Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Wanneer je niet meer leeft, maar overleeft
Overleven met autisme, onderliggende stoornissen, opnames in de psychiatrie

Auteur

Gaby 't Hart

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (6 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het leven is geen rozengeur en maneschijn, voor niemand. Bij sommigen kan het leven dusdanig zwaar gaan wegen, dat je moet gaan overleven. Dit boek zal een kijk geven over het leven in de psychiatrische zorg, wat de mentale gezondheidszorg inhoudt, het overleven met autisme, depressies, zelfbeschadiging en suïcidaliteit. Het zal heftige, ingrijpende hoofdstukken bevatten, maar ook luchtige hoofdstukken. Het is niet zo dat je nooit kan genieten van het leven met een depressie.Ook is het niet zo dat je als psychiatrisch patiënt ‘gek’ bent. Je hersenen werken alleen net iets anders dan bij anderen. Ik ben klaar om mijn verhaal te delen en het taboe rondom de psychiatrie te doorbreken.

Over de auteur

Gaby ’t Hart is geboren in Spijkenisse. Sinds haar vierde woonachtig in Alblasserdam, samen met haar moeder en hun honden. Zij is geboren met autisme, dit is helaas pas veel later gediagnosticeerd, waardoor zij op de verkeerde wijze benaderd werd. Ze doet hard haar best te overleven in een wereld vol prikkels. Haar liefde voor dieren is oneindig groot. Paardrijden is haar passie. Helaas vecht ze ook met depressies, zelfbeschadiging en suïcidaliteit. Dit is de reden dat zij in de psychiatrische zorg terecht is gekomen.

Productinformatie

ISBN
9789463892025 / 978-94-638-9202-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
26-04-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
210
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Het valt nauwelijks te omschrijven: de depressies en de andere stoornissen die erbij komen kijken.
Komen die stoornissen allemaal voort uit mijn autisme? Ik weet het niet, maar dat het lijkt alsof er met de tijd steeds meer bijkomt, doet mijn hoop afnemen op een toekomst die leefbaar is.
Zo graag zou ik uit willen leggen wie ik ben, wat ik voel, waarom ik dingen doe zoals ik ze doe.
Ik kan het niet, want ik weet niet wie ik ben. Ik weet vaak niet wat ik voel en ik weet ook niet waarom ik dingen doe zoals ik ze doe.
Mijn hele leven denk ik al aan mijn omgeving. Ik wil mijn omgeving tevreden houden, maar ik faal hier keer op keer in. Egoïstisch werd ik genoemd, terwijl mijn hoofd continu aan anderen dacht.
Ik wilde mezelf wegcijferen, anderen helpen, maar mijn hulp kwam altijd op het verkeerde moment en werd verkeerd ingeschat, waardoor het weer uitliep op: ‘Je denkt alleen maar aan jezelf’, ‘Je bent egoïstisch’.
Enorm veel pijn deden en doen deze opmerkingen mij, juist omdat ik er de hele tijd mee bezig ben in mijn hoofd hoe ik het anderen naar hun zin kan maken. Maar ik voer het verkeerd uit. Ik wil niemand teleurstellen, maar juist als ik denk iemand te helpen, stel ik die persoon teleur, omdat ik diegene niet helpen kan.
[…]
Ik word niet beter, hoeveel mensen mij ook vertellen “Je kunt ermee leren leven” of “Je moet jezelf leren accepteren”. Die mensen snappen niet dat ik dat niet kan.
Alle pillen die ik geslikt heb, deden niks, want ze zorgen er niet voor dat mijn hersenen minder goed gaan functioneren … Als dat wel het geval zou zijn geweest, dan zou ik waarschijnlijk niet beseffen dat mijn leven niet leefbaar is en dat ik eigenlijk geen hoop meer heb op de toekomst.
[…]

Zullen mensen met autisme ooit kunnen functioneren in de maatschappij? Kan de maatschappij ooit mensen met autisme accepteren? Komt er een moment dat mensen met autisme ook net zo kunnen leven als een persoon die niet gediagnosticeerd is met autisme? Zal het ooit zover komen?

Reviews (6)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Diane Feijt op 26-04-2019
Een echte aanrader! Ik heb het boek in een keer uitgelezen, zodra je begint grijpt het zich in je vast. Dit misschien ook daar ik de persoon in kwestie persoonlijk ken maar wat heb ik een respect voor haar want je moet het toch maar kunnen en vooral durven om zo naar buiten te treden. Het verwoord heel erg duidelijk hoe zij haar wereld beleefd, wat er is mis gegaan en hoe het nu met haar is. Ook de uitleg over hoe en of wat in de psychiatrie is voor een leek als mij zo duidelijk uitgelegd. Bedankt Gaby voor dat inkijkje in jouw wereldje. Hoop dat je inderdaad stapje voor stapje je rust en geluk zult mogen vinden.
door Lon op 28-04-2019
Zeker het lezen waard! De manier waarop Gaby haar leven in de samenleving en in psychiatrie beschrijft, is sterk en tegelijkertijd zo beschreven dat het goed leest.
Ook voor mensen werkzaam in het sociale werkveld is dit boek een aanrader. Het geeft je de kans om bewuster stil te staan bij het verhaal van de ander.
door de Vries op 28-04-2019
Dit boek geeft een heldere kijk in het leven van een jonge vrouw die worstelt met het leven.
Het heeft mij geraakt. Het is heftig om te lezen, maar tussendoor zitten ook hoofdstukken die niet heftig zijn, waardoor je dit boek door wilt lezen.

Gaby, ik hoop dat je ooit kan gaan leven en jezelf kan accepteren, je hebt talent en dat moet je zelf nog gaan zien. Ik hoop dat die tijd snel komt!

Van mij 5 sterren, omdat jouw boek dat verdiend en mensen dit boek moeten lezen.
door Rianne op 29-04-2019
Een prachtig boek! Ik heb het gelezen met een lach en een traan. Ik denk dat het voor veel mensen van waarde kan zijn. Zowel voor degenen die bekend zijn met het leven in de psychiatrie, als voor mensen die dat niet zijn. Ik ben één van de gelukkigen die Gaby ook persoonlijk mag kennen en ik vind het ontzettend knap en dapper dat ze dit boek heeft geschreven. Ik hoop dat het veel mensen tot steun mag zijn of nieuwe inzichten mag geven. Kortom, een absolute aanrader!
door Marco op 04-08-2020
Wat betuigt het van een kracht om jouw verhaal zo te vertellen, Gaby! Je schrijft vlot waardoor ook ondanks de soms heftige verhalen je door wilt blijven lezen. Je waarschuwt dat delen kunnen triggeren, en dat klopt. Regelmatig schoot ik vol, moest ik even de tranen uit m'n ogen wegvegen om verder te kunnen lezen. Niet alleen bij de heftige en soms herkenbare stukken, maar vooral ook bij hoe liefdevol je schrijft over de beesten in je leven. Je proeft de enorme passie die je in je hebt. Ik hoop echt van harte dat jij je leven vorm weet te geven, je je kunt blijven omringen met mooie beesten, en je uiteindelijk niet meer overleeft, maar leeft!
Geschreven door Marion op 22-12-2021
in 1 ruk uitgelezen! zeer herkenbaar wat Gaby schrijft ook. dank je Gaby!