Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Rafke en Momon
Het verhaal van een 'buitengewoon' koppel - Over mijn ouders, geboren in de jaren twintig van vorige eeuw

Auteur

Alfred Vermassen

Uitvoering
Paperback
Prijs
17 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit boek beschrijft het leven van het echtpaar Rafke en Momon. Het verhaal vangt aan bij hun geboorte tijdens het interbellum. Vervolgens wordt hun leven beschreven. De jeugdjaren in Frankrijk en België. De manier waarop ze kennis maakten en hun huwelijk. Hoe ze hun leven opbouwden, kinderen kregen en wat ze allemaal meemaakten. De gelukkige momenten, maar ook de minder aangename, die ze al snel vergaten. Hun dagelijkse leven in een vreemd land, Duitsland, want de man was beroepsmilitair. Het opgroeien van hun kinderen en daarna de terugkomst naar het vaderland. Hier ontstond een heel ander, nieuw leven. En hoe ze tijdens deze levensreis stilaan, maar zeker, ouder werden. De eerste kwaaltjes doken op. Hun leven na de pensionnering en hoe het dan langzaamaan stilvalt.

Over de auteur

Alfred Vermassen is geboren in België, maar heeft heel zijn jeugd doorgebracht in Duitsland. Daardoor heeft hij een heel andere kijk op het leven dan zijn Belgische neefjes en nichtjes. Hij heeft als het ware het beste van twee werelden opgezogen. Na het overlijden van zijn moeder, zijn vader was al eerder gestorven, begon hij na te denken over de geschiedenis van zijn familie. Alhoewel hij reeds lange tijd amateur genealoog is, heeft hij nog nooit een familiegeschiedenis geschreven. Na de dood van zijn moeder wilde hij dan toch een relaas schrijven over zijn naaste familie, zijnde de ouders. Hij draagt dit aan hen op als eerbetoon.

Productinformatie

ISBN
9789464316438 / 978-94-643-1643-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
30-07-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
60
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Het was liefde op het eerste gezicht. Van de kant van Rafke toch. Hij wou eigenlijk snel trouwen en zijn vrouw dan meenemen naar Duitsland, want dan zou hij een woning krijgen. Maar de zuster van Raymonde, Irma, had ook al een lief en ze zouden trouwen in juli 1948. Ze wisten dan Rafke ervan te overtuigen om niet zo snel te zijn en samen te huwen in juli 1948. Het zou dan een dubbelbruiloft worden. Rafke stuurde gedurende maanden bijna iedere dag een romantische postkaart naar Momon. Na een tijdje had ze er honderden. Ze heeft ze dan ook jarenlang bewaard in een speciaal album. Het huwelijk werd in ieder geval een mooie dag. De twee bruiden droegen een lang kleed in donkerpaars, zeer gedistingeerd. Wit was bijna niet te verkrijgen en trouwens ook veel en veel te duur. De aanstaande van Irma, Jef, had een kostuum aan. En Rafke was in militair uitgangstenue, met kepie en alle mogelijke militaire tekens en rimram. Er was veel volk op de baan om deze koppels te bekijken. Niemand had een auto, dus stapte men te voet van het huis van de bruiden naar het gemeentehuis en daarna naar de kerk. De hele weg was wel ongeveer anderhalve kilometer lang, dus er stond nogal wat volk aan de kant van de weg. De meesten wilden vooral de soldaat zien die hier ging trouwen. En na de kerkdienst ging men ook opnieuw te voet terug naar huis. Het was wel de gewoonte dat je, op de terugweg, alle cafés aandeed die je passeerde. Dat waren er nogal wat, en in ieder etablissement moesten de bruidsparen trakteren. Natuurlijk was er overal veel volk. Het feest, thuis, werd gevierd door de familie en dichte kennissen. Als muziek was er een accordeonist. Die speelde alle gekende deuntjes uit die tijd, en ook een deel nieuwe 'Amerikaanse' muziek, om op te dansen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek