Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

In de ban van hebzucht

Auteur

Jan Roosen

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In deze verhalenbundel worden de diverse gedaanten van hebzucht op een humoristische en soms ook confronterende wijze aan de kaak gesteld. De lezer zal hierin wellicht iets van zijn eigen zielenroerselen herkennen en zich afvragen of hij niet net zo in elkaar zit. De kernvraag luidt dan ook in hoeverre iemand bereid is zijn morele principes op te offeren voor macht, rijkdom en aanzien. Is hebzucht dan niet simpelweg het hedendaagse equivalent van de dans om het Gouden Kalf uit het Oude Testament? Maar wat is er eigenlijk mis mee om eruit te halen wat erin zit? Natuurlijk gaat er dan wel eens iets mis, maar niemand is immers perfect. Is dat niet een hele geruststelling?

Over de auteur

Jan Roosen (1951) woont samen met zijn vrouw in Amsterdam. Hij werkte, na een gevolgde hbo-opleiding bedrijfseconomie, eerst tien jaar in het bedrijfsleven. Na de op latere leeftijd afgeronde academische studies economie en rechten, werkte hij tot zijn pensioen als docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft korte verhalen voor diverse periodieken als Fantastische Vertellingen, Ballustrada en Ganymedes. In februari 2021 verscheen bij uitgeverij Boekscout zijn verhalenbundel Op een dood spoor. In zijn werk staat zijn fascinatie voor het niemandsland tussen fictie en non-fictie centraal.

Productinformatie

ISBN
9789464502121 / 978-94-645-0212-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-01-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
218
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Het journaal opende een week geleden met een bizarre scoop. De nieuwslezer barstte op opgewonden toon onmiddellijk los:

‘Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben aanwijzingen gevonden, dat bij sommige mensen hun schaduw zich niet alleen van hen kan losmaken, maar zich ook nog eens kan opsplitsen in deelschaduwen, die zelfstandig kunnen opereren.’

Een anonieme oud-medewerker van de universiteit, die door het journaal werd opgevoerd als een doorgaans betrouwbare bron, was uit de school geklapt en had een tipje van de sluier opgelicht. Volgens hem was door observatie van ex-gedetineerden, die aan angsten leden die vaak neersloegen in de vorm van depressief gedrag, gebleken dat zij dan op zo’n moment in staat waren die deelschaduwen zelf aan te maken.

Het had er zelfs veel van weg, dat die deelschaduwen niet langer meer genoegen namen met hun depressieve eigenaren, die slechts in de marge van de samenleving opereerden, maar nu sterk voor zichzelf opkwamen en zich stukje bij beetje van hun eigenaren probeerden los te maken.

Een woordvoerder van het Bureau voor Schaduwzaken kondigde als reactie op dit sensationele nieuws een nader onderzoek aan.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Op een dood spoor

Jan Roosen

Een bijna zeventigjarige man kijkt terug op zijn eigenaardige loopbaan en aansluitende pensioentijd. De lezer wordt op vaak hilarische wijze meegezogen in zijn grillige, chaotische tocht langs een reeks werkgevers en culturele manifestaties. De personen, die hij in zijn verhalen ontmoet, zitten vreemd in elkaar of zij zijn zelf de weg kwijt. Lang niet alle verhalen zijn overigens hilarisch te noemen. Op indringende wijze komen zijn fascinaties voor thema’s als de dood, het hiernamaals, demonen en begraafplaatsen in een soms surrealistische setting voorbij. Hoewel de verhalen autobiografisch van opzet zijn, lopen feiten en fictie soms in elkaar over, omdat hij de werkelijkheid uitvergroot, een kwartslag draait of zelfs op zijn kop zet in de traditie van zijn grote voorbeelden Belcampo en Edgar Allan Poe.

22,99
Voorkant cover

Makelaar in Schaduwzaken Is schaduw bedreigend en irrationeel of juist creatief en inspirerend?

Jan Roosen

Volgens de beroemde Zwitserse psychiater Jung kleeft de schaduw van elke mens aan je zoals je schaduw in de stralen van de zon. Je kunt tegen je schaduw schoppen of wat dies meer zij, maar je raakt je schaduw nooit kwijt. Hij poneert dat onze schaduw vaak bedreigend en irrationeel is, maar ook associeert hij schaduw met creativiteit. Volgens Jung is inspiratie altijd het werk van schaduw en hij stelt dat een leven zonder schaduw saai en oppervlakkig is. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar het veelkoppige fenomeen schaduw.
22,99