Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Leidinggeven aan wat komt
Een contemplatieve benadering van leiderschap

Auteur

Theo van der Zee

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Van leiders wordt verwacht leiderschap te tonen door betekenis te geven aan dingen die zich voordoen en problemen op te lossen. De praktijk laat zien dat zij tegen grenzen aanlopen. Wat nu? Dit boek introduceert een andere benadering van leidinggevend denken, aanvoelen, onderzoeken, waarderen en handelen. De benadering zet in op het protocol noch op de eigen wil, maar nodigt uit ontvankelijk te zijn voor dat wat zich aandient en te luisteren wat het te zeggen heeft. Geschreven vanuit en voor de praktijk. Ieder hoofdstuk start met een reële casus en eindigt ermee. Aan de hand van het biografisch gesprek, het reflectiegesprek en het besluitvormingsgesprek maakt dit boek op praktische wijze de contemplatieve benadering toegankelijk voor leiders en schoolleiders in het bijzonder. 


Leidinggeven aan wat komt beschrijft hoe een beschouwende houding, de oprechte verwondering over wat gebeurt, je als leidinggevende een kompas kan bieden bij het bepalen van je handelen in de praktijk van alledag. Ik heb ervaren dat dit zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van de organisatie. Zeker een aanrader voor iedere leidinggevende, niet alleen in het onderwijs. 

Corinne Sebregts, Rector van Scholengroep Het Plein, Eindhoven 


Dit boek laat op een praktische manier zien hoe je jezelf, je medewerkers en organisatie anders kunt benaderen door het goede gesprek te voeren. Door het goede gesprek heb ik mezelf en ook anderen beter leren kennen. Het gaat om wie ik ben en wie zij zijn meer dan om wat we doen. De gesprekken hebben mij bevestigd dat niet controle maar vertrouwen mensen doet groeien. 

Age Huitema, Directeur van Sint Maartenschool, Bolsward

Over de auteur

Theo van der Zee is historicus en theoloog en al heel zijn leven werkzaam in en voor het onderwijs als adviseur, docent, opleider, onderzoeker en leidinggevende.

Productinformatie

ISBN
9789463896108 / 978-94-638-9610-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-09-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
214
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Leiderschap is van alle tijden. Het heeft te maken met leiding geven aan jezelf, aan anderen en aan organisaties als scholen, bedrijven en gemeenschappen. Iedere tijd stelt weer nieuwe vragen en uitdagingen aan het leiderschap. In de huidige tijd gaat het om vragen die te maken hebben met klimaat en toekomst, diversiteit en migratie, armoede en tweedeling, individu en gemeenschap. De vragen dienen zich aan in concrete gebeurtenissen en situaties. Van leiders wordt verwacht dat ze leiderschap tonen door betekenis in de gebeurtenissen te ontdekken en de vragen en problemen op te lossen.
De praktijk laat zien dat leiders tegen grenzen aanlopen. Gebeurtenissen en situaties zijn complex en voor velerlei uitleg vatbaar. Vragen zijn dikwijls te groot om op te lossen. Oplossingen creëren weer nieuwe problemen. Wat maakt dat leiders zich niet goed raad weten met de zaken die zich aandienen? Zijn vraagstukken van nu nog wel op te lossen? Ook schoolleiders, directeuren en rectoren lopen tegen grenzen op. Leerlingen blijken niet de gewenste leerprestaties te leveren, hoezeer docenten hen ook motiveren. Docenten weten zich met hun creativiteit en passie geen raad, hoe veel ze ook van zichzelf geven. Scholen blijken niet zo veranderbaar als gewenst en verwacht. Als meer controle, beheersing en systematisering niet helpt, wat dan wel? Het oude en bekende werkt niet meer, het nieuwe lijkt nog niet voorhanden te zijn. Wat nu?
In dit boek wordt een andere, tegendraadse benadering van leiderschap geïntroduceerd. Leidinggeven aan wat komt wil de bestaande horizon van het leiderschap openbreken en ruimte bieden voor nieuwe, vaak onverwachte zin en betekenis. Het boek introduceert een andere benadering van leidinggevend denken, aanvoelen, onderzoeken, waarderen en handelen. De benadering zet niet in om de eigen wil aan anderen en de organisatie op te leggen, maar nodigt uit ontvankelijk te zijn voor dat wat zich aandient.
Zien en luisteren. Besluiten en handelen. De contemplatieve benadering van leidinggeven combineert op een creatieve wijze beschouwing en actie. Ze gaat uit van het primaat van het mogelijke. Leiders die contemplatief leidinggeven vertellen van ongehoorde en onverwachte mogelijkheden voor henzelf en in hun organisatie.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek