wel vermeld den vijfden August int jaer 1227) vond er bij Ane een slag plaats tussen troepen van de bisschop van Utrecht, Otto van Lippe en een legertje opstandige Drenten onder leiding van Roelof II van Coevorden. Deze slag, bekend onder de naam 'Slag bij Ane', wordt beschreven in een middeleeuwse kroniek uit 1232: de Narracio, door een onbekende auteur, die, naar de tekst kijkend, thuishoorde in het kamp van de bisschop. De zelfverzekerde ridders, die aan de kant van de bisschop streden en de overwinning op die onmachtige, ver in de minderheid zijnde Drentse boeren in hun optiek al op zak hadden, dreven hun paarden het moerasachtige terrein in. (de Mommenriete) Door het gewicht van de geharnaste ruiters en hun paarden zakten zij weg en werden met behulp van ondermeer hooivorken, pijlen, speren en het zwaard, onmachtig als zij waren om zich goed te kunnen verdedigen, als vee afgeslacht door hun tegenstanders, de ‘Drentse onmensen’. (Trentones inhumanae) Bisschop Otto van Lippe werd gevangen genomen, de keel doorgesneden en gescalpeerd. In een Tielse kroniek wordt "slechts" gesproken over het met een scherp zwaard verwijderen van de hoofdhuid, waarna de dood intrad. Afijn, het resultaat blijft hetzelfde.
Een vermaard predikant, Andreas K. trok volle kerken in 1749–1750 onder andere in Hoogeveen, Westerbork en Meppel. En dan horen we hier in Drenthe niet zo veel  meer van hem en ik kan u zeggen hoe dat zo gekomen is.
Op 28 september 1757 werd de toen 38-jarige predikant in Oude Tonge aangehouden door de "drossaard" van het Hof van Holland en niet voor schuin oversteken of door het rode licht rijden. Neen, niets van dit alles. Reeds langer deden namelijk geruchten de ronde, dat hij jonge mannen tot "sodomistische handelingen" verlokt zou hebben...

Reviews

☆ ☆

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

☆ ☆ door henk van netten op 26-03-2024
Enerzijds: een boek dat irritant is om te lezen: vol onvertaalde citaten en melige opmerkingen van de auteur naar de lezer.
Anderzijds: een geweldige bron van informatie, mede dankzij alle gebruikte documenten. Westerman heeft diepgravend bronnenonderzoek gedaan en deelt dat gul met de lezer. Dus als je belangstelling hebt voor de geschiedenis van (Zuidwest-)Drenthe: schaf dit naslagwerk aan en stoor je niet aan de schrijfstijl.