Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Bloedkoraal

Auteur

Yvonne Liew-On

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit boek is voor kinderen van 10 tot 100 jaar en is bedoeld om hen een nieuw rolmodel te geven: een goddelijke. Een hoger rolmodel zodat hun zelfbeeld beter wordt en ze gaan denken in termen van "onbeperkte vermogens" en "bijzondere talenten" in plaats van 'ik ben niet goed genoeg' of ‘ik verdien het niet’! Het verhaal prikkelt de fantasie en bevordert zelfacceptatie: 'anders zijn' is juist mooi. Bloedkoraal zet kinderen in hun kracht. Ze kunnen dingen van zichzelf erin herkennen als jaloezie, teleurstelling, ongeduld, verlangen naar koestering, verlangen te weten wie en wat je eigenlijk bent, te horen hoe mooi en lief je bent. Al deze zaken houden kinderen bezig. We willen allemaal bijzonder gevonden worden, en vooral bemind!

Over de auteur

Yvonne Liew-On (1966, Suriname), woont sinds haar tweede levensjaar in Nederland. Sinds zij haar juristenleven heeft ingeruild voor een creatief bestaan, is zij een enthousiast biologisch-vegetarische hobby kok, spiritueel coach (Motivator), uitvinder (Receptenclip) en componist/tekstschrijfster (musicdivine.eu), en is verschillende keren op TV en radio te zien en te horen geweest. Met de uitgave van Bloedkoraal is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Het belangrijkste doel van dit verhaal is het verbeteren van het zelfbeeld van meisjes. Hun ondernemingslust, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en zelfbeschikking mag wel wat meer worden aangemoedigd. En daar kun je niet jong genoeg mee beginnen!

Productinformatie

ISBN
9789463893688 / 978-94-638-9368-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
14-06-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
136
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

In een laadruimte van het schip vonden de Koninklijke Meerminnen wel nog allerlei soorten Mensensieraden en Mensenjuwelen, en Mensenkleding. Die gooiden ze meteen weg. Want dat vonden ze maar raar en lelijk. Maar ze troffen er ook een prachtige spiegel aan.
Deze spiegel was enorm groot en omlijst met gouden ornamenten. Dat vonden ze heel mooi. Hij was best lastig geweest om te vervoeren. En nu stond hij dan al enige tijd te pronken in de Hofzaal van hun Koninginnemin…
Alle onderdanen begonnen onmiddellijk te protesteren. “Nee, nee, nee”, riepen ze. “Niet de Spiegel, alsjeblieft!” Vooral de Meermannen. Ze klapperden met hun rugvinnen van boosheid.
Bilar, haar Oppermeerman riep verbijsterd: “Maar, dat is zónde! De Spiegel is een heel belangrijk onderdeel van ons leven geworden.”
Een Hofzeepaardje sputterde ook tegen: “Hoe kunnen wij nog zónder de Spiegel leven?” “Ja!”, viel een Reuzengarnaal hem heftig piepend bij. “Geen enkele Hofhouding ziet er immers zo verzorgd uit als die van u, Koningin Jovilia!”
Bilar de Oppermeerman bromde weer: “Alle vinnen worden dagelijks gepolijst voor de enorme Spiegel. Speciaal voor u.”
De hofdames riepen in koor: “En niets blinkt toch zo mooi als de zilverglanzend geschubde lichamen van de Koninklijke Meermannen!”
Een parmantige Hofhamerhaai riep ontsteld: “Hun krachtige zilveren staarten zijn zo robuust en massief. Dat heeft toch onderhoud nodig?” En hij gaf zijn echtgenoot - ook een hele knappe Koninklijke Meerman - een zoen in het voorbijgaan.
“Inderdaad!”, beaamden de elegante Hofstekelmanta’s. “Zij dwingen daarmee veel respect af bij iedereen in uw Rijk. En ook bij Waterwezens in andere Koninkrijken!”
Maar de Koninginnemin bleef onverbiddelijk. “Waarom zijn jullie toch zo gehecht aan Mensenkindspeelgoed!”, sprak ze ontdaan. Ze verhief zich van haar troon. “Deze Spiegel laat toch alleen maar jullie uiterlijk zien? Terwijl jullie innerlijk nou juist het enige belangrijke is wat telt!”

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Margareth op 20-08-2019
Ik werd vanaf het begin gegrepen door het verhaal. Ik las dit boek met een glimlach en moest af en toe zelfs hardop lachen. ik had niet verwacht dat ik zoveel zou lachen.
Natuurlijk is het niet allemaal perfect. Minpuntje: er zijn wel veel figuren om te onthouden, maar gelukkig staat achterin een lijst met hoofdpersonen en koninkrijken.

Ik was blij verrast door dit meesterlijke verhaal. Bloedkoraal van Yvonne Liew-On leest als een film, want de schrijfster weet heel beeldend te vertellen. ik zag en hoorde meteen de zingende zeesterren en neuriende waterbloemen, die kleuren in de omgeving weerkaatsen. Je ziet het gewoon voor je. Het verhaal zit vol grappige figuren met hele originele namen en zeer vermakelijke taalgrapjes, zoals de bange bodemaaltjes, die net doen alsof ze takjes zijn zodra er gevaar dreigt. In zee vind je geen tortelduiven, maar volgens de schrijfster wel tortelvissen. Ze had nog meer van dit soort humor, zoals haar verwijzing naar de Stille Oceaan als de Zwijgende Oceaan, waar niemand nog hardop durfde te pratens, bang als men was om de Oceaanheerser tegen te komen en zich letterlijk dood te schrikken. Het is er zeemuisstil. En de associatie van de beroemde Oceaanartiest ' Plankton John' met ' Elton John'. Ik ben dol op dit soort humor, en zou het graag vaker willen tegenkomen.
Het klassieke thema van de reddende held is hier vervangen door een heldin, een dapper klein meisje - geen tiener, maar nog slechts tien jaar - met bijzondere vermogens.
De prachtige ontwikkeling die Bloedkoraal doormaakt is één van de beste kanten van dit verhaal. Het is glorieus om te lezen hoe ze haar angsten overwint en steeds meer in haar kracht komt. Ze aarzelt geen seconde om zich in te zetten voor de redding van haar wereld, ook al is dat heel gevaarlijk.
We treffen dit thema tegenwoordig vaker aan in boeken voor jong volwassenen (vooral in het genre dystopia zoals The Hunger Games), maar zelden in een kinderboek. De ondernemende heldinnen in de meeste boeken voor tieners en jong volwassenen lijken roekeloos en impulsief. Bloedkoraal is echter een heldin naar mijn hart, want ze is niet alleen een hulpvaardige en onzelfzuchtige heldin, ze bedenkt ook slimme oplossingen voor probleemsituaties en uitdagingen waarvoor ze gesteld wordt. Ik lees minstens één roman per dag en vraag me vaak af hoe het zou zijn als de heldin van het verhaal voor een keer slim zou zijn. Want de doorsnee vrouwen en meisjes in verhalen zijn misschien aktiever dan vroeger, maar doen voortdurend domme dingen. Hun hersenen lijken wel een eencellig organisme. En ze lijden vaak aan het deurmat-syndroom.
Er is ook nog steeds te weinig aandacht in kinderliteratuur voor gays. Liew-On verstaat de kunst om deze relatievorm als de normaalste zaak van de wereld in het verhaal te verpakken, zonder gebruik te maken van denigrerende stereotypen.
Bloedkoraal maakte ook indruk op me omdat ze het belang van samenwerken zo jong al inziet. Ze beseft dat ze anderen nodig heeft, ook al heeft ze bijzondere vermogens. De ontwikkeling van Bloedkoraal is net zo belangrijk als de avonturen van de zeewezens en wordt heel mooi beschreven. Deze getalenteerde schrijfster vertelt niet louter een verhaal, maar laat het proces van bewustwording en groeiende eigenwaarde van Bloedkoraal zien.

O, en het einde! Zo hartverwarmend...

Dit boek heeft het in zich om in kinderen de eigenschappen te laten ontsluiten die we allemaal wensen, zoals eigenwaarde, empathie en liefdevol omgaan met andere wezens. Bloedkoraal inspireert ze om groter te denken en om zich sterk genoeg te voelen om hun dromen te verwezenlijken.