Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Wolkjes!
Wat als je pleegbroertje plots ongeneeslijk ziek wordt?

Auteur

Kato De Bruycker

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (3 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De vijftienjarige Noor heeft een pleegbroertje met een ernstige beperking: epilepsie. De dokters hebben al veel geprobeerd, maar niets slaat aan. Linder gaat er zelfs eerder op achteruit. Als de dokters de door Noor gevreesde operatie voor een sonde voorstellen, loopt haar emmer over. Waarom kan Linder nooit eens geluk hebben? En hij eet toch nog zelf, is het dan wel nodig? Noor heeft na al die jaren nog steeds moeite met zijn ziekte. Zal het haar lukken het los te laten? Zal ze haar eigen dromen kunnen waarmaken zonder het steeds oneerlijk te vinden?

Vakjurygenomineerde
YO!
boek●goud 2020

Over de auteur

Kato De Bruycker is geboren in 2005. Sinds 2015 is haar gezin een pleeggezin. Het is niet altijd makkelijk geweest, maar spijt heeft ze nooit gehad van deze keuze. Met dit verhaal wilt ze mensen die iets soortgelijks meegemaakt hebben een hart onder de riem steken. Het is oké om je eens wat minder te voelen, zolang je daarna de draad maar weer oppakt en volop gaat voor je leven. Je leeft maar één keer, hé.

Productinformatie

ISBN
9789464036862 / 978-94-640-3686-2
Uitgeverij
Boekscout YO!
Verschijning
30-10-2020
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
138
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Ding, dong! Papa hoefde al geen antwoord meer. Nieuwsgierig liepen we naar de deur. Mama kwam er ook aan. Samen deden we open.
Eerst werden we verblind door de zon. Daarna zagen we een kleine Maxi-Cosi met een nog kleinere baby erin voor ons huis op het trapje staan.
Er waren inderdaad ook twee mensen van de politie bij, maar die interesseerden me op dat moment niet echt veel. Het kleine ventje zoog al mijn aandacht naar zich toe.
Een sterke arm nam hem op, mee naar binnen. Als gehypnotiseerd liep ik achter de agent aan, naar de woonkamer. Ik zag dat Fran hetzelfde deed. Daar aangekomen zette de politieman het kindje weer op de vloer. De baby sliep gewoon rustig verder. We lieten hem nog eventjes met rust.
De mevrouw van pleegzorg was intussen aangekomen. Opeens viel het me op dat niemand een koffertje bij zich had met spullen van het ventje. Kleertjes hadden we genoeg. Die kregen we een tijdje geleden van vrienden. Hun kinderen waren al te groot geworden. We wisten dat die kleertjes bij pleegzorg wel goed van pas zouden komen.
“Ik zal vlug naar de apotheek gaan. Een tutje en melk halen. Dan kunnen we de avond wel doorkomen,” zei papa alsof hij mijn gedachten kon lezen.
Holderdebolder vertrok hij. Net als de agenten. Mama had de baby op haar schoot genomen, want de Maxi-Cosi moest terug mee. Die was van zijn biologische mama. Nu de mevrouw van pleegzorg bij ons was, zat de taak van de agenten erop.
Ik durfde amper ademhalen. Dat waren veel indrukken in korte tijd.
Fran en ik leunden tegen de zetel. We waren te overdonderd om te gaan zitten. De mevrouw van pleegzorg stelde zich kort voor en begon toen met het geven van de nodige informatie. Na een tijdje onderbrak ik haar. “Wat is zijn naam eigenlijk?”
Vreemd genoeg had ik me vóór dit moment niet één keer afgevraagd hoe mijn nieuwe broertje eigenlijk zou heten. Zo perplex was ik.
“Linder,” antwoordde de mevrouw, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Geschreven door William Martens op 26-12-2020
Mooi boek, verhaal dat vlot leest en een inkijk geeft op het samenleven met haar pleegbroer die bovendien nog een ernstige beperking heeft. Heel beeldend geschreven waardoor je als het ware een wordt met het verhaal en kan inleven in de situaties. Het boek zelf is ook heel verzorgd, mooie aantrekkelijke cover en ook het gebruik van andere lettertypes bij o.a. gebeurtenissen uit het verleden maken het af. Ook educatief is het een mooi verhaal dat steun kan bieden aan hen die in een dergelijke situatie verkeren of anderen kan informeren over het samenleven met... Tevens een inkijk op een mooi gezinsleven. Dikke PROFICIAT!!
door Els Dujardin op 14-12-2020
Ik kreeg de eer om het boek in zijn beginfase te mogen lezen. Het verhaal raakte me. Het is bewonderenswaardig hoe Kato op een serene manier beschrijft hoe ze het leven als pleegzus met een pleegbroer met een problematiek beleeft. Je zit als het ware mee in het gezin, in het leven van Kato. Een goede schrijfster, die hopelijk nog van dit soort boeken gaat schrijven. Ik ben fan!
door Vanspauwen Geert op 02-12-2020
Kato is een oud-leerlinge van mij. Ik heb haar in de eerste graad van het secundair onderwijs Nederlands mogen geven. Al van in het begin was ik onder de indruk van haar schrijfproducten. Het verbaast me dan ook niet dat ze zelfs een volledig boek kon schrijven, heel doorleefd, heel beeldend, met heel geloofwaardige gebeurtenissen en dialogen. Ik heb het verhaal intussen al vijf keer gelezen, ... en het blijft me raken. Proficiat, Kato!