Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Ring van Marsini
Zomaar een Indische familie

Auteur

Saskia Rossi

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De geschiedenis van de familie Jeekel tijdens de Japanse bezetting en Bersiap is er een van geweld en ontberingen. Maar de ervaringen van de familie staan niet op zich; alle Indische families kunnen eenzelfde verhaal vertellen. Belangrijk is dat het verhaal verteld wordt, dat ook de volgende generaties zullen weten wat er destijds gebeurde in Nederlands-Indië, dat kinderen eindelijk op school zullen leren wat er plaatsvond in en buiten de kampen, op helleschepen en na de overgave van Japan in steden als Surabaya. Het is geen prettig verhaal, maar het is wel gebeurd en het is niet gering. Dus aandacht voor dit stuk vaderlandse geschiedenis mag zeker.

Over de auteur

Saskia Rossi, geboren te Apeldoorn in 1957, woonde tot voor kort in Californië. Daar was zij werkzaam in het speciaal onderwijs en begon zij te schrijven aan De Ring van Marsini. Zij heeft eerdere publicaties op haar naam staan, maar dit boek is voor haar persoonlijk iets bijzonders, een lang gekoesterde wens die uitkomt. Zij schreef dit boek als eerbetoon aan haar familie en daarnaast als een eenvoudig verslag, met name voor de jongere generatie Indo’s in Californië die geen Nederlands kunnen lezen. Zij werkt in haar nieuwe woonplaats Arnhem dan ook aan een Engelse vertaling.

Productinformatie

ISBN
9789463892391 / 978-94-638-9239-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
03-05-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
126
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Het schip dat mijn ouders naar Nederland bracht, een van de oceaanreuzen van de Rotterdamsche Lloyd, heette de Sibajak. Voorheen gebruikt voor troepentransport, werd het schip in 1951 omgebouwd tot passagiersschip en bracht het honderden gezinnen naar Nederland, mensen die niet langer meer welkom waren in het land waar ze waren geboren.
De reis duurde gemiddeld drie tot vier weken, via de Rode Zee en het Suez-kanaal met een stop in Port Said waar jongens gretig en behendig de muntstukjes opdoken die de passagiers in zee gooiden. Daarna ging het over de Middellandse Zee door de Straat van Gibraltar noordwaarts, steeds verder van de tropen vandaan.

Jerry, mijn zus, vertelde me dat mijn moeder bijna de gehele reis zeeziek was. Ook kon Jeanne de Nederlandse kost die ze elke dag voorgeschoteld kreeg niet lekker vinden, zodat ze kilo's afviel (en ze had al weinig reserves). Jerry zelf amuseerde zich wel; ze speelde tafeltennis en deed mee aan allerlei spelletjes met de andere jongelui aan boord. Bizar en opwindend vond ze de stapelbedden waarin ze moesten slapen; die had ze nooit eerder gezien.
Ik kan me uit mijn kinderjaren een groene hutkoffer herinneren, die in de schuur was terechtgekomen en die tijdens de overtocht vol had gezeten met kleren en persoonlijke bezittingen. Veel meer hadden ze niet mee kunnen nemen. Maar ze hadden elkaar.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek