Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Het verbond vandaag
Bijbelse perspectieven in het werk van Cornelis van der Waal

Auteur

GerhardMark van der Waal

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie past door brievenbus
(Nederland en België)

Samenvatting

Is de kennis van de Bijbel zoals die was bij de Vroege Kerk en de 16e-eeuwse en latere reformaties weggezakt? En zijn we ingedut omdat we geen gevaren meer zien?

Cornelis van der Waal roept ons op om de rijke schat aan perspectieven en verbanden in de Schrift weer te zien. Ook herinnert hij ons aan de vele waarschuwingen om waakzaam en strijdbaar te zijn. Tijd voor een herwaardering van Van der Waals bijdragen aan de gereformeerde theologie.
Twaalf auteurs belichten de hoofdthema’s van zijn werk.

Over de auteur

GerhardMark van der Waal is de tweede zoon van de theoloog Cornelis van der Waal. Hij heeft zich gespecialiseerd in architectuurhistorie en christelijke symboliek en doceerde tien jaar aan een universiteit in Johannesburg.
In 1954 emigreerde het gezin van Cornelis naar Zuid-Afrika, waar nog een deel van de familie woont. In 2001 remigreerde GerhardMark met zijn vrouw Rudie naar Nederland. Hun twee dochters gingen hen voor.

Productinformatie

ISBN
9789463891240 / 978-94-638-9124-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-04-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
120
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Het verbond in de Bijbel.
In de Bijbel komen verschillende verbonden ter sprake. Ze worden tussen mensen onderling of tussen volken gesloten. Gods verhouding tot Adam is volgens Van der Waal al gegoten in de vorm van een verbond. Het Oude Testament staat er vol van: Gods verbond met Abraham, met het volk Israël en met David.
Verbonden tussen mensen, zoals bijvoorbeeld tussen Jakob en Laban, zijn overeenkomsten tussen gelijkwaardige partijen. Maar het verbond tussen God en de aartsvaders of het volk Israël is tussen ongelijke partijen. Het volk moet zich aan God, de Grote Koning, onderwerpen. De verschillende verbonden die God sluit, vormen de achtereenvolgende fasen van één verbond. Wat begon in het Paradijs krijgt zijn vervulling in de komst van Jezus Christus.
Het verbond beheerst ook het Nieuwe Testament: de evangeliën en de brieven dragen het duidelijke stempel van het verbond.

Structuur van Gods verbond
Het uitgangspunt voor zijn verbond neemt God in zijn daden. Hij is de God die zijn volk uit de slavernij heeft bevrijd. En dat is nog maar het begin. Hij belooft nog veel meer: Jezus Christus, de Grote Koning en de definitieve vestiging van zijn rijk.
Dat vraagt van zijn volk een besliste keuze. Je moet het tot uitdrukking brengen door de geboden van God als Grote Koning te gehoorzamen. Als eerste gebod ziet Van der Waal het Exodus-gebod. Dat wil in het kort zeggen, dat je de zonde achter je moet laten en je moet richten op de geboden van God en Jezus Christus.
Zo’n overeenkomst is aan grenzen gebonden. Wie zich niets van de eisen van God aantrekt krijgt te maken met de verbondswraak.
Het verbond is geen idee, dat Van der Waal inleest in de Bijbel. De Bijbel brengt zelf het verbond van God met zijn volk ter sprake. Hiervan gaat Van der Waal uit en onderwerpt de Bijbeltekst aan een nauwkeurig onderzoek. De archeologie, die verbondsteksten van grote koningen en hun vazallen aan het licht bracht, steunen zijn conclusies.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek