Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Wolven in de Kerk
Geestelijk Leiderschap in Crisis

Auteur

Ds. Nico Catsburg & Ds. Arie Jan Visser

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit boek is gebaseerd op een diepgaand onderzoek naar het functioneren van predikanten en is er een die de ogen opent. Met dit onderzoek werden problemen in het geestelijk leiderschap blootgelegd die al lang spelen, maar waar weinig over gesproken wordt, of die vaak niet aan het licht komen voor een breder publiek. Predikanten, kerkelijk werkers en steeds meer kerkraadsleden en vaak ook hun familieleden maken crisissen mee in de kerk. Iets wat ook de schrijvers persoonlijk is overkomen. Het onderzoek vertaalt zich in interessante resultaten die in het boek door het gebruik van vele tussenkopjes uitgewerkt en toegelicht worden. De tabellen en grafieken van de enquêtes van het onderzoek zijn een mooie aanvulling, net als de vele voorbeelden die aangehaald worden.

Over de auteur

Beide auteurs zijn lange tijd actief geweest als predikant in kerkelijke gemeentes. Zij hebben veel ervaring opgedaan, zowel als predikant als wel als betrokken collega in hun beroepsgroep. Een van hen is directeur van stichting Room2C die klankbord wil zijn voor predikanten en kerkelijk leiders in een moeilijke situatie. Beiden hebben zich verdiept in de problematiek van het geestelijk leiderschap en hebben hier ook veel onderzoek naar gedaan. Hun stijl van schrijven is duidelijk en direct wat er voor zorgt dat het makkelijk leesbaar is.


Productinformatie

ISBN
9789464502190 / 978-94-645-0219-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-01-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
246
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

We constateren dat de afgelopen drie decennia het predikantschap in een grote crisis verkeert. Voorgangers klagen al jaren dat het werk (te) zwaar en (te) moeilijk voor hen wordt. Dikwijls is de voorganger predikant een open schietschijf. Zeer mondige gemeenteleden schieten met mail vol kritiek op hen en vegen hen zondags na de kerkdienst de mantel uit. Regelmatig staan kerkenraden maar weinig in voor hun geestelijk werker. De predikant moet hier maar tegen kunnen of er maar niet op reageren, ‘is part of the job’ wordt vaak gesteld. Of hij of zij moet maar beter presteren, liefdevoller zijn en vriendelijk blijven. Het liefst nog wat beter preken en (nog) wat meer mensen bezoeken. Dit is de realiteit. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van waar het goed gaat, maar veel predikanten snakken naar een sabbatsjaar om tot rust en weer tot zichzelf te komen. Vooral in de evangelische gemeenten zijn burn-out, een crisis, ontslag, diepe frustraties en onwerkbare situaties schering en inslag. ‘Er zou voor mij als voorganger toch veel meer zorg en bescherming moeten zijn,’ is een veel gehoorde noodkreet, zo blijkt uit onderzoek. Negentig procent van de predikanten vinden coaching en loopbaanbegeleiding tijdens hun carrière noodzakelijk, maar slechts een kwart ontvangt die ook daadwerkelijk. Dit geldt voor de evangelische beweging, maar ook daarbuiten. Er blijkt tevens matig tot weinig zorg en begeleiding voor geestelijk werkers en predikanten te zijn. En ondanks alle conferenties en literatuur over leiderschap, alle pastorale-, opleidings- en supervisietrajecten, blijft deze crisis voortbestaan. Veel voorgangers en geestelijk leiders hebben we in de afgelopen vijfentwintig jaar zien afhaken. Veel predikanten, vanwege diepe frustraties, kiezen voor of keren terug naar een baan in de maatschappij. Hun passie, het dienen in de gemeente van Jezus Christus is hen onvrijwillig onmogelijk gemaakt of ontnomen. Anderen verkassen maar weer snel, vanwege een dreigende onwerkbare situatie, in de (valse) hoop dat het elders beter is. En zij die het wel volhouden, doen (als vlucht?) liefst veel andere leuke dingen buiten hun eigen kerk om er maar niet aan onderdoor te gaan.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Jan op 02-02-2022
Ik heb het boek in een trek zo goed als uitgelezen.
Droevig en ook wel interessant. Met je oren en ogen open en weten waar de grenzen liggen. De perfectie mag je bij mensen niet zoeken. Wie zegt dat die niet zondigt is een leugenaar en maakt Hem tot een leugenaar. Best interessant en leerzaam om lezen.
☆ ☆ door Bram Leeuw op 04-02-2022
In verband met problemen (machtsmisbruik en uitsluiting van de gemeenteleden) in mijn gemeente aangeschaft. Had op specifiekere bespreking gehoopt.
Verder een goed boek.