Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Niet-alledaagse verhalen uit het leven van alledag

Auteur

Jean Peeters

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het leven van alledag zit vaak vol verrassingen. In zijn korte verhalen beschrijft Jean Peeters op unieke wijze de vele avonturen die door de jaren heen op zijn pad zijn gekomen. Vanuit zijn rol als pater familias, volkstuinder, pastor en buurman weet hij zowel het kleinste detail als de grootste levensvraag op een treffende manier in woorden te vatten. Rake observaties, grappige gebeurtenissen en wijze inzichten wisselen elkaar af in een schrijfstijl die in zijn doeltreffendheid en soms humoristische toon doet denken aan die van Hendrik Groen. Peeters weet de lezer woord voor woord te boeien en aan zijn verhalen te kluisteren, tot je ze opeens alle honderd in een ruk blijkt te hebben uitgelezen.

Over de auteur

Jean Peeters (1940) werkte het grootste gedeelte van zijn actieve leven als pastor in de ouderenzorg. Ook als volkstuinder, vader en buurman maakten vele belevenissen een grote indruk op hem. Na zijn pensioen legde hij zich toe op het vastleggen van zijn opgedane ervaringen in korte en herkenbare verhalen. Nadat zijn stukjes eerder al een breed lezerspubliek bereikten via het Eindhovens Dagblad, verschijnen er hier voor het eerst honderd in boekvorm. Met zijn 80 jaar moet Jean Peeters haast wel een van de oudste debutanten zijn in de Nederlandstalige letteren.

Productinformatie

ISBN
9789464034011 / 978-94-640-3401-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-07-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
180
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Mijn vader heeft zijn gemengd boerenbedrijf trapsgewijs afgebouwd. Toen mijn broer trouwde kreeg die de helft van het bedrijf mee. En toen mijn zus enkele jaren later trouwde, kreeg zij de andere helft mee. Dat kon omdat ze allebei boer bleven, zij het tot mijn vaders spijt niet op het familiebedrijf, dat een pachtboerderij was. Zij zetten de stap waar hij nooit aan toe gekomen was: een eigen bedrijf.

Wat hield hij over? Lege stallen en een enorme lege schuur. Land dat aan iemand anders verhuurd was, maar ook een aantal shetlandpony’s en een drietal Nederlandse trekpaarden, waaronder een die in Den Bosch reservekampioen van Nederland geworden was. Hij was een goede fokker.

Hoe kijkt een stadsmens, zoals ik intussen geworden was, tegen zo’n gepensioneerde boer aan, die toch nog dagelijkse verplichtingen jegens zijn paarden had? “Moet je die paarden niet ook nog weg doen? Dan ben je een vrij man, die kan gaan en staan waar hij wil, terwijl je nu geen dag van huis kan.” Achteraf besef ik dat dit een van de slechtste adviezen is, dat ik ooit aan iemand gegeven heb. Die paarden waren zijn hobby en zijn trots, zijn hele leven lang al. Zijn vrouw lag in het verpleeghuis, zijn kinderen leidden hun eigen leven en zijn bedrijf stond leeg. Alles wat zin aan zijn leven gegeven had, alles waarvoor hij geleefd en gewerkt had… op zijn paarden na.

“Weet je,” zei hij, “ik ben heel blij dat ik die paarden nog heb. Nu heb ik een reden om ’s morgens op te staan.” Ik heb dit als een wijze raad in mijn oren geknoopt: zorg ervoor dat je altijd een goede reden houdt om op te staan.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Femmy van Urk-Hoefnagel op 09-10-2020
Ik vind dit een heerlijk boek. Ik heb bewust gezocht in de webshop om iets dergelijks te vinden. De meeste verhaaltjes heb ik inmiddels gelezen. Ze zijn kostelijk en zo heerlijk herkenbaar. Het boek zelf ziet er ook zo gezellig en aanlokkelijk uit. Iedereen die van columns en korte verhaaltjes houdt, raad ik aan dit boek te lezen. En wat zo fijn is, je kunt ze iedere keer weer lezen. Met dit soort boeken is het niet: uit is uit en je zet het in de kast. Nee, je legt het voor het grijpen en 'in a dull moment' lees je weer even een verhaaltje.