Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Een nieuwe dag
Een dagboek van een veteraan

Auteur

Gaby Deijs

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Korporaal Gaby Deijs is met zijn 28 jaar een veteraan. Hij is een van de paar duizend Nederlanders die werden uitgezonden voor een vredesmissie onder de vlag van de NAVO. Ver weg van huis vochten zij mee in de bekende oorlogen in Irak en Afghanistan. Deijs, een gewone jongen uit Hoogkarspel, gelegen in de kop van Noord-Holland, maakte onderdeel uit van zowel de Stabilisation Force Iraq als de Task Force Uruzgan. Gedurende de maanden dat hij uitgezonden was naar het Midden-Oosten, hield hij nauwgezet een dagboek bij en correspondeerde hij met het thuisfront. Deze persoonlijke notities bieden de lezer een unieke blik op de recente Nederlandse vredesmissies.

Over de auteur

Gaby Deijs (1983) was een beroepsmilitair vanaf 2001. Opgeleid als korporaal (mineur) en explosievenverkenner, was het zijn opdracht explosieven te signaleren en onschadelijk te maken, samen met de EOD. In 2004 en 2007 werd hij uitgezonden, eerst naar Irak en daarna naar Uruzgan. Waarna hij in 2013 afzwaaide en aan het werk is gegaan als ambulancechauffeur.

Productinformatie

ISBN
9789464319651 / 978-94-643-1965-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
25-11-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
194
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Het is nog pikdonker, we zien geen hand voor ogen. We rijden met een nachtkijker op die de woestijn niet alleen groen kleurt, maar het ook moeilijk maakt om diepte te zien. Voor op de auto hangt een infraroodlamp. Vanwege de vele wadi’s en geulen moeten we langzaam rijden en bovendien ken ik deze route niet. Hij is uitgezet door de commando’s en wijkt opzettelijk af van onze gebruikelijke routes; de vijand kent die ook en vanwege de duisternis is er geen mogelijkheid om de plekken die buiten het zicht van het kamp liggen, te searchen.
Ik concentreer me op de auto’s voor me. Er is niets anders te horen dan hun motoren en het lichte geruis van de radio’s, dat af en toe wordt onderbroken door de instructies van de commando’s. Dan komen we bij een brug die we kennen. Normaal gesproken rijden we een andere route om die te vermijden, omdat het een bekende plek is voor een ambush. Aan de overzijde, in hoog struikgewas, splitst de weg zich en daar beginnen meteen de bergen; we zouden niet de eerste patrouille zijn die hier in een hinderlaag van de Taliban liep.
De eerste auto rijdt langzaam de brug over en stopt. De commando’s blijven een tijdje stilstaan om de plek te observeren. Als wij ook door mogen, rijden we een kleine pas in. Het wordt nu snel licht, net zo snel als dat het hier donker wordt. We doen onze hv’s af en zetten de infraroodlamp uit. Op de kaart zien we dat we een klein dorpje naderen. In de tweede auto van de colonne bevindt zich de scanner om de ICOM van de Taliban te kunnen afluisteren. In dezelfde auto zit ook een tolk die de berichten vertaalt en ze via onze eigen verbindingen doorgeeft. Vlakbij het dorpje zegt de tolk plotseling dat ze ons zien rijden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek