Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Istanbul anders bekeken

Auteur

Wil Eggenkamp en René Mathot

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Deze educatieve reisgids biedt iets anders dan een oppervlakkige toeristische kennismaking. We beginnen (letterlijk) bij de bodem van het oude Constantinopel. Vier dagen lang staan we stil bij plaatsen met een bijzonder verhaal. Al wandelend raken we vertrouwd met Istanbul en haar geschiedenis. Een stad is immers net een mens. Je leert haar niet echt kennen door haar op afstand te observeren. Je moet met haar in gesprek gaan over haar geschiedenis en hoe zij in het leven staat. Na deze leerzame reis door plaats en tijd, kun je uitkijken over een stad waar je je thuis kunt voelen.

Over de auteur

"Wij geven levensbeschouwing en natuurkunde op de KSE, een school voor voortgezet onderwijs. Elk jaar gaan we met een groep leerlingen naar Istanbul. Wij doen dit niet alleen ter vermaak, maar ook ter lering. We willen dat ze zich inleven in de verhalen van de stad en zich afvragen wat die voor hen betekenen. De mooiste verhalen en foto’s staan in dit boek. Nu kunnen ook anderen, die meer willen dan een oppervlakkige kennismaking, ervan profiteren."

Productinformatie

ISBN
9789462067424 / 978-94-620-6742-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
03-05-2013
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
94
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

We proberen hetzelfde te doen wat mensen altijd al doen. We stellen ankerplaatsen vast en trekken lijnen door tijd en ruimte. Ruimtelijk gezien zijn deze Milion en de Divanyolu (een stukje van de Romeinse Via Egnatia) zulke ankerplaatsen. Op deze plek zijn de zichtbare bewijzen te zien uit de Byzantijnse (Oost-Romeinse) en Ottomaanse periode. En natuurlijk het moderne Istanbul; de grootste stad van Turkije.

En wij?
Als toerist neem je niet veel meer mee terug naar huis dan herinneringen en souvenirs. Je verandert er niet door. Wij willen dat je je geen toerist blijft voelen, maar iemand wordt die, geholpen door de verhalen, zich betrokken gaat voelen bij de gebeurtenissen en bij de mensen die hier leefden en leven. Mensen zoals jij en ik. Wat wij willen met onze Google maps, routeplanners en tomtoms, deden zij met hun mijlpalen. Ze deelden hun wereld ook in, trokken grenzen, zetten lijnen uit. Ze zijn als mensen van alle tijden; plaatsen zichzelf in het middelpunt. Ze waren geneigd te geloven dat alles om hen draaide. En op het hoogtepunt van hun rijkdom, aanzien en macht, ging het mis. Er kwam een eind aan het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, het Ottomaanse Rijk. We zien hier hoe betrekkelijk macht is. Ook daar kunnen wij van leren. Dertig jaar geleden had je het Oostblok en het Vrije Westen, nu hebben we Amerika dat de wereld beheerst, straks wellicht China, India of Brazilië. Machthebbers zelf denken steeds dat hun macht blijvend is. Maar niets is blijvend. Kijk maar om je heen. Kijk maar naar beneden. Daar liepen eens mensen die zich de heersers van de wereld waanden, zij zijn er niet meer, zelfs de stad, die eens de grootste ter wereld was (500.000 inwoners) is onder de grond verdwenen. Alleen de verhalen zijn gebleven.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Tom op 14-05-2013
Een aanrader voor eenieder die het verband wilt zien tussen de culturele en geschiedkundige elementen van deze boeiende stad!