Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Gerechten voor Gedachten
Bewust koken en denken, kook jezelf wijzer

Auteur

François Weber

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (5 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Passie voor koken, filosofie en geneeskunde leidde tot het concept voor het boek Gerechten voor Gedachten. De verbinding tussen koken en denken is een sleutel voor het begrijpen van onze cultuur. Het boek helpt je op eenvoudige wijze een leidraad voor persoonlijke ontwikkeling te ontdekken die je gehele verdere leven van nut kan zijn.

De schrijver brengt met dit boek de weldadige invloed die het leven in de prachtige Andalusische bergen op zijn inzichten omtrent fysiek en mentaal welzijn heeft gehad, bij je thuis.

Over de auteur

Francois Weber (1956) ruilde in 2002 zijn veelzijdige artsenbestaan te Delft, Leiden en Parijs in voor een leven met zijn familie in de Spaanse Sierra Nevada. Dit uitzonderlijke berggebied met zijn uitdagende natuur gaf inspiratie voor een nieuwe therapeutische benadering, waarin subjectieve tijdsbeleving en zingeving aan herinneringen en bewustzijn, sleutelelementen zijn. François schreef vanuit Spanje jarenlang kritische en innovatieve columns voor vakgenoten. Hij pleitte daarin voor een geneeskunde zonder belangenverstrengeling. Gerechten voor Gedachten is geschreven om iedereen een kans te geven zich de ontwapenende eenvoud van helder denken eigen te maken.

Productinformatie

ISBN
9789463892322 / 978-94-638-9232-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
26-04-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
138
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Er bestaan geen absoluut ‘goede gerechten’ of ‘goede gedachten’ er bestaan alleen kortere of langere wegen die men moet bewandelen om een gerecht of een gedachte te kunnen doorgronden en er vervolgens van te kunnen genieten.
Vervelend is dat we in een samenleving beland zijn waar bepaalde gerechten en bepaalde gedachten een vaste beoordeling krijgen. Zo kun je thuis voor snob worden uitgemaakt als je over hollandaisesaus begint (zeker als je het sauce Hollandaise noemt) maar op je sjieke nieuwe kantoor als cultuurbarbaar gezien worden als je deze saus niet blijkt te kennen.
Met onze gedachten is dat nog sterker, zoals je vast ervaren hebt. Gedachten lijken zich binnen bepaalde grenzen te moeten bewegen. Ga je met een bepaalde gedachte die grenzen over dan ben je op zijn best een vreemdeling, op zijn slechtst een vijand. Het is daarom goed om te weten dat gedachten en gerechten behalve gewoon eten en een gezonde uiting van functionerende hersenen, ook bouwstenen zijn waarmee we als mensen onze identiteit vorm geven, zowel de identiteit van onszelf als van onze groep. Het is zinvol om onderscheid te maken wanneer gerechten of gedachten worden gebruikt om identificatie te benadrukken of wanneer je daarentegen op een vrolijk culinair avontuur gaat en vrij kan en mag denken; dus van gerechten of gedachten mag wisselen al naar gelang je daar trek in hebt en je omgeving daar geen restricties aan stelt.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Marjolijn Groustra op 05-05-2019
Ingrediënten voor vervolmaken van je leven en richting geven in je leven reikt François Weber je aan, net als ingrediënten voor een goed gerecht. Ingrediënten van levenswijsheid en levensbeschouwelijke filosofieën gevoegd bij de gerechten doorspekken dit originele boek, daarbij verluchtigd met grappige leuke tekeningen van de illustratrice Sterre. Zo is dit boekje extra aantrekkelijk voor de lezer.
door Leo Bolle op 07-08-2019
Met veel plezier heb ik het boek van Francois Weber gelezen én bekeken. In makkelijk te verteren smakelijke brokken worden kookkunsten en filosofie gepresenteerd en verluchtigd met grappige illustraties. Een aantrekkelijk mix die helpt wijs te worden uit maatschappelijke en persoonlijke vraagstukken. Een aanrader!
door Alice van Kuilenburg op 15-11-2019
Vitaliserende gerechten en gedachten voor je persoonlijke ontwikkeling, je leest de hoofdstukjes makkelijk en met de aanwijzingen voor de gerechten kom je tot een mooie compositie, de leuke illustraties maken het helemaal af. Een aanrader, ook als geschenk!
door Len Polz op 24-12-2019
Een bijzonder onderhoudend boekje. In een 30-tal kleine, prettig leesbare hoofdstukjes gaan
intellect en smaak op speels-smeuige wijze samen. Het biedt verrassende, vaak ook nuttige inzichten op veel levens-terreinen.
De recepten vallen op door originaliteit (vooral het hoofdstukje over Pannenkoeken sprak me aan).
Luchtige illustraties maken het lezen extra tot een algeheel leesplezier.
Ik heb het persoonlijk het in mijn wachtkamer liggen. Opvallend zo vaak als het gelezen wordt.
door Yoshua Gietman op 31-03-2020
Dit speels opgezette boek verruimt je horizon. Het bevat een schat aan interessante ideeën en verfrissende inzichten op uiteenlopende gebieden. Van filosofie tot muziek en van koken (incl. originele recepten !) tot aan toegepaste, eenvoudige wiskunde.
Het inspireert, het zet je aan tot kritisch nadenken, ook over jezelf. Ieder kan er zijn voordeel mee doen.
Bijvoorbeeld door toepassing van "de kracht van de kleine veranderingen".
Dit is een boek waar je naar terug blijft grijpen. Je gunt het iedereen.