Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Klap
Trauma, opvang en nazorg voor hulpverleners, dienstverleners, zorgverleners

Auteur

Hans van Klink

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

We maken in ons werk veel mee. Zorgverleners, dienstverleners en hulpverleners worden in hun vak regelmatig geconfronteerd met pijnlijke, verdrietige, schokkende of belastende gebeurtenissen. 'Ze horen erbij'. Maar kunnen wel effect hebben op je psychisch welbevinden. Vooral als gebeurtenissen zich stapelen. Het kan simpelweg 'te veel' worden. Dit boek beschrijft in heldere taal wat een gebeurtenis met je kan doen, hoe 'opvang en nazorg' georganiseerd kan worden en hoe het -in de kern- uiteindelijk op één belangrijk element uitkomt: 'zorg en aandacht voor elkaar'. Brandweer? Politie? Ambulancemedewerker? Of verpleegkundige of verzorgende? Je hebt recht op goede nazorg bij al het belastende wat je vak je kan opleveren. Goede zorg voor 'jezelf en je collegae' stelt je in staat je vak te blijven uitoefenen.

Over de auteur

Hans van Klink heeft al zijn hele leven 'van zich af geschreven'. Over zijn werk bij de brandweer. Over zijn werk als verpleegkundige. En over belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. Ineens lijkt het allemaal bij elkaar te komen. Dit boek móet geschreven worden. Hans, (62) woont en werkt in Haarlem; is getrouwd met Ellen en heeft drie uitwonende kinderen. Vanaf zijn zestiende is hij in de sector 'zorg en welzijn' werkzaam; en combineert hij dit met een loopbaan bij de brandweer én met een eigen hulpverleningspraktijk. 'De Klap' is het zevende boek van Hans. Eerder schreef hij 'Lopend vuur' (over de brandweer) en 'Te Gek' (over psychiatrie) en schreef hij enkele verhalenbundels. Over 'De Klap' zegt hij: Dit is mijn belangrijkste boek. Iedereen die, voor zijn vak, zorgt voor anderen, verdient het om goede opvang en nazorg (en wanneer dat nodig is behandeling) te krijgen als de gebeurtenissen binnen je werk daartoe aanleiding geven.

Productinformatie

ISBN
9789464311433 / 978-94-643-1143-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
12-03-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
318
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Raar. Een grote oefening op zondagavond? Dat kan toch niet… Tot Studio Sport onderbroken werd en Mart Smeets aandacht vroeg voor een ‘extra journaal’. De Bijlmerramp trad toe tot onze geschiedenis… Als brandweerman krijg je dan een raar gevoel van spanning. Het is ‘erg’, maar je wilt erbij zijn. Wanneer worden wij opgeroepen? Dat gebeurde niet die avond. Maandag. Een drukke werkdag. Alles ging gewoon door en tegelijk stond de wereld die Nederland heet op zijn kop. Om 16.00 uur een telefoontje (geen pieperoproep). “Om 19.00 uur verzamelen. Slachtoffers zoeken in De Bijlmer”. Reken maar dat je hart dan sneller gaat kloppen! In de achterbak van een half open vrachtwagen werd het ‘reddingspeloton’ waar ik deel van uitmaakte naar De Bijlmer gereden. Eerste herinnering? Het surrealistische beeld van een enorme berg puin en (heel groot) afdrukken van roet en vuur in de nog in tact zijnde delen van de flats. Overal waren nog brandjes gaande (bijna 24 uur na het incident) en een grote kraan van Saan stond er geïnstalleerd om hulpverleners naar de hogere galerijen van de flat te transporteren. Wát een indruk! De hele nacht zoeken naar slachtoffers. Een rare instructie: menselijke resten op de ene plek verzamelen, persoonlijke eigendommen op de andere plek. Een soort postsorteercentrum waar we dán weer een arm, een romp of een met-voet-gevulde schoen naartoe brachten en dan weer een speelgoedbeertje. Of een paspoort. Of een fotoalbum. Surrealistisch. ’s Morgens om vijf uur stop. Een snelle douche. Eten en naar het werk. Dinsdag. Om 16.00 uur telefoon. ‘We gaan weer’. Het gerucht dat er een ‘kelder vol lijken’ moet zijn omdat er een soort ‘soos’ was gevestigd die nu vol met bluswater moest zijn. Kapjes voor je mond (‘neem aftershave mee om een druppeltje lekkere lucht in het kapje te doen’) tijdens het zoeken. Die kelder bleek niet te bestaan. Die ‘tweehonderd lijken, drijvend in het bluswater’ waren er niet. Die extra spanning was voor niets geweest. Weer zoeken. Een opmerkelijk zwoele nacht overigens. Bijna lekker om buiten te zijn. Tegen 5.00 uur stop. Douchen. Eten. Naar het werk. Een drukke dag. Twee nachten niet geslapen. Drie dagen hard gewerkt. Indrukken opgedaan die ik nooit, nooit, nooit meer ga vergeten. Woensdagmiddag belt mijn broer. “Wat hoor ik nou… was jij bij de Bijlmerramp?” Ik krijg niet eens meer ‘ja’ uit mijn strot. Ik moet ineens huilen. Van vermoeidheid. Kan bijna niet meer stoppen. En schaam me kapot…

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Jeroen van Baaren op 16-03-2021
Het kostte me wat slapeloze nachten maar dan heb je ook wat. Dat bizarre zo leesbaar kunnen weergeven. De kern van het boek: praat mensen geen ziekte aan, ook niet na een extreem ingrijpende gebeurtenis. Een mooi voorbeeld vond ik op pagina 127 over het Twin Towers incident. Toch blijft aandacht voor een trauma nodig, maar dit is niet direct gerelateerd aan de impact van het incident maar eerder hoe betrokkene dit heeft beleefd. Zo heb ik het begrepen. Het boek roept veel op. Elke ingrijpende gebeurtenis verdient zorg en aandacht. Investeer daarin en het verdient zich terug. Daar gaat het volgens mij om.
Geschreven door Bert Beumer op 19-01-2022
Boek gisteren cadeau gegeven aan een vriend die 30 jaar heeft gewerkt bij de brandweer. Ook ik ben zeer benieuwd naar zijn reactie.