Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De ogen van Charley

Auteur

Henny van Kesteren

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
18 ,49

Samenvatting

In deze biografische roman volgen we het leven van Charley Toorop met al zijn ups en downs. Hoe moeilijk het was om als alleenstaande moeder van drie kinderen met schilderen een eigen inkomen te verdienen en daarnaast een relatie te onderhouden met haar grote liefde. Zij bracht een groot oeuvre voort, maar dat dit veel opoffering in de persoonlijke sfeer vroeg is te lezen in deze ontroerende roman.

Over de auteur

Vanwege haar grote belangstelling voor vrouwelijke kunstenaars is Henny van Kesteren biografische romans gaan schrijven. Na grondige literatuurstudie vermengt zij feiten met een vleugje fictie om tot een boeiend levensverhaal te komen. Tot nu toe verschenen er vier boeken die in de bestanden van de Nederlandse bibliotheken te vinden zijn. Haar laatste boek; "De mysterieuze impressioniste" over de schilderes Berthe Morisot, is te koop bij Boekscout en te bestellen via de boekwinkel.

Productinformatie

ISBN
9789463898959 / 978-94-638-9895-9
Verschijning
19-03-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
142
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Bergen, 1922
Charley heeft besloten om een zelfportret te maken. Als groot bewonderaarster van Vincent van Gogh hebben diens zelfportretten haar daartoe geïnspireerd. Schilderen is voor haar behoefte aan zelfonderzoek, net als voor van Gogh, hét ideale medium. O, had ze maar het talent van haar vader! Hij zet altijd vlot een portret of een landschap op het doek, terwijl zij moet ploeteren, uitvegen, wegkrabben en opnieuw proberen. Maar ze is een doorzetter: ‘De wil is alles,’ zegt ze dan tegen zichzelf. Nu ze eindelijk als schilderes succesvol is, wil ze zich ook als zodanig portretteren.
Ze posteert zich voor de ezel die naast de spiegel staat en schetst haar gestalte op het doek. Met een ernstige blik kijkt ze de toeschouwer aan en in haar hand houdt ze het palet en de kwasten vast. Zo, in deze houding wil ze zich tonen: Ja, mensen, ik ben schilderes en daarmee wil ik mijn beleving van de werkelijkheid weergeven, bezield weergeven.
Na wekenlang te hebben gekeken, geschilderd, schaduwen en lichtvlakken te hebben opgebracht en weer uitgeveegd, bekijkt ze het eindresultaat. Je kunt zien dat ze ernstig in het leven staat; maar ze maakt een zelfbewuste indruk. Want zelfbewust is ze, na die ongelukkige jaren tijdens haar huwelijk met Henk. Nu heeft ze weer tijd om zich volledig aan de schilderkunst te wijden, zonder bang te zijn voor zijn agressieve buien. Terwijl het allemaal zo mooi begon.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Erika op 28-01-2022
Een interessant boek over een belangrijke kunstenares. Zowel haar privé- en liefdesleven als haar schildersoeuvre wordt in een heldere stijl beschreven.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De mysterieuze impressioniste Het ontroerende levensverhaal van de schilderes Berthe Morisot

Henny van Kesteren

2 reviews
Sinds Berthe Morisot model zit voor Edouard Manet komt ze zelf nauwelijks meer aan schilderen toe. Terwijl dat toch haar ambitie is: een goede schilderes worden. Manet schildert het ene na het andere portret van haar en noemt Berthe zijn mysterieuze muze. Dat streelt haar, want ze bewondert de schilder zeer, maar hun vriendschap staat een serieuze relatie met een andere man lang in de weg. Totdat zich eindelijk een geschikte huwelijkspartner aandient. Vanaf dat moment komt Berthes carrière in een stroomversnelling en maakt zij vrienden onder de impressionisten. Vastberaden volgt ze haar pad, totdat het noodlot toeslaat…
20,99
Voorkant cover

Ik schilder uit liefde Roman over de schilderes Suzanne Valadon

Henny van Kesteren

Parijs, Montmartre, wie is er niet geweest? Misschien heb je ook de schilders op Place du Tertre bezig gezien? Eind 19e, begin 20ste eeuw zijn beroemde schilders als Renoir, Henri de Toulouse Lautrec, Edgar Degas daar met hun carrière begonnen. De vrouw die met hen bevriend was en zelf ook schilderde, is bij de meesten van ons niet bekend, maar was dat in haar eigen tijd wel. Over haar, Suzanne Valadon, gaat deze roman, maar ook over haar zoon Maurice Utrillo, die eveneens een bekend schilder werd. Deze roman geeft je een inkijkje in hun fascinerende Bohemienleven, dat bepaald werd door twee passies: de liefde en het schilderen.
16,95