Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Vaar wel
een zeemansleven tijdens de pakketvaart

Auteur

Bert Botzen

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (13 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wat beweegt een Achterhoekse jongen om te gaan varen? Bert Botzen verhaalt in zijn autobiografische reisroman hoe hij, gedreven door zijn ontdekkingsdrift, zich ontwikkelde van schuchtere schooljongen tot ervaren zeeman. En dat bij een onalledaagse rederij onder onalledaagse omstandigheden. Hij deelt zijn belevingen, de mooie kanten maar ook de schaduwzijden. Wat speelt zich af in de duistere krochten van exotische havensteden? Ontboezemingen over verleidingen, valkuilen en vermeende liefdes. Dat alles tegen de achtergrond van de roerige jaren zestig, de koude oorlog en de geboorte van de ruimtevaart. En dan de opkomst van die andere vaart: het scheepscontainervervoer. Was het een zegen of een vloek voor de Hollandse zeeman? Een boeiende roman!

Over de auteur

Bert Botzen, geboren in 1943, groeide op in ‘s-Heerenberg. In hem groeide ook iets: het verlangen naar zee te gaan en buiten het kleine grensplaatsje in de Achterhoek de wijde wereld te ontdekken. Ondanks de weerstand die dat bij zijn ouders opriep, zette hij door en ging naar zee. Nu, jaren later, blikt hij met veel plezier terug op zijn jonge jaren als koopvaardij-officier/ scheepswerktuigkundige en heeft hij een avontuurlijke reisroman geschreven gebaseerd op zijn zeemansleven. Graag wil hij zijn ervaringen delen en de lezer meenemen naar een voor velen onbekende wereld.

Productinformatie

ISBN
9789463894715 / 978-94-638-9471-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-07-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
222
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Vragen blijven door mijn hoofd spoken. Wij Hollanders mogen dan wel met de Chinese bemanning op een en hetzelfde schip varen, maar wat weten wij eigenlijk van hen? Die nacht kan ik het niet laten. Om half vier daal ik af naar het benedendek. Schijnbaar achteloos loop ik de tochtige dienstgang in en kuier langs de verblijven van de bemanning. Ondanks het nachtelijk uur komen schelle klanken van Chinese muziek en de geur van oosters eten me tegemoet. Sommigen zitten in de deuropening van hun hut en roken op hun gemak een strootje, knikken me even toe, hun gezichten ondoorgrondelijk. Anderen liggen in hemd en korte broek op hun kooi. Verderop in hun messroom hoor ik stemmen. Er hangt een blauwe walm en het ruikt er naar drank. Met verbazing zie ik wat er zich afspeelt. Ik herken de anders zo beheerste Chinezen niet meer. Opgewonden schreeuwend spelen ze mahjong. Hun gebaren zijn fel, hun gezichten rood aangelopen. Het gaat om geld, veel geld. Stapels dollarbiljetten liggen op tafel, duizenden dollars moeten het zijn. Mijn maandgage à raison van honderdnegenentachtig Hollandse guldens is toch van een iets andere orde. Ik hoef me niet af te vragen waar hun dollars vandaan komen. Het dringt nu pas goed tot me door wat de Chinezen werkelijk drijft om op onze schepen te varen.
Stilletjes draai ik me om en loop kalm terug: de gang door, de trap op en mijn hut in. Ik weet genoeg.

Reviews (13)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Geert Zeeman op 02-12-2019
Ook al heb je niet gevaren, het boek sleept je mee door het vaargebied en laat het leven aan boord zien met alle bijkomstigheden zoals het 'passagieren' (stappen).
door Benno van Lochem op 04-12-2019
Met veel plezier heb ik 'Vaar wel' gelezen: een avontuurlijke en openhartige reisroman. Het boek geeft je een boeiend inkijkje in het leven van een zeeman, aan boord, maar ook de belevenissen op de wal.in exotische havens.
Het is een kundig geschreven en professioneel uitgevoerd boek.
door Theo Pondaag op 06-12-2019
Heb inmiddels je boek uitgelezen, mijn complimenten voor het fraaie geschrevene.
Vooral de passages over smaragdgordel, waande ik me weer in mijn geboorteland.
Het geheel was goed gestyleerd en de voorvallen gedetailleerd zeer herkenbaar !

door Theodor Strauss op 06-12-2019
Bert Botzen neemt ons mee naar een periode in de scheepvaart die niet meer voor te stellen is. Maar zo was het en zijn geromantiseerde autobiografie sprak mij bijzonder aan. In een adem uitgelezen.
door I. Rehberg op 06-12-2019
Dit boek neemt je mee naar de onbekende avonturen van een zeeman in de 60'er jaren. Over de ruwe werkelijkheid voor de opvarenden en de lusten van de landgang. Een indrukwekkende reis met ook tedere momenten. Prachtig geschreven en ik hoop op een vervolg.
door Monique van Ruiten-Hendriks op 07-12-2019
Een boeiend boek waarin je direct mee kan varen met alle avonturen van een jonge zeeman. Zeer herkenbare beschrijvingen van alle verre oorden die bezocht worden, waardoor je het gevoel hebt dat je er helemaal bij bent. Ook geeft het een interessante blik op het bijzondere reilen en zeilen aan boord.Het verhaal is prettig leesbaar én met een vleug humor neergezet, een aanrader dus!

door Eddy Brugman op 08-12-2019
Het boek "Vaar Wel" geeft een beeld van het leven op en rond koopvaardijschepen in de zestiger jaren van vorige eeuw.
Ik heb het van het begin tot het einde geboeid gelezen.
door Henk Windgassen op 10-12-2019
Een jongensdroom die werkelijkheid wordt, met veel vaart geschreven. Ik ben nieuwsgierig naar het verdere verloop van Berts avonturen als koopvaardij-officier.
door Jaap en Anny Berkheij op 19-12-2019
De auteur schrijft boeiend over het leven van een zeeman zo'n dikke 50 jaar geleden. Goede beschrijvingen van havenplaatsen en het leven daar; je mist nauwelijks foto's van de situatie toen. Het gaat over de zeevaart, maar het leest als een trein.


door Robert Bersma op 06-01-2020
Wat een heerlijk boek. Ik heb het in één adem uit gelezen. Het zeemansleven zoals ik het ook heb ervaren. Een schitterende tijd die niet meer terug zal komen.
door Hans de Ronde op 26-08-2020
Mooi, goed leesbaar boek, een zeer herkenbare beschrijving van die periode van een jonge zeeman.
door Bob Land op 26-08-2021
Uitstekend tijdsbeeld van de grote vaart!

door Gerrit Smit op 13-12-2021
Precies zo als het was.
Heel herkenbaar en helaas
verleden tijd. Onderhoudend geschreven.