Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Prostaat praat!
Ervaringsverhalen van patiënten en behandelaars urologische oncologie

Auteur

Aart J. van Dijk

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Prostaatkanker is een ernstige en vervelende ziekte die in Nederland jaarlijks ruim 12.000 mannen treft. Dit boek bevat 60 artikelen over de, zowel positieve als negatieve ervaringen van deze mannen en hun naasten. Ook behandelaars komen aan het woord zoals urologen, oncologen, radiotherapeuten en verpleegkundigen/casemanagers. Daarnaast wordt verslag gedaan van diverse onderzoeken, waaronder seksualiteit en intimiteit, in relatie tot prostaatkanker. Het boek sluit af met 100 uitspraken van patiënten, artsen en anderen. Sommige patiënten blijven sportieve prestaties leveren zoals Hans Rensen die samen met zijn vrouw Yvette al vele malen de vierdaagse van Nijmegen met succes heeft uitgelopen! Kortom in dit boek: veel gepraat over prostaatkanker, toegelicht met fraaie cartoons!

Over de auteur

dr. ir. Aart J. van Dijk EMITA RE startte op 20-jarige leeftijd een carrière in het vakgebied ICT. Deze carrière duurde tot en met zijn 70e jaar. In zijn vrije tijd studeerde hij af als ingenieur en als docent wiskunde aan de TU-Delft en als IT-auditor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 65-jarige leeftijd promoveerde hij tot Doctor of Engineering (ICT) aan de Middlesex University in Londen. In 2011 werd bij hem prostaatkanker vastgesteld en werd met behulp van een da Vinci Robot in het Radboudumc in Nijmegen zijn prostaat verwijderd. Sinds eind 2015 is hij actief als vrijwilliger bij de Prostaatkankerstichting (PKS). Hij is regiocoördinator Zuid-Holland, organiseert en begeleidt lotgenotenbijeenkomsten en schrijft soms artikelen voor het kwartaalblad NIEUWS van PKS.

Productinformatie

ISBN
9789464034653 / 978-94-640-3465-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-08-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
268
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Vreemde rol. Hans was al 35 jaar gewend om te acteren rondom een ziekenhuisbed. Nu lag hij er ineens in als patiënt. Hoe heeft Hans, de zeer ervaren verpleegkundige, zijn behandeling als patiënt ervaren? Op de een of andere manier voelde het vertrouwd om in een, weliswaar vreemd, ziekenhuisbed te liggen. 'Je vindt het natuurlijk wel een vreemde rol.' Verpleegkundigen spraken hem aan met 'jij' in plaats van met 'u' als ze zijn beroep wisten. Dat vond hij prettig. Maar er waren ook wel wat andere ervaringspunten. Hans brengt in zijn werk dagelijks naalden/infusen in bij dialysepatiënten maar toen bij hem een infuus werd ingebracht vond hij dat nogal pijnlijk: 'Ik wist niet dat het zo pijnlijk is!' De katheter heeft hij als erg vervelend ervaren en ook pijnlijk. Het was nogal een gehannes met de dag-urinezak aan zijn been en de nacht-urinezak voor aan bed. Hoe was Hans als patiënt? Zijn vrouw Yvette: 'Hans was soms een wat eigenwijze patiënt. Hij had een te laag zuurstofgehalte in zijn bloed en kreeg een "zuurstofbril" in zijn neus. Regelmatig deed hij die bril uit ("anders kan ik niet met de dokter praten"), maar dat was natuurlijk niet de bedoeling.' Ook zei hij tegen de uroloog dat hij wel naar huis kon na één nacht, terwijl hij volgens afspraak twee nachten moest blijven. Hans moest zichzelf gedurende dertig dagen een prikje tegen trombose geven. Hij had daar een aversie tegen. Toen er nog twaalf dagen te gaan waren stelde hij voor om er mee te stoppen, 'Het lijkt me wel genoeg zo, ik beweeg wel voldoende', maar hij moest tóch de kuur afmaken. Hans heeft de verzorging in het ziekenhuis als erg prettig ervaren en is inmiddels weer aan het werk. Het lijkt er op dat hij er goed vanaf is gekomen, toch wel een beetje een bofferd!

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Arie Verbeek op 17-10-2020
Ik heb het boek nog niet geheel gelezen, maar ik stel nu al vast dat het heel veel kanten rondom prostaatkanker behandelt. Vanaf het besluit om je al dan niet in een vroeg stadium te laten testen t/m behandelmethoden als prostaatkanker daadwerkelijk toeslaat.