Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Meta’s tranen
Over DIS, PTSS, traumatherapie en leren leven

Auteur

Meta Burger & Sigrid Spijkers

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (17 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Voor u ligt een bijzonder boek. Het is een inkijkje in het leven van een vrouw met een dissociatieve identiteitsstoornis, kortweg DIS genoemd. Dit inkijken gaat verder dan binnenkijken in haar leven. Het is ook een blik in de complexe binnenwereld van iemand met DIS. Daarnaast krijgt u een inkijk in een therapieproces en zelfs in passages uit het patiëntendossier. Het boek is het slotstuk van een jarenlange, intensieve behandeling en is geschreven door patiënte en haar psychiater. Het is non-fictie. De ruggengraat van het boek wordt gevormd door een dialoog tussen patiënte en psychiater, tussen Meta Burger en Sigrid Spijkers.

Over de auteur

Meta Burger (1960) is geboren in Amsterdam en opgegroeid in Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime. Ze woont nu dichtbij haar kinderen. Ze houdt van poëzie, films, muziek en literatuur en van verre reizen met name naar het Afrikaanse continent. Ze is een overlever die schrijft over haar metamorfose van een vrouw met een chaotische, gefragmenteerde binnenwereld naar een veelzijdige zelfstandige vrouw die omringd door haar naasten en vriendinnen een nieuwe start heeft gemaakt. 

Sigrid Spijkers (1966) is geboren en getogen in Brabant. Ze is werkzaam als psychiater bij een jeugdteam in de verslavingszorg en heeft samen met een collega een eigen psychotherapie-praktijk met name gericht op trauma-behandelingen. Ze houdt van films, lezen, buiten in de natuur zijn, koken en gezellig tafelen. Ze is samen met Meta het avontuur aangegaan van het schrijven over een intensieve en uitdagende behandeling.

Productinformatie

ISBN
9789464315677 / 978-94-643-1567-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
09-07-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
240
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

hallo Alice,

Ik heb erover nagedacht. Het is alsof ik een gat in mijn hart heb... klinkt dramatisch, maar het voelt zo. En ik doe er alles aan om dit te onderdrukken, als ik ’s nachts wandel, is het zo stil en dan voel ik mijn hart kloppen en weet ik dat ik leef. Ik praat even niet met Syl, met niemand. Soms als ik op de brug sta en de wind waait zo door mijn gezicht heen, voel ik Maggie naast me staan. Ja, zal wel vreemd voor je zijn om dat voor te stellen, ook Suzy staat erbij, die trekt altijd haar sjaal om haar hoofd, Maggie niet, die doet de jas open en gooit haar handschoenen over de reling en luistert of ze ze kan horen vallen. En ik, ik rook een sigaretje en ga dan weer naar huis, het liefst holt Suzy terug, Maggie moet ik met geweld meetrekken, en ik slof langzaam naar huis want ik weet dat Meta morgen weer moet werken. Ik weet dat het heel vreemd klinkt, maar zo leven wij. Vannacht stonden wij met z’n drieën op de brug, Maggie wild, Suzy ongerust, en ik nadenkend. Misschien snap jij het helemaal niet, of begrijp je het nu nog beter,

groetjes Angelique

PS een vriendin van ons gaat een schilderij maken van drie vrouwen op een brug, ben benieuwd.


Hallo Angelique,

Wat je uitleg betreft: ik begrijp eruit dat je een enorme leegte van binnen voelt, misschien ook wel het contact met jezelf en je lichaam kwijt bent.

Dat jij er met Maggie en Suzy bent kan ik wel begrijpen, ook dat jullie alle drie ander gedrag en andere behoeften hebben. Maar ik lees er ook in dat jullie elkaar helpen. Zelfs aandacht hebt voor Meta, dat ze toch nog aan wat rust toe komt, anders trekt ze het op werk niet meer en zal ze ook angstiger worden vanwege oververmoeidheid.

Ik denk dat ik in ieder geval voor een groot deel begrijp wat je beschrijft, en dit ook wel voor een deel herken uit jullie eerder verhalen. Maar door onderstaande stukje is het voor mij helderder en vooral beeldender geworden. Ik zie jullie daar staan.

Ik hoop dat de leegte in je gaandeweg weer wat minder wordt, en dat het lukt om maar niet meer met Helga bezig te zijn. En contact met voor jou belangrijke vriendinnen weer kan oppakken en als prettig kan ervaren.

Ik hoor graag of bovenstaande begrijpelijk is en of het aansluit bij jouw gevoel en gedachten.

Groet Alice

Reviews (17)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

☆ ☆ door olga jansen op 21-07-2021
Het is boek is nogal fragmentarisch, wat op zich niet zo vreemd is met 2 auteurs en een aantal bijdragen van anderen. Verwarrend is dat de ene keer het lettertype aangeeft dat de DIS patiente aan het woord is maar een andere keer is er geen verschil in lettertype. Zo schrijft de behandelaar over wat de patiente vindt/beleeft, maar het is van horen zeggen of eigen interpretatie. Wat er werkelijk omgaat in het hoofd van de patiente blijft vaak onduidelijk. Als het de bedoeling is dat de lezer meer inzicht krijgt in hoe het is te leven met DIS, dan is dat maar ten dele geslaagd: de chaos en beïnvloedbaarheid en kwetsbaarheid zijn wel duidelijk.
door Adriaan op 21-07-2021
Wat een verhaal! Boek leest als een trein en geeft een inkijk in de zorg met alle ins en outs, ups en downs. De therapie "stenen en bloemen" zorgt ervoor dat de hiaten in het geheugen van Meta en haar alters opgefrist en, belangrijker, een plaats krijgen. Daarmee kan Meta eindelijk afscheid nemen van wel heel verschrikkelijke gebeurtenissen in haar leven. Het boek beschrijft een mooie wisselwerking tussen behandelaar en patiënt. In één ruk uitgelezen.
door Alma op 22-07-2021
Een prachtig boek, moest hem wel soms even opzij leggen, maar dan kan je zien hoe schadelijke het is als een hulpverlener een relatie begint met een cliënt,.
door Henrica Janssens op 22-07-2021
Wat een prachtig en herkenbaar boek. Dapper geschreven. Goed dat mensen kunnen lezen hoe gruwelijk het leven kan zijn en hoe veerkrachtig overlevers.
door Carla op 22-07-2021
Indrukwekkend en aangrijpend !!
Levens verhaal van Meta ... die ik als collega ken
Leven en overleven ... wat kan een mens allemaal mee maken om toch staande te blijven !!!
Meta het gaat je goed ❤️
door Kitty op 22-07-2021
Het is een zeer indrukwekkend boek, zeer goed beschreven vanuit meerdere personen uit meta haar leven die hierin een belangrijke betekenis hadden en hebben.
Ook de alter ego,s worden duidelijk beschreven.
Je begrijpt hierdoor beter wat er omging in meta haar hoofd.
Zeker als je jezelf in een ander kan verplaatsen geeft dit veel duidelijkheid hoe meta haar leven heeft beleefd en ervaren.
Dit boek is dus zeer geslaagd en geeft haar leven met Dis een goede kijk in de betekenis van het woord.
De therapie met stenen en bloemen zijn een zeer mooie manier om alles een plekje te geven .
door Kwm. Musters op 22-07-2021
Voor iedereen die meer wil weten over Dis en therapie daarvoor , is dit een rauw en aangrijpend verhaal , maar een heel goed te lezen boek.

Kwm Musters
door Mirte van der Wal op 22-07-2021
In dit boek wordt voor mij een duidelijke beeld geschetst van Meta en haar leven met DIS en PTSS. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe zij toch weer het mooie van het leven heeft kunnen zien door de therapie en door de "bloemen" die zij in haar leven heeft. Ik vind het ook mooi om te zien hoe de psychiater en de patiënte met elkaar omgaan en zo samen een boek hebben geschreven. Ik denk dat dit boek bijdraagt aan een duidelijker beeld van de complexe stoornis DIS.
door Louise op 22-07-2021
Hartverscheurend, heftig om te lezen, de schrijvers weten inzicht te geven wat het betekent om met DIS te leven. De transparantie in de behandeling en onlosmakelijk daaraan de beschrijving van de trauma's maakt het een leerzaam en uiterst bijzonder, leesbaar en hoopvol boek.
door A op 22-07-2021
Geen hulpverlener was in staat om de juiste therapie te geven. 'Stenen en bloemen' zou de laatste optie zijn. Prachtig dat Sigrid Meta wél kon helpen en heel bijzonder dat ze samen dit boek geschreven hebben. Er wordt mij zo veel meer duidelijk. Juist omdat de materie heftig en ingewikkeld is ben ik blij dat dit zo n leesbaar boek is geworden. Ik gun Meta nog heel veel prachtige bloemen in haar leven.
door Femke op 24-07-2021
Wat mij bijstaat is dat meta geen therapie meer durfde aan te gaan. En dat ze haar ex wou beschermen, de angst dat niemand haar kon redden! In het boek kon je lezen dat ze sterk terug kwam met behulp van haar bloemen. Ik hoop dat zij nog velen jaren de rust heeft en behoud. En Sigrid spijkers mooi geschreven .
door Hilda op 29-07-2021
Een prachtig boek, dat ondanks de opbouw in fragmenten heel goed te lezen en te volgen is. Het geeft inzicht in hoe flexibel het brein is om vreselijke dingen te doorstaan en hoe het zich tegen zichzelf kan keren. Het beschrijft wat onbegrijpelijk is voor de buitenstaander, hartverscheurend met uiteindelijk gelukkig licht in de duisternis. Ik heb er veel van geleerd.
door Joke op 02-08-2021
Dit boek is zeer geslaagd om een inkijk te krijgen van het leven met DIS. Een inkijk in de therapie ' stenen en bloemen', welke Meta heeft geholpen om verder te leven. Door deze therapie aan te gaan, heeft Meta eindelijk afscheid kunnen nemen van de vreselijke gebeurtenissen in het verleden. Een prachtig geschreven en goed leesbaar boek.
door Jan Mulder op 07-08-2021
Als het boek na lezing Chaotisch overkomt, dan betekent het dat de schrijfsters goed hebben kunnen overbrengen hoe het eraan toegaat in de geest bij iemand met DIS. Duidelijk zijn de vreselijke oorzaken die leiden tot DIS en hoe foutieve behandelmethoden kunnen leiden tot bijna desastreuze gevolgen. Gelukkig heeft de therapie Stenen en Bloemen gezorgd voor een oplossing. Een prachtig boek dat inzicht geeft in DIS. Wie klaagt over gaten in het verhaal, dat is nu eenmaal een van de eigenschappen van DIS.
door Emma op 19-08-2021
Wat een prachtig boek en wat een mooie vorm om dit levensverhaal te vertellen. De bijdragen van Meta en Sigrid vullen elkaar goed aan, waardoor het beeld van wat DIS is en hoe het kan ontstaan, langzaam wordt opgebouwd. Voor mij is dit boek heel leerzaam en inderdaad soms ook chaotisch, de lezer moet wel werken om alle personen en gebeurtenissen uit elkaar te houden, maar juist dat maakt dat ik me er - zo goed als mogelijk - in kan verplaatsen. Ook bijzonder dat zo veel mensen Meta een warm hart toedragen en een bijdrage aan haar herstel en het boek wilden leveren. Dat zegt veel over de lieve, krachtige persoon die Meta was en nog steeds is. Ik heb enorme bewondering voor haar doorzettingsvermogen; zo veel meegemaakt en zo hard gewerkt om eruit te komen. Hopelijk beleeft Meta nog veel mooie jaren in haar nieuwe tiny house!
door Linda op 30-06-2022
Prachtig! Meer mensen zouden dit moeten lezen.!
door Frans op 30-04-2024
Een van de beste boeken die ik heb gelezen over dit onderwerp, je begrijpt hoe het ontstaat. In een kreeg uitgelezen