Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Koster Kronieken
Voorvaders van families Koster - 1620 — 2020

Auteur

Jan Koster

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,5 / 5 (3 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Er leven vele tienduizenden met de naam Koster in Nederland. In dit boek beschrijft Jan Koster het leven van tien voorvaders en van zijn stamvader. Vele Koster’s zullen van hen afstammen. Het begint met Harmen Harmens Coster in 1620. Later gaat men zich Koster noemen. Van alle voorvaders worden bewijzen getoond over geboorte, huwelijk, werk, kinderen en dood. Waar bevonden zij zich en wat deden zij waarschijnlijk? Wie konden zij daar ontmoeten? Wat gebeurde er rondom hen, en wat in Nederland en de wereld? Door alles verhalend te beschrijven, wordt de informatie op toegankelijke en vermakelijke wijze bij de lezer gebracht. Het resultaat is een waardevolle kroniek dat een zeer informatieve ode vormt aan alle families Koster.

Over de auteur

Jan Koster wilde altijd al weten wie zijn voorvaders zijn. Na onderzoek kwam hij tenslotte bij zijn stamvader Harmen Harmens, die zich rond 1620 ook Coster noemde.
Tienduizenden Koster’s en Coster’s stammen wellicht van hem en de tien volgende voorvaders af. Er volgde meer dan een jaar research naar bewijzen van woonplaats, geboorte, huwelijk, werk, kinderen en overlijden. Waar bevonden zij zich en wat deden zij waarschijnlijk? Wie konden zij daar ontmoeten? Wat gebeurde er rondom hen, en wat in Nederland en de wereld? Alle bewijzen en waarschijnlijkheden zijn in dit boek te vinden.
Jan Koster werd begin 1942 geboren in het door Japan bezette Nederlands-Indië. Na zijn opleiding in Nederland volgde een loopbaan in de automatisering. Een gelukkig huwelijk, twee zonen en vijf kleinkinderen zorgen ervoor dat de Koster stamboom voortgezet zal worden.

Productinformatie

ISBN
9789464032413 / 978-94-640-3241-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-06-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
170
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

I Harmen Harmens Coster circa 1620 – 16??
Een koude oostenwind die zijn lichaam verkilde en hem deed verlangen naar zijn vrouw Griete. Zijn knieën en gewrichten deden best wel pijn. Harmen stond moeizaam op van het langdurig werken op zijn land en keek naar de kerkklok die in de verte zichtbaar was. Over een uur moest hij in Lengerich zijn om de dienst voor te bereiden en de kerkklokken te luiden. De predicant was weliswaar niet al te moeilijk, maar te laat beginnen was uit den boze en kon, zoals eens bij een voorganger was gebleken, een reden zijn voor ontslag.
En Harmen had de extra inkomsten als coster van de kerk nodig, vooral ook nu zijn vrouw Griete dolgraag een eerste kind wilde. Ook de opbrengsten van zijn land en van zijn vee vielen helaas wat tegen.
Na weer een lange dag op het land komt Harmen vermoeid thuis.
De schemering valt snel en de vogels zoeken hun nesten al op.
Griete komt hem opgewonden tegemoet snellen, vliegt hem om de nek en kust hem hartstochtelijk. Ik ben in verwachting roept ze uit. Griete was toen 25 jaar, maar voor de bijna 30 jarige Harmen kwam dit als een godsgeschenk, en werden zijn vele gebeden eindelijk verhoord.

        II    Jan Harmens Coster        1650 – 1702
Jan Harmens bleek onder een goed gesternte geboren. De vroedvrouw zei zelfs dat hij met de helm geboren was, en toen Griete vroeg wat dat betekende , legde zij uit dat een deel van de vliezen nog om zijn hoofd zat.
"Jan Harmens zal hierdoor een gelukskind worden" zei ze, met een goede gezondheid en latere voorspoed.
Harmen en Griete hoorden alles glunderend aan en bewonderden hun mooie en gezonde zoon Jan Harmens.
Sommigen anderen echter zagen het geboren worden met de helm als nadelig of zelfs als een vloek, die men beter af kon wenden. Voor de zekerheid verbrandde de vroedvrouw daarom “de helm”, waardoor deze zijn eventuele verkeerde eigenschap verloor. Je kon niet voorzichtig genoeg zijn.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Hilko Koster op 10-08-2020
Een geweldig leuk boek, temeer omdat Jan (auteur) en ik gemeenschappelijke voorouders hebben. Mijn stamboom is rijkelijk aangevuld met de mooie verhalen van Jan. Bedankt daarvoor. Mijn overgrootvader was Evert Koster, zoon van Hendrik Freeks kunst Koster en een broer van de overgrootvader van Jan.
Geschreven door Wim Koster op 11-11-2021
Het boek heb ik met veel interesse gelezen. Leuk zoals de genealogie in romanvorm aan de betreffende geschiedenis wordt gekoppeld. Tonnis Aaldriks (1800- 1858) en mijn voorouder, Hindrik Tonnis (1804-1862), waren broers. De nakomelingen van H.T. Koster heb ik voor een deel al in kaart gebracht. Samen zouden we een heel eind kunnen komen om de mannelijke lijn afstammelingen van Harmen Harmens in kaart te brengen.
door Stijn Koster op 22-11-2021
Een erg interessant boek dat ik en mijn zus aan onze grootvader hebben geschonken. Zeer goed uiteengezet en daarnaast natuurlijk ook erg leuk om terug te lezen waar deze prachtige achternaam nou eigenlijk vandaan komt. Hulde naar Jan voor het onderzoek en dit ook nog eens tot een goed verhaal weten te vormen. Erg blij met dit boek en zal dit boek dan ook alle Kosters aanraden eens te hebben gelezen!