Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Liefde en Intimiteit
Een wetenschappelijke analyse

Auteur

Maarten van de Kimmenade

Uitvoering
Paperback
Prijs
16 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In dit boek wordt de essentie van liefde beschreven vanuit de evolutieleer, de filosofie, de biologie en de psychologie. Liefde is voor de mens noodzakelijk om te voldoen aan twee belangrijke behoeften: de biologische behoefte voor voortplanting en de psychologische behoefte voor het verkrijgen van betekenis en eigenwaarde alsmede aan een emotionele en intieme band met een ander. De kern van de liefde is intimiteit, iets wat uitvoerig aan bod komt. Liefde wordt uitgebreid beschreven en de omstandigheden waarin we verliefd worden, worden verklaard. Ook de voorkeuren bij de partnerkeuze komen aan bod, alsmede de verschillen tussen mannen en vrouwen en de effecten die de ontwikkelingsfasen na de geboorte hebben op de relatie.

Over de auteur

Maarten van de Kimmenade (1944) is ondernemer en psycholoog. Daarnaast is hij vader van vier kinderen, waarvan twee stiefkinderen, en grootvader van negen kleinkinderen. In 1988 is hij psychologie (A&O) gaan studeren aan de Universiteit van Tilburg en na afronding verder gegaan met een promotiestudie op het onderwerp ‘Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht’. In 2003 is hij daarop gepromoveerd. Vervolgens is hij een adviespraktijk voor familiebedrijven begonnen en heeft een psychologisch adviesbureau overgenomen voor assessments, coaching en training. In zijn vrije tijd schrijft Maarten graag essays over uiteenlopende onderwerpen.

Productinformatie

ISBN
9789463897266 / 978-94-638-9726-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-11-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
60
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Zoals eerder beschreven is de relatie tussen de moeder en haar pasgeboren baby de eerste vorm van verliefdheid en daarmee de meest pure vorm van liefde. Idealisatie van deze liefde, zoals tussen moeder en baby is ontstaan, creëert ook bij partners het ultieme geluksgevoel. In deze fase wordt het streven naar het ideale, een sterke psychologische kracht en behoefte. De goede eigenschappen van de ander worden naar een ideaal niveau getild. De geliefde wordt een engel en buiten alle realiteit verheven. Daarmee is de fase van verliefdheid een van de meest intensieve, positieve en persoonlijke perioden die een mens kan beleven. Het is een piekmoment in iemands leven, het beste wat het leven te bieden heeft. Door verliefd te worden kom je in een euforische staat, je krijgt vleugels, het gevoel te zweven waarbij de wereld om je heen er vrolijker en positiever uitziet. Het leven lacht je toe. Is die verliefdheid wederzijds, dan wil je er alles aan doen om bij elkaar te zijn, elkaar aan te raken en helemaal in elkaar op te gaan. Je hebt ontdekt dat je over veel dingen hetzelfde denkt, dat je veel gemeenschappelijks met elkaar hebt. De ander staat net zoals jij in het leven en je vindt hetzelfde belangrijk of onbelangrijk. 

In de eerste fase van verliefdheid word je bevestigd in wie je bent en samen met het gegeven dat de ander jou als waardevol ziet, maakt het geheel compleet. Je wordt verliefd op de manier hoe de ander beweegt, reageert, praat, de klank van de stem, de expressies en de dingen die wel of niet worden gezegd. Je wordt verliefd op de ogen, de haardracht, de kleding die de ander draagt. Daarmee wordt de ander geïdealiseerd. Ook jijzelf wordt bewonderd voor datgene waarvoor je bewonderd wilt worden en op een manier die overeenstemt met de eigen kijk op dingen. Het beeld dat men heeft van ‘de romantische liefde’ benadert het meest de fase van verliefdheid.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek