Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De beweging van Johannes de Doper
een studie naar de religieuze beweging van Johannes de Doper en haar relatie tot de Jezus-beweging

Auteur

Leendert W. van der Meij

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In dit boek wordt een sociaal-historisch en theologisch onderzoek naar Johannes de Doper beschreven. Zijn optreden in de eerste eeuw na Christus is in verschillende vroege bronnen vermeld en krijgt een verrassend resultaat wanneer deze bronnen met elkaar vergeleken worden. De organisatie van de groep en subgroepen van Johannes de Doper, de betekenis van zijn doop en verkondiging en ook de relatie tussen de groep van Johannes de Doper en die van Jezus van Nazareth kunnen na het lezen van dit boek beter worden begrepen.

Over de auteur

LEENDERT W. VAN DER MEIJ is afgestudeerd als theoloog en religiewetenschapper aan de Universiteit van Utrecht, met een onderzoek naar islam, identiteit en moderne concepten. Naast werkzaamheden in het protestant-christelijk onderwijs, werkte hij lange tijd voor de gesprekspartner van de regering voor Nederlandse islamitische scholen: de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO). Hij vervolgde zijn studie religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en verdiepte zich daar in joods-christelijke verhoudingen in de eerste eeuw na Christus. Leendert W. van der Meij is daarnaast actief als bestuurslid van het CDA in Woudenberg en als bestuurslid van een joods leerhuis in Arnhem.

Productinformatie

ISBN
9789464030105 / 978-94-640-3010-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-02-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
122
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Een andere passage over de leerlingen van Johannes de Doper in het Nieuwe Testament speelt zich af na de gevangenneming van Johannes door Herodes Antipas. Hier stuurt De Doper zijn discipelen naar Jezus van Nazareth (blijkbaar is contact vanuit de gevangenis toegestaan) om te vragen of hij eigenlijk wel de messias is die komen zou (volgens een bijbelse profetie zou de messias gevangenen vrij laten en bij Johannes de Doper was dit duidelijk niet het geval). Verder wordt er over leerlingen van Johannes en de Farizeeën gesproken in een discussie tussen leerlingen van Johannes en leerlingen van Jezus. Bij dit vers wordt in verschillende commentaren ten onrechte opgemerkt dat de Farizeeën zelf geen leerlingen hadden, hooguit enkele schriftgeleerden onder hen. Toch vermelden rabbijnen dat er in Jeruzalem ten tijde van de verwoesting in de eerste eeuw na Christus, honderden (ook Farizese) scholen waren waar les gegeven werd aan leerlingen. Daarnaast vermeldt ook Josephus een zeer concrete historische gebeurtenis waar een Farizeeër, Judas de zoon van Sapphoreus, hoofd van een religieuze school, zijn leerlingen aanspoort om een op de grote tempelpoort geplaatste Romeinse gouden adelaar te verwijderen. In de canonieke beschrijvingen lijkt het er meer op dat Johannes de Doper leerlingen had op een manier zoals ook Jezus van Nazareth die had, dan leerlingen zoals de Farizeeën die in hun scholen hadden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek