Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

't Natuurlijk Huus 12,5 jaar op weg
Boordevol tips en inspiratie voor een natuurlijk, duurzaam leven

Auteur

Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,6 / 5 (7 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Agnes Heethaar (59) en Harrie Kiekebosch (61) konden 15 jaar geleden een plek op het Sallandse platteland kopen waar ze hun droom voor een veel natuurlijker leven gingen verwezenlijken. Ze bouwden ‘t Natuurlijk Huus dat is uitgegroeid tot een inspiratiecentrum voor natuurlijk leven. Agnes en Harrie gaan daarover graag in gesprek met bezoekers van excursies, cursussen en B&B. “Uiteindelijk is het allemaal niet meer dan een manier van denken”, zeggen ze. In dit boek lees je hoe Agnes en Harrie zichzelf die manier van denken hebben aangemeten en je krijgt tal van voorbeelden waartoe dat allemaal leidt.

Over de auteur

Agnes Heethaar groeide op, op het platteland, waar haar vader een klein boerderijtje opgaf, omdat Nederland in die tijd schaalvergroting predikte. Ze woonde net lang genoeg op dat boerderijtje om een blijvend gevoel mee te krijgen voor de verbinding met de natuur, voor de aandacht voor verbondenheid en kleinschaligheid en voor het belang van menszijn in ‘het systeem’. Na haar studie HBO-verpleegkunde werd dat gevoel alleen maar aangewakkerd op een werkvloer waar administratie en protocollen belangrijker leken dan mensen en de kwaliteit van de zorg. Ze schakelde daarom door naar een eigen praktijk in supervisie om mensen en teams te begeleiden op zoek te gaan naar hun eigen natuurlijke talenten en om die in te zetten in de samenleving. 

Harrie Kiekebosch kreeg van huis uit met de paplepel ingegoten dat je je moet inzetten voor de samenleving waarin je opgroeit, het liefst met de kennis en kunde die je te bieden hebt. Opgeleid als sociaal cultureel werker koos hij er professioneel voor lokaal journalist te worden. Eerst als docent journalistiek, nu vanuit het lectoraat Digital Intelligence & Business bij Saxion werkt hij aan nieuwe modellen om de lokale samenleving weer eigen communicatiekanalen terug te geven, die de terugtrekkende journalistiek liet vallen.

Productinformatie

ISBN
9789464317718 / 978-94-643-1771-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-12-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
160
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Uiteindelijk is het een manier van denken

Wij zijn zelf ook veranderd de afgelopen 12,5 jaar. En eigenlijk is de bouw van een huis maar een heel klein onderdeel van die verandering. De eigen dieselauto is ingeruild voor een geleasede elektrische auto. We zijn van vegetariër naar hoofdzakelijk veganist gegaan. We eten alleen maar meer biologisch en kopen als het maar even kan bij de kringloop. Agnes is intussen deskundig in eten uit de natuur en Harrie knutselt niet alleen houten zomerstoelen in elkaar. We vinden het inmiddels heel bevreemdend als we door een winkelstraat lopen of door de vleesafdeling in een supermarkt, dat is eigenlijk gewoon schrikken.

We maken nog voortdurend kleine stapjes, ook al lijken dat soms heel grote stappen voor mensen die nog ‘aan het begin’ staan, voor iemand die zich afvraagt wat je dan eet als je vegetariër bent. De eerste keer dat we de manier waarop we met dieren omgaan vergeleken met slavenhandel, vonden we dat zelf ook verrassend, inmiddels vinden we dat heel reëel. We vinden het ook een prachtig idee een rivier mensenrechten te geven, zoals de Maori met de Whanganui in Nieuw-Zeeland deden. Je gaat dan gelijk anders over een rivier nadenken.

Waar je op de lijn van veranderen zit, maakt volgens ons niet zo veel uit, je maakt hoe dan ook altijd kleine stapjes, soms zelfs drie vooruit en twee achteruit. Word dus niet hopeloos van een gevoel van achterstand. Met natuurlijk leven kun je vandaag beginnen. Gewoon nu. Met een klein stapje, en daarna weer een, en dan weer een. Alsof je op een glijbaan zit, je komt er vanzelf.

Reviews (7)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Nara op 09-12-2021
Het boek leest als een roman en staat vol tips en weetjes. Ik geniet ervan het te lezen. Zeker een aanrader.
door Karin Meijer op 03-02-2022
Mooi boek om te lezen hoe je natuurlijke keuzes kunt maken wanneer je een huis bouwt. Vooral alle persoonlijke ervaringen zijn heel aansprekend om te lezen.
door Marcel op 03-02-2022
Mooi inkijkje in het leven van een bevlogen gezin. Over het maken van keuzes en hoe je idealen durft na te leven. In Het groene Oosten, waar alles wat boven het maaiveld komt vaak minder groen eindigt....maar niet hier dus.
door Florian op 04-02-2022
Een heerlijk boek over leven in samenwerking met de natuur. Fijn geschreven met veel tips en weetjes. Aanrader!
door W.van Rossum op 04-02-2022
Mooi boek! Erg leerzaam en informatief. Goed geschreven. Juist de persoonlijke ervaringen bij het totstandkomingsproces geven een verrijking.
Geschreven door Jan Overesch op 05-02-2022
Vlot geschreven en makkelijk leesbaar boek. Laagdrempelig en makkelijk toepasbare tips die breed inzetbaar zijn. Van wonen, energie, tuinieren tot voeding. De energie straalt er van af.
Geschreven door Carolien op 08-02-2022
Een duurzaam, toegankelijk en ook praktisch boek. Agnes en Harrie nemen je mee op hun zoektocht van hun levenswerk. Met een leuke aanvulling van de 2 dochters.
Er staan vele toepasbare tips in, maar bovenal is het een inspirerend boek!