Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Memoires van een Amsterdamse makelaar in on(t)roerende zaken

Auteur

Michèle de la Haye

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In het boek schrijft De La Haye over de stenen die al generaties lang door de aderen van haar familie stromen. Over de vroeger zo drukbezochte onroerend goed-veilingen in karakteristieke monumentale panden die nog blauw stonden van de sigarettenrook. Over de tijd toen haar vader nog rechtstreeks uit de kroeg een pand op een bierviltje kon kopen en hoe het vak is veranderd sinds het beroep van makelaar in 2001 zijn beschermde titel verloor. Het gaat over de actuele ontwikkelingen binnen de woningmarkt en welk effect dit heeft op de hoofdstad en de mens die er woont. Over corona waar de huizenmarkt totaal aan voorbij gaat. Het bevat ludieke verhalen over huurders, kopers en verkopers (die tegenwoordig voor een heel groot gedeelte uit expats bestaan) en wat geld met de mens doet. Het is een ode aan de stenen die ons land maken en de stad Amsterdam waar ze ondanks alles uiteindelijk toch besluit om afscheid van te nemen.

Over de auteur

Michèle de la Haye, een rasechte Amsterdamse makelaar uit de Jordaan, schreef samen met auteur Renee Kelder (Meulenhoff Boekerij) de beste verhalen na dertig jaar werkervaring in het vak. Een boek met mediawaarde aangezien de oververhitte huizenmarkt een geliefd onderwerp blijft. Ook dit jaar verwacht de NVM dat de huizenprijzen weer harder zullen stijgen. Een huis kostte het eerste kwartaal van 2021 alweer bijna 15 procent meer dan in het eerste kwartaal 2020. Het aantal bezichtigingen zijn in 2021 ten opzichte van 2020 bijna verdubbeld en bij 60 procent van alle verkopen wordt er meer betaald dan de vraagprijs. Dit alles wordt veroorzaakt door de krapte. Er stonden het eerste kwartaal in 2021, 42 procent minder woningen te koop dan in het eerste kwartaal het jaar daarvoor.

Productinformatie

ISBN
9789464316933 / 978-94-643-1693-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-08-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
224
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Met de Telegraaf in mijn ene hand en een kopje koffie in de andere bleef mijn blik hangen op een piepklein artikeltje. Dit kon niet waar zijn. Het bericht was niet groter dan vier bij vier centimeter, maar zou ons een fortuin kunnen opleveren.
‘Ronald, lees jij dit eens even,’ ik gooide de krant op zijn bureau, ‘volgens mij kunnen we een paar dagen woonruimten splitsen zonder vergunning. Die nieuwe huisvestingswet, weet je wel, daar zit een hiaat in. Er wordt aan een noodverordening gewerkt, maar die is er nog niet. Tussen de nieuwe en de oude wet zit een paar dagen.’
‘Verrek,’ zei Ronald en zonder zijn ogen van het artikel te halen belde hij onze vaste notaris. ‘Toon met mij, ik lees hier in de krant dat per 1 juli 1993 artikel 56 A van de Woningwet komt te vervallen waarin staat dat woningen niet zonder gemeentelijke toestemming gesplitst mogen worden…maar er is nog geen nieuwe wetgeving doorgevoerd. Die komt pas over drie dagen.’
‘Dat zou een gotspe zijn…het lijkt me bijna onmogelijk. Maar fax maar door, dan kijk ik er even naar.’


Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Gertie op 01-09-2021
Een heerlijk, soepel leesbaar boek waarbij het ook heel leuk is om te lezen hoe de aan- en verkoop van panden vroeger op de veiling ging. Michèle geeft op een mooie wijze een inkijk in wat zij tijdens haar werk allemaal tegenkomt. Soms hilarisch, soms aangrijpend, maar zeker meeslepend. Een aanrader!
door Wies op 09-09-2021
Wat een heerlijk boek! De personen in het de memoires worden goed beschreven, je ziet ze zo voor je. Ook heeft het verhaal een interessant inzicht in de ontwikkeling van de Amsterdamse vastgoed markt! En: ik heb hard op gelachen bij sommige anecdotes. Aanrader, zeker voor Amsterdammers vanwege de iconische locaties die erin voorkomen.