Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De blonde Eckbert en de verwarde invalide
Over complotdenkers en oorlogstrauma omstreeks 1800

Auteur

Ab Hummel

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (3 reviews )
Prijs
16 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De in 1797 geschreven novelle Der blonde Eckbert handelt over een ridder en zijn vrouw in de Middeleeuwen. Tieck beschrijft de ontwikkeling van een vreedzaam levende man tot een verwarde komplotdenker en moordenaar.

In de uit 1818 stammende novelle Der tolle Invalide auf dem Fort Ratonneau beschrijft Von Arnim met veel humor en ook veel medeleven, hoe een voorbeeldige Franse sergeant tijdens de Zevenjarige Oorlog van 1756 tot 1763 ten gevolge van een hoofdwond dreigt te veranderen in een gewelddadige terrorist.

Over de auteur

Ludwig Tieck (1773 tot 1853) is een van de grondleggers van de Duitse Romantiek. Zijn zogenaamde Kunstmärchen zoals Der blonde Eckbert waren in zijn tijd zeer populair. Zij ontstonden in het tijdperk van de late Romantiek en bevatten al elementen uit het latere Realisme.

Achim von Arnim (1781 tot 1831) leefde in het tijdperk van de late Romantiek. Hij werd vooral bekend door Des Knaben Wunderhorn, een samen met Clemens Brentano uitgegeven verzameling volksliederen uit de Romantiek. Men kan hem een tamelijk nuchter denkende romanticus noemen, die in zijn latere werk al te grote gevoeligheid wist te relativeren.

Productinformatie

ISBN
9789464500400 / 978-94-645-0040-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-11-2021
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
66
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Eckbert keek zijn gekwelde echtgenote met diepe gevoelens van medeleven aan, hij zweeg en dacht over haar woorden na, dan sprak hij een paar troostende woorden tot haar en liet haar alleen. In een afgelegen vertrek ijsbeerde hij in onbeschrijflijke onrust op en af. Walther was sinds vele jaren zijn enige omgang geweest en toch was deze man nu de enige in de wereld, wiens bestaan hem bedrukte en pijnigde. Hij dacht dat hij zich bevrijd en zorgeloos zou voelen, als juist deze persoon maar uit zijn bestaan weggerukt kon worden. Hij pakte zijn handboog om zich te ontspannen en op jacht te gaan.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Marjan de Haan op 16-11-2021
Mooie vertaling van twee bijzondere verhalen uit vroegere tijden met een actueel thema
door Tineke Hankel op 23-11-2021
Origineel leuk boek. Een echte aanrader.
door Anne op 07-12-2021
Ontzettend leuk boek. Fijn leesbaar en zeer goed vertaald. Ondanks dat het oude verhalen zijn totaal niet suf en een aanrader voor onder de kerstboom!