In de ban van hebzucht
- Auteur
-
Jan Roosen
- Uitvoering
- Paperback
- Genre
- Verhalen
- Prijs
- € 22 ,50
- Verzending
- Gratis verzending in Nederland en België
- Levertijd
-
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)
Samenvatting
Over de auteur
Jan Roosen (1951) woont samen met zijn vrouw in Amsterdam. Hij werkte, na een gevolgde hbo-opleiding bedrijfseconomie, eerst tien jaar in het bedrijfsleven. Na de op latere leeftijd afgeronde academische studies economie en rechten, werkte hij tot zijn pensioen als docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft korte verhalen voor diverse periodieken als Fantastische Vertellingen, Ballustrada en Ganymedes. In februari 2021 verscheen bij uitgeverij Boekscout zijn verhalenbundel Op een dood spoor. In zijn werk staat zijn fascinatie voor het niemandsland tussen fictie en non-fictie centraal.
Productinformatie
- ISBN
- 9789464502121 / 978-94-645-0212-1
- Uitgeverij
- Boekscout
- Verschijning
- 07-01-2022
- Taal
-
Nederlands
- Genre
- Verhalen
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 218
- Formaat
- 16 x 24 cm
- Illustraties
- Ja
Inkijk
Het journaal opende een week geleden met een bizarre scoop. De nieuwslezer barstte op opgewonden toon onmiddellijk los:
‘Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben aanwijzingen gevonden, dat bij sommige mensen hun schaduw zich niet alleen van hen kan losmaken, maar zich ook nog eens kan opsplitsen in deelschaduwen, die zelfstandig kunnen opereren.’
Een anonieme oud-medewerker van de universiteit, die door het journaal werd opgevoerd als een doorgaans betrouwbare bron, was uit de school geklapt en had een tipje van de sluier opgelicht. Volgens hem was door observatie van ex-gedetineerden, die aan angsten leden die vaak neersloegen in de vorm van depressief gedrag, gebleken dat zij dan op zo’n moment in staat waren die deelschaduwen zelf aan te maken.
Het had er zelfs veel van weg, dat die deelschaduwen niet langer meer genoegen namen met hun depressieve eigenaren, die slechts in de marge van de samenleving opereerden, maar nu sterk voor zichzelf opkwamen en zich stukje bij beetje van hun eigenaren probeerden los te maken.
Een woordvoerder van het Bureau voor Schaduwzaken kondigde als reactie op dit sensationele nieuws een nader onderzoek aan.
Reviews
Er zijn nog geen reviews over dit boek
Ook van deze auteur

Op een dood spoor
Jan Roosen
Een bijna zeventigjarige man kijkt terug op zijn eigenaardige loopbaan en aansluitende pensioentijd. De lezer wordt op vaak hilarische wijze meegezogen in zijn grillige, chaotische tocht langs een reeks werkgevers en culturele manifestaties. De personen, die hij in zijn verhalen ontmoet, zitten vreemd in elkaar of zij zijn zelf de weg kwijt. Lang niet alle verhalen zijn overigens hilarisch te noemen. Op indringende wijze komen zijn fascinaties voor thema’s als de dood, het hiernamaals, demonen en begraafplaatsen in een soms surrealistische setting voorbij. Hoewel de verhalen autobiografisch van opzet zijn, lopen feiten en fictie soms in elkaar over, omdat hij de werkelijkheid uitvergroot, een kwartslag draait of zelfs op zijn kop zet in de traditie van zijn grote voorbeelden Belcampo en Edgar Allan Poe.

Makelaar in Schaduwzaken Is schaduw bedreigend en irrationeel of juist creatief en inspirerend?
Jan Roosen

Ingehaald door de tijd Is ingehaald worden door de tijd bedreigend, wellicht onvermijdelijk of juist een zegen?
Jan Roosen
Ingehaald door de tijd vertelt het verhaal van de ongekende veranderingen die vanaf 1950 tot heden in Nederland hebben plaatsgevonden en waar hij, geboren in 1951, zelf van getuige was. Het gros van de instellingen waarvoor hij heeft gewerkt, is grondig van karakter veranderd of zelfs ten onder gegaan zoals Van Gelder Papier, Van Houten Cacao, snoepgigant Jamin, de platenmaatschappij Dureco, de Amrobank en het uitgeklede Philips. Ook de scholen waarvoor hij heeft gewerkt, zijn aan chaos ten onder gegaan. De vraag is nu of dit proces te denken geeft of juist hoort bij een zich evoluerende maatschappij, waarbij loopbaanperspectieven door de technologische vooruitgang voortdurend veranderen. Met een gezonde dosis zelfspot kijkt hij terug op zijn eigen rol hierin tijdens zijn rondgang langs al deze gemankeerde instellingen, hetgeen hij voor geen goud had willen missen!