Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ik was een druppel
Een rouwproces na zelfdoding van een dierbare vervat in poëzie

Auteur

Leen Baeyens

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (10 reviews )
Prijs
15 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Ik was een druppel is het resultaat van vier jaar ploeteren en wroeten in rauwe emoties na zelfdoding van een dierbare. Vallen, blijven liggen en toch maar weer overeind krabbelen omgezet in poëzie. Gedichten waarin nabestaanden het intens rouwen in al zijn facetten zullen herkennen. Een zoektocht naar hoop en toekomst in donkere dagen. Een dichtbundel die woorden probeert te geven aan datgene waar geen woorden voor zijn. Leens debuut en eerbetoon aan haar bijzondere Mama. Een emmertje vol druppeltjes troost voor wie met suïcide geconfronteerd werd.

Over de auteur

Leen Baeyens werd op 21 november 1976 geboren in het Land van Waas. Van haar moeder, zelf een fervent lezer, kreeg ze naast de liefde voor muziek en kunst ook de passie voor boeken en lezen mee. Moedertaal is voor Leen niet zomaar een woord, het is een hele wereld. Op haar achtste verjaardag kreeg ze het boek over Wiebe die samen met de regendruppels een wonderlijke reis door de regenpijp maakt. Toen werd de droom geboren. “Mama, later word ik schrijfster!” Later is een hele poos geworden. Een tocht met druppels ondernemen is immers niet niks. Na de zelfdoding van haar mama op 23 september 2016 werd de reis voor Leen een nachtmerrie. Slapeloos en open gespat belandde ze tot 2 maal toe in de bevreemdende wereld van een psychose. Het is daar dat zij instinctief teruggreep naar haar eerste liefde, haar moedertaal. Dag op dag 4 jaar later verschijnt een eerste dichtbundel die zoveel meer is dan een selectie rouwgedichten. Het is geen afscheid, het is een groet naar het leven. Voor Leen de eerste druppel van een nieuwe wonderlijke reis.

Productinformatie

ISBN
9789464035858 / 978-94-640-3585-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
23-09-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
42
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Dichterbij gehaakt

Met onze deken vorm ik jouw beeld.
Ik drapeer je lichaam in mijn schoot
en strijk terloops nog enkele plooien glad.

Ik glijd met mijn vingers langs de richels van de ingewerkte ruiten
en zie je vele gezichten.

Met een arm om je wollen middel
probeer ik behoedzaam
vormloosheid te voorkomen.

We kunnen alle richtingen overzien
met m’n kin losjes op je witte hoofd.

De dekenhand tegen mijn wang
laat tranen door gehaakte gaatjes glijden.
Hoeveel er in de monding van het kussen belanden,
weet, buiten ons, alleen het bed.

Deze nacht met jou in mijn schoot
zal verglijden in
meerderen en minderen,
in vasten en lossen.
Om tegen de ochtend,
opnieuw,
het patroon voor de dag open te spreiden.

Reviews (10)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Angela Jongerius op 06-11-2023
Woorden geven aan een gebeurtenis in je leven die haast niet te bevatten is....
Leen deed dit met haar prachtige bundel. De innerlijke worsteling die zij onderging overbrengen in prachtige teksten op een manier die raakt, emotioneert en verdiept. Alle lagen van haar gevoelswereld werden aangeraakt om uiteindelijk te kunnen komen tot liefde en berusting na een tragisch verlies. Ikzelf moest mijn moeder op dezelfde manier verliezen. Ik voelde dan ook meteen verbinding en herkenning. Bedankt Leen dat ik je mag kennen!
door Clara op 24-09-2023
Mooie woorden van verlies en verdriet die je met pijn samenbrengt tot een dichtbundel .
Ik voel me vereerd dat je dit met me deelt dank je . X

door Ericia op 26-03-2021
Een intens, kwetsbaar, ontroerend en troostend boek. Het verdriet over de eindigheid van het leven, de liefde in het oneindige gevoel van verbinding... en alles wat daar rond en tussen dwarrelt. Ze weet de rijkdom van haar moedertaal op zo'n mooie en fijngevoelige manier tot uitdrukking te brengen. Het is zo'n boek dat ik aan anderen zal geven wanneer er nood is aan woorden, troost en hoop. Een aanrader!
Geschreven door veerle op 04-03-2021
Het krachtige proces van verdriet en verlies wordt hier verwoordt in een ontroerende, oprechte poëzie. Je voelt de pijn, maar voelt ook de kracht van het stromen naar heling.
Dankjewel voor het delen van jezelf met anderen Leen!!
door Gigi Lambrechts op 04-12-2020
Verbluffend, beklijvend, ontroerend, sensitief, soms schrijnend, louterend ook, kortom te mooi om te beschrijven!!!
door Marieke op 24-10-2020
De gedichtenbundel gaat over een zwaar onderwerp maar bij het lezen van de gedichten is het gevoel net tegenovergestelde. Ze zijn verstaanbaar zonder dat je je hersenen in allerlei kronkels moet wringen. Lange en korte gedichtjes wisselen elkaar af, de inhoud kan je met eigen ervaring of fantasie invullen. Ik ben niet zo een fervente lezer maar deze bundel kon me al een hele avond boeien en bij het boek houden. Een aanrader !
door Finn Engels op 21-10-2020
Mooi boek, de manier dat je je eigen beleving en groei in boekvorm maakt is gewoon prachtig .


door Didier Engels op 21-10-2020
Even onderuit met dit mooie boek. Naar mijn gevoel is Leen een woordsmid van de hoogste orde.
Gevoelig, subtiel maar o zo herkenbaar en soms pijnlijk. "Slapen is een werkwoord" geeft zo het goed weer, wat een gevecht doorgaan na een zo'n verlies moet zijn.
Bedankt Leen.
door Tania-Maria Noens op 21-10-2020
Leen is meer dan een schrijfster, het is eveneens een erg mooi mens! Ik heb Leen ontmoet in een lotgenoten groep na de zelfbevrijding van mijn zoon Joachim. Leen was voor mij een totaal onbekend persoon. Leen haar boek bracht weer rust in mijn eigen leven, in het overleven, het leven na de zelfdoding van Joachim. Zelfdoding is en blijft een taboe maar Leen legt hier haar weg af in gedichten, het is een boek waar je jezelf in tegen komt na zulk tragisch verlies. Ik kan het aanbevelen voor iedereen die een weg zoekt in dit harde verlies...., Bedankt Leen om deze wandeling, stap voor stap met iedereen te willen delen. Dank je wel!
door Mariel Rottgering op 07-10-2020
Dit is zo mooi en rauw geschreven.
De emoties na een zelfdoding zijn zo anders als een "normaal" rouwproces en Leen heeft zeker heel veel pijn punten blootgelegd.
Niks dan respect voor haar manier van schrijven en vooral haar manier van overleven.
Menig traantje gelaten.
Dank je wel Leen!