Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

VIVE LA FRATERNITÉ
De kunst, de muziek en de vrijmetselarij tijdens de Franse revolutie en het napoleontische tijdperk

Auteur

Hein Verhoef

Uitvoering
Hardcover
Prijs
37 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Vijf tot tien werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Vive la Fraternité is een uitzonderlijk en uniek boek, vooral ook omdat het een historische periode belicht vanuit enkele bijzondere gezichtspunten; die van de vrijmetselarij, de muziek en de beeldende kunst. Vanuit deze drie invalshoeken krijgt de lezer een interessante kijk op de vele politieke en militaire gebeurtenissen tijdens de Franse revolutie, de Terreur en het napoleontische tijdperk. Wat was de rol van de vrijmetselaren en hun loges daarin? Daarover doen traditioneel de wildste verhalen de ronde. Aan welke kant acteerde de vrijmetselarij? En hoe gingen componisten en beeldend kunstenaars om met die uiterst onrustige en vaak wrede en gevaarlijke omstandigheden? De turbulente periode van 1780 tot 1815 in Frankrijk drukte haar stempel op de gehele westerse politiek en de sociale en culturele samenleving in heel Europa. Dit boek beoogt op een leesbare manier antwoorden te geven op de vele vragen die zo’n periode onvermijdelijk oproept.

Over de auteur

Hein (H.J.C.E.) Verhoef (1946) studeerde journalistiek in Utrecht, waarna hij voorlichter werd bij de ANWB en later communicatiemanager bij het CBR. Vanaf 1995 vestigde hij zich als zelfstandig communicatieadviseur en interim communicatiemanager en werkte vervolgens bij en voor diverse overheden en grote bedrijven. Zijn interesses liggen vooral bij (klassieke) muziek en muziek- en kunstgeschiedenis, waarbij hij zich heeft gespecialiseerd in de schilderkunst van de 17de en de 19de eeuw in Nederland en Frankrijk en de muziek vanaf de barok tot het impressionisme. In 2008 werd hij als vrijmetselaar ingewijd in de loge Arauna in Brielle waar hij van 2009 tot 2020 de rol vervulde van kapelmeester en broeder van voorlichting. De stap naar dit boek is dan ook snel gemaakt.

Productinformatie

ISBN
9789464319156 / 978-94-643-1915-6
Uitgeverij
BoekXpress
Verschijning
16-06-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Hardcover
Pagina's
222
Formaat
A4
Illustraties
Ja

Inkijk

Lodewijk XVI, Koning van Frankrijk, werd later Lodewijk Capet en spottend Monsieur Véto genoemd. De Koning is buitengewoon bijziend en herkent op drie pas afstand niemand. Met de houding van Lodewijk XVI is het ook niet al te best gesteld. Door zijn vroegoude verschijning en zijn zwaarlijvigheid was hij stroef in zijn bewegingen en door zijn bijziendheid lomp en onhandig, tot het lachwekkende toe. De jonge Koning, hoewel hij groot en recht van gestalte is, slaat bij alle officiële gelegenheden een slecht figuur (la plus mauvaise tournure qu’on put voir). Lomp, met opgetrokken schouders loopt hij over de parketvloeren van de zalen van het paleis, als een boer achter de ploeg. Hij kan niet dansen of balspelen, wanneer hij maar even haastig beweegt struikelt hij over zijn degen. De arme man is zich bewust van deze lichamelijke onhandigheid en dit maakt zijn verlegenheid nog groter zodat iedereen de Koning van Frankrijk voor een onbenullige lomperd houdt. In werkelijkheid is Lodewijk XVI echter bepaald niet dom of bekrompen, maar zoals hij door bijziendheid in zijn optreden wordt belemmerd wordt hij geestelijk door zijn verlegenheid geremd .

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek