Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Wegwijzer in de zaal
Werkvormen voor de psychomotorische therapie

Auteur

Daniek Pinkert, Rozanne van Maanen en Femke Wanten

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Elke hulpverlener kent wel dagen waarin je hoofd vol zit en je even inspiratieloos bent. Op deze momenten is het lastig om met nieuwe ideeën te komen. De ‘Wegwijzer in de zaal’ biedt de hulp om je volle hoofd te ontlasten. Hoe? Gewoon! Door te bladeren door dit boek vol werkvormen stromen de nieuwe ideeën binnen.
Het fijne aan dit boek is dat je eigen stijl voorop staat, hierin kun je de werkvormen aanpassen naar jouw behoeften én de behoeften van de cliënt. Daarbij biedt dit boek nieuwe mogelijkheden en inzichten.

Over de auteur

Daniek, Rozanne en Femke zijn studenten aan de opleiding psychomotorische therapie. Alle drie gedreven en creatief om zich te ontwikkelen in het vak. Met de passie om anderen te helpen, wat in dit geval verschillende doelgroepen zijn. Mede om deze mensen ook een kans te geven om zich te ontwikkelen en te ondersteunen. Het plan ontstond klein uit eigen ervaring, vanwege een tekort aan handvatten en werd groter door een innovatief plan.

Productinformatie

ISBN
9789463892919 / 978-94-638-9291-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
24-05-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
96
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Psychomotorische therapie

Binnen de psychomotorische therapie staat lichaamsbeleving en bewegingsgedrag centraal. Door lichaamsgeoriënteerde oefeningen komt de cliënt letterlijk in beweging of staat juist stil bij zijn ervaringen. Zo leert de cliënt om lichaamssignalen en gevoelens te herkennen en te verwoorden of begrijpen. Ook kan het zijn dat er patronen ontdekt worden, oftewel gedrag dat telkens terugkomt. Vervolgens wordt er binnen de therapie geoefend om tot nieuw gedrag te komen, hier gaan nieuwe ervaringen en inzichten aan vooraf (Onbekend, z.d.).

Binnen PMT is gesprek niet het belangrijkste, maar de activiteit staat centraal. Deze activiteit maakt soms meer duidelijk dan woorden kunnen uitdrukken. Op deze manier wordt er gewerkt aan de oplossing/acceptatie van het probleem. Wanneer er gepraat wordt gaat het over gedachten, gevoelens en gedrag. Door binnen de werkvorm te oefenen, kunnen er nieuwe mogelijkheden ontdekt worden en vaste patronen doorbroken worden.

Vaak is ervaring de beste manier om te leren. Neem bijvoorbeeld fietsen, dit leer je niet door erover te praten. Dit leer je door het te doen, voelen hoe het sturen of evenwicht houden voelt. Het lichaam, gedachten en gevoelens hebben interactie met elkaar en beïnvloeden elkaar. Dit brengt gedrag tot stand, het gaat er niet om of iets goed of mooi is. Het gaat om het ervaren, wanneer woorden geven aan een gevoel lastig is kan het lichaam dit wel verbeelden. Of het contact met het lichaam is kwijt, waardoor ervaringen ervoor zorgen dat emoties weer toegankelijk worden.

In de therapie staat uw welbevinden voorop. Door de nieuwe ervaringen en gedragsveranderingen die je opdoet binnen de therapie leert u om te gaan, te accepteren en of het verminderen van uw problematiek. Hierin worden nieuwe ervaringen opgedaan bij diverse handelingen en het geeft meer inzicht in uzelf en de wereld om u heen. Bijvoorbeeld worden nieuwe mogelijkheden van reageren ontdekt, vaste patronen kunnen hierbij doorbroken worden. Daarbij zorgt de therapeut ervoor dat de geoefende situaties vertaald kunnen worden naar het dagelijks leven.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek