Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

SENECA'S LESSEN STOÏCIJNSE LEVENSKUNST

Auteur

Leendert F. Groenendijk

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het omvangrijke oeuvre van de Romeinse staatsman en filosoof Lucius Annaeus Seneca (ca. 4 v. C - 65 n. C) is een Fundgrube om kennis te krijgen van stoïcijnse opvattingen over en technieken voor de levenslange (zelf)vorming van de levenskunstenaar. Instructief zijn met name de filosofisch-ethische brieven die hij schreef aan zijn vriend Lucilius. Daarin behandelt Seneca op aansprekende wijze de transformerende toe-eigening van het stoïcijnse levensideaal. Lessen van deze stoïcijnse leermeester om je leven in blijmoedige gelatenheid te kunnen leven, staan centraal in deze studie.

Over de auteur

DR. LEENDERT F. GROENENDIJK (*1944) volgde de opleiding voor onderwijzer te Rotterdam en studeerde pedagogiek in Leiden en Amsterdam. Tot 2009 was hij als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit voor de geschiedenis van opvoeding en onderwijs.

Productinformatie

ISBN
9789464319347 / 978-94-643-1934-7
Uitgeverij
BoekXpress
Verschijning
24-06-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
160
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Seneca wenste niet over te komen als een gearriveerde alwijze leermeester, maar als iemand die bereid was in eigen leven de tegenstelling tussen woord en daad, rede en zinnelijkheid, onder ogen te zien; die niet te hoogmoedig was zich zelfkritisch te spiegelen aan een ideaal van morele volmaaktheid. Hij erkende een imperfectus te zijn, die ernaar streefde om vanuit dat ideaal de eigen onvolmaaktheid te remediëren. Op grootse successen kon deze proficiens niet bogen. Hij was al blij als hij elke dag een beetje vooruitgang kon boeken. ‘Zolang als je leeft, moet je leren hoe je moet leven’ (Ep. 76, 3), was de uit ervaring gewonnen wijsheid die hij vriend Lucilius voorhield.[1] Het is een levensdevies, waaruit een realistische benadering van het ambitieuze stoïcijnse levensideaal spreekt.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek