Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Kampina Airborne
Gevluchte en ondergedoken airborne-militairen in natuurgebied de Kampina

Auteur

Peter van der Linden

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
24 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

KAMPINA AIRBORNE vertelt het waargebeurde verhaal van geallieerde airborne-militairen die tijdens operatie Market Garden met hun zweefvliegtuigen voortijdig en ver verwijderd van hun landingsgebieden neerkwamen op Noord-Brabants grondgebied. Deze airborne-militairen waren afkomstig van de Britse 1ste Airborne Divisie en de Amerikaanse 101ste en 82ste Airborne Divisie. In dit boek staat beschreven hoe deze militairen na hun landing rond natuurgebieden de Loonse en Drunense duinen en de Kampina door het lokale verzet werden geholpen, wie deze verzetsmensen waren en waar de militairen werden ondergebracht. Voorts worden al hun namen, omzwervingen en gebeurtenissen verteld, die zij meemaakten in de weken tussen 17 september en 26 oktober van 1944.

Over de auteur

Al vanaf zijn jeugd heeft amateur historicus Peter van der Linden uit Oisterwijk een grote interesse in de Tweede Wereldoorlog. Geïnspireerd door bevrijding en verzetsverhalen uit die tijd besloot hij zijn focus te leggen op die onderwerpen. Van der Linden doet regelmatig onderzoek naar gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 2007 onderzocht hij het verhaal van ondergedoken Geallieerde militairen in de Brabantse natuurgebieden de Loonse en Drunense duinen en de Kampina, en de rol daarin van het lokale verzet. Dit boek is zijn tweede historische werk.

Productinformatie

ISBN
9789464032093 / 978-94-640-3209-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-05-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
346
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Door het geschud was een deur in het zweefvliegtuig open gegaan en de mannen die zich niet in hun zitting hadden vastgegespt lagen languit over de vloer. Eén van de piloten was uit zijn stoel geschoven en had moeite om er weer in terug te komen.
Sommige militairen moesten door het hevige geschud zelfs overgeven, en toen ze eenmaal door de turbulentie heen waren en het weer rustig werd, bleek het zweefvliegtuig pal boven het sleepvliegtuig te vliegen en was het sleeptouw om de vleugel van het zweefvliegtuig geraakt. Er was via de radioverbinding geen contact meer te krijgen met het sleepvliegtuig, en Barclay en Millar keken vol spanning naar het sleeptouw terwijl hun Horsa en het sleepvliegtuig weer op gelijke hoogte kwamen. Door te manoeuvreren probeerde Barclay het sleeptouw weer los te krijgen. Dat lukte in eerste instantie, maar toen er weer spanning op het touw kwam ging er een verschrikkelijke vibratie door het gehele zweefvliegtuig. Toen plots, ongeveer zes meter voor hen uit, en net voorbij het punt waar het sleeptouw zich in tweeën splitste naar de bevestigingspunten aan de vleugels, werd het touw geraakt door een scherf van een uiteenspattende luchtafweergranaat. Een doorgesneden streng van het touw sprong omhoog en begon zich eerst langzaam en toen duidelijk sneller te ontrafelen. Toen het losse stuk streng zo’n meter was ontrafeld begon het nog hele stuk touw zich ook te ontrafelen tot het punt dat het helemaal uit elkaar kwam en het uiteindelijk doormidden brak. Dat was het. Het sleeptoestel schoot van hen weg met het kapot geschoten touw, en het deel dat nog aan de Horsa vast zat werd over het toestel heen geblazen. Het hele incident had nog geen minuut geduurd en beide piloten gaven een vloek en een schreeuw en riepen over hun schouders naar achteren “Het touw is gebroken, we gaan naar beneden!”

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Frie vd Meij op 18-11-2020
Het boek kan ik van harte aanbevelen. Het is een waardevolle uitbreiding van mijn boekenserie over de 2e wereldoorlog in Noord-Brabant en dan speciaal de omgeving van Tilburg.
Geschreven door Hans Dekker op 13-05-2020
Inmiddels het boek al een paar dagen binnen en ook de tijd genomen om er eens goed naar te kijken.
Een groot deel van de verhalen zijn mij bekend maar het is ongelooflijk hoe Peter er toch weer in geslaagd is om zo veel details en nieuwe wetenswaardigheden boven water te krijgen.
Het is weer een knap staaltje rechercheren wat Peter heeft laten zien.
De verhalen over deze periode worden met de dag vager en op een gegeven moment weet men dat er iets is geweest maar dat is dan ook alles.
Gelukkig wordt deze materie steeds populairder en wordt er veel over gepubliceerd, er komen ook steeds nieuwe boeken en dat is maar goed ook.
Wij hebben er met dit boek een mooi naslagwerk bij hier in Boxtel, en hopelijk zijn er nog veel geïnteresseerden die dit speciale verhaal graag willen leren kennen.

Bedankt Peter.