Kort maar krachtig!
De boodschap van de Filemonbrief toen en nu
- Auteur
-
Jermo van Nes
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Geloofszaken
- Prijs
- € 18 ,99
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)
Samenvatting
De korte brief aan Filemon biedt een prachtig venster op de wereld van het vroege Christendom en de krachtige uitwerking van het Evangelie in een door slavernij gekenmerkt leven. Anders dan toen gebruikelijk kan Paulus door de dood en opstanding van Jezus Christus een beroep doen op Filemon om met zijn slaaf Onesimus ‘het goede’ te doen. Maar wat is dit precies? Het open einde van de brief maakt de inhoud bijzonder actueel. Naar schatting leven anno 2020 nog altijd 40,3 miljoen mensen een slavenbestaan. Dit geeft te denken hoe mensen vandaag om kunnen gaan met moderne vormen van slavernij. Dit boek, met daarin verschillende bijdragen van gelovigen die elk vanuit een eigen perspectief naar de Filemonbrief kijken, wil graag helpen bij deze reflectie.
Over de auteur
Jermo van Nes is wetenschappelijk medewerker aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF), Leuven in België. Aan dezelfde faculteit is hij verbonden aan het Research Center for Early Christianity en het Institute of Leadership and Social Ethics. In 2017 promoveerde hij op de brieven van Paulus.
Alle royalties die met het boek verdiend worden komen volledig ten goede aan het werk van Cherut Belgium. Dit is een organisatie in België die zich inzet voor meisjes en vrouwen, die tegen hun wil in uitgebuit worden in de wereld van prostitutie.
Productinformatie
- ISBN
- 9789464032680 / 978-94-640-3268-0
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 29-05-2020
- Taal
-
Nederlands
- Genre
- Geloofszaken
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 114
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Nee
Inkijk
De brief van Paulus (en Timotheüs) aan Filemon is een van de kortste geschriften in het Nieuwe Testament. Het telt nog geen driehonderdvijftig woorden. Zowel de lengte als de structuur van de brief komt overeen met de lengte en structuur van een typische brief uit de Oudheid. Gemiddeld spreekt iemand 125-150 woorden per minuut. Nederlanders misschien een beetje meer; Belgen misschien een beetje minder. Maar wie had kunnen denken dat een brief van Paulus, die je in nog geen drie minuten kunt uitspreken, als canonieke brief in het Nieuwe Testament duizenden jaren lang zo’n grote invloed zou uitoefenen op gelovigen? En wie had kunnen vermoeden dat geleerden honderden (dikke) boeken en commentaren zouden schrijven om mensen te helpen de complexiteit van de boodschap van deze brief beter te kunnen begrijpen?
Sommige brieven in het Nieuwe Testament geven expliciet aan dat zij geschreven werden om als rondzendbrieven voorgelezen te worden in gemeenschappen in bepaalde geografische gebieden. In dit geval is Openbaring een goed voorbeeld (zie vooral de hoofdstukken 2 en 3). De Filemonbrief is anders. Deze brief werd namelijk oorspronkelijk geschreven als een persoonlijke correspondentie tussen Paulus en zijn vriend en medewerker in het geloof, Filemon (zie vers 1). De brief is echter niet alleen bedoeld om door Filemon gelezen te worden, maar ook door anderen, zoals te zien in vers 2. Daar worden naast Filemon ook Apfia en Archippus bij name genoemd. Toch wordt duidelijk in de rest van de brief, vooral door het gebruik van de tweede persoonsvorm in het Grieks, dat Paulus vooral Filemon op het oog heeft met zijn boodschap. In een wereld waarin eer en schaamte een belangrijke plaats hadden, staan de eer van Filemon en die van de gemeente op het spel.
Reviews
Er zijn nog geen reviews over dit boek