Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Joodse Apostelen en de eerste Christenen
Het onderscheid tussen Jood en niet-Jood

Auteur

Jos Westerbeke

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wie waren de Apostelen? Waren zij Joden? Leefden ze heel hun leven volgens hun joodse godsdienst, de Wet van Mozes? Hoe gingen zij om met niet-Joodse mensen die tot geloof kwamen in Jezus? Vragen rondom de basis van het ontstaan van de Kerk worden in dit boek behandeld. De schrijver gaat ervan uit dat er een onderscheid is tussen Joodse- en niet-Joodse gelovigen in Christus. Dit is te zien tot ca. het jaar 70. Daarna kreeg de (niet-joodse) Kerk het gaandeweg voor het zeggen waarbinnen de joodse identiteit ging verdwijnen. Hoe gaan we nu om met de joodse identiteit? Kunnen de Apostelen de Kerk tot voorbeeld zijn?

Over de auteur

Jos Westerbeke vervult een functie als IT specialist bij de Erasmus Universiteitsbibliotheek. Hij is een deskundige op het gebied van authenticatie en privacy. Persoonlijk heeft hij door zijn christelijk geloof al meer dan twintig jaar bijzondere interesse in het Joodse volk. Dat volk deelt de Heilige Schrift met de christenen. Dat verband bracht hem tot studie van geschiedenis, theologie, Hebreeuwse taal e.d. Hij ziet graag de realiteit onder ogen met een eerlijke benadering.

Productinformatie

ISBN
9789464315738 / 978-94-643-1573-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
09-07-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
258
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

"Het grootste struikelblok om te geloven dat Paulus altijd een joods man was in leer en leven, is gelegen in zijn vermeende anti-Judaïstische theologie. De algemene theologische verklaring van Paulus' brieven zoals de kerk in het algemeen die al zo'n twee millennia voorstaat, heeft van Paulus een nieuwe niet-Joodse persoon gemaakt. Geen onderscheid meer tussen Jood en niet-Jood. Paulus is geworden als iemand die tegen het houden van de joodse wet is, zoals de spijswetten en feestdagen. In meest radicale opvatting zelfs, dat hij de Wet als zodanig niet meer nodig zou achten in haar uitvoering. Dit is een aloud misverstand, dat uit de volgende paragrafen zal blijken, waar het Nieuwe Testament wordt geraadpleegd.Zoals eerder aangegeven was er in het begin een joods en een niet-joods deel onder de gelovigen. Vanuit wat Paulus schreef, is zijn persoon opnieuw ontstaan door algemene christelijke opvattingen. Deze opvattingen staan los van de joodse context. Paulus was in plaats van Jood, Christen geworden. Diegenen die menen dat Paulus na zijn bekering niet meer joods was in leer en leven, baseren dit op zijn theologische uitspraken die met name voor de niet-Joden waren bedoeld. Paulus schreef voornamelijk aan niet-Joodse gelovigen die de Torah niet hoefden te houden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek