Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De bom
of Hoe je een briljante projectleider wordt - Onconventionele inzichten over projectmanagement voor iedereen

Auteur

Jürgen Leitzke

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
25 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Ben je op zoek naar een projectmanagementmethodiek die honderd procent succes garandeert als je haar maar blindelings volgt? Dan kun je dit boek beter wegleggen. De bestaande methoden en technieken leren je wel hoe je een project goed moet managen, maar als je een briljante projectleider wil worden, moet je ruimer leren denken dan de wetenschap je tot nu toe heeft geleerd. Op een prettige manier maakt de auteur duidelijk waarom projecten mislukken, in de la verdwijnen of als een nat rotje eindigen.
Na het lezen van dit boek kun je niet meer terug naar de old school van projectmanagement en denk je met grote waarschijnlijkheid: “Had ik dat maar eerder geweten.” De transformatie die je ondergaat, is blijvend én toxisch.

Over de auteur

Jürgen Leitzke, geboren 1966, is in 1987 van het voormalige Oost- naar West-Duitsland gevlucht. De projectmatige aanpak daarvan verwerkte hij in dit boek. Hij heeft sinds 2010 een succesvolle praktijk als (interim)projectmanager. Zijn gedegen ervaring op het gebied van veranderingsprojecten deelt hij in dit boek. Jürgen is zijn carrière als scheepsbouwer begonnen en heeft vervolgens aan de TU te Berlijn zijn master in de werktuigbouwkunde gehaald. Pas door een kopstudie bevrijdingspsychologie kwam meer balans in zijn vernieuwende managementstijl.

Productinformatie

ISBN
9789463890670 / 978-94-638-9067-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-03-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
274
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Input of output?

Je zou nu kunnen concluderen dat de output belangrijker is dan de input. Maar niets is minder waar. Waarom een project een ongeboren kindje, een blindganger, een nat rotje of dé bom is, hangt mijns inziens 100 procent van de input af. In mijn Pulsar-opleiding leerde ik ‘eerst komt de geest en dan de materie’. Hoe zuiverder de gedachte, hoe zuiverder het resultaat. Dat is wennen voor ons outputgerichte professionals. Meten is weten en al snel zijn de KPI’s voor het projectresultaat gedefinieerd. Meestal al voordat überhaupt duidelijk is of een project een werkelijke eigenaar heeft. Wat ik veel zie in bedrijven zijn managers die van alles verzinnen en de uitvoering dan aan de echelons onder hen opleggen. Uit gebrek aan landing gears leidt dit tot een breuklanding. Deze leiders kunnen leren dat voor een zuivere overdracht een magisch moment nodig is tussen hen en de projectleider die het met zijn hart wil doen in plaats van uit angst te werken.
Het is verleidelijk om nu een 10-puntenlijst te produceren en alle don’ts op een rijtje te zetten, zodat elk project dé bom wordt in plaats van in natte rook te eindigen. Daar houden wij managementboeklezers van, inclusief ikzelf. Ik moet je daarin teleurstellen. Die lijst zou te lang worden en onvolledig blijven.

Maar wat dan wel?

Onlangs reikte een collega me tijdens een training als extra materiaal De Drie Zeven van Socrates aan. De oude Griek beveelt daarin aan om kletspraat eerst door de Zeef van de Waarheid, daarna door de Zeef van het Goede en als derde door de Zeef van het Noodzakelijke te halen. Welnu, dat ga ik niet aanbevelen bij de opstart van een project. Al zou het stellen van deze drie vragen al heel veel blindgangers en natte rotjes kunnen voorkomen. Wel inspireerde deze filosoof mij om drie andere Zeven voor te stellen bij het begin van een project.

Zeef 1, “Wil ik?”

Elk idee dat in me opkomt of naar me toe wordt gedragen door iemand anders onderwerp ik inmiddels aan de simpele vraag “wil ik dat?”.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Alieke op 08-04-2022
Super fijn boek en echt een aanrader voor iedereen die van projecten houdt. Niet alleen wat betreft je werkt maar in het algemeen. Heerlijk praktisch en herkenbaar geschreven.