Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Versterk je BRON
Op verhaal komen na een postpartum depressie

Auteur

Evelien van Altena - van Kampen

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
26 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Op een gemiddelde dag in Nederland worden bijna vijfhonderd kinderen geboren. Naar hun komst is uitgekeken, lang over gedroomd en met een ‘gender reveal’ party gevierd. De roze wolk blijkt in de praktijk vaak anders dan verwacht. Ruim tien procent van de nieuwe moeders en vijf procent van de vaders, worden overvallen door een postpartum depressie. Een zeer ingrijpende en ontwrichtende ervaring.

Met behulp van het BRON-model en (hoopvolle) up-to-date informatie over rouw en hechting, is er aandacht voor jouw verhaal. Zonder te vergeten wat jou is gebeurd - dat hoeft ook niet - maar wel voorwaarts en met compassie voor jezelf en het leven dat jij leidt. Stap voor stap maak je de balans op van jouw verhaal en versterk je het. Zodat jouw verhaal mag worden gezien, gehoord en verteld.


“De fijne, bemoedigende toon stimuleert vrouwen om dat wat hun is overkomen, een plek te geven. De schrijfster spreekt hen aan als vrije, sterke personen. Het werkboek geeft handvatten om de levenswijsheid die een crisis als een postpartum depressie óók oplevert, te gebruiken als bron voor een gelukkiger, bewuster leven.” Anne Marleen Meulink, journalist, cultureel antropoloog en postpartum adviseur.

Over de auteur

Evelien van Altena – van Kampen is ruim twintig jaar werkzaam geweest in de jeugdzorg waar zij kinderen en (pleeg)ouders begeleidde en trainingen gaf gericht op hechting, verlies en trauma. In haar praktijk voor ‘Verlies en Ouderschap’ biedt zij - als ruimdenkend verlies- en rouwtherapeut en vanuit haar eigen ervaring met een postpartum depressie - begeleiding bij (levend) verlies en schaduwverdriet.

Productinformatie

ISBN
9789464502237 / 978-94-645-0223-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-01-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
200
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Wat had ik uitgekeken naar jouw komst.

Je was zo gewenst, zo gewild. Mijn zwangerschap was een roze wolk. Ik genoot ervan, van jouw lijf groeiend in het mijne. Het leven dat werkelijk in mij ontstond: wat een wonder.
Bevallen was het meest intense dat ik ooit heb gedaan, het meest pijnlijk en het meest groots. Ik vind het oprecht de mooiste daad van mijn leven. Hoe tegenstrijdig, koud, eenzaam en wanhopig was het dan ook dat er, nadat jij drie weken oud was, een gitzwarte postpartum depressie mijn leven in dreef. En een gat sloeg in mijn hart, een gat waarin ik zocht naar mijn liefde voor jou die kwijt leek te zijn en mij ontzettend bang maakte. Was ik in staat om voor jou te zorgen? Was ik in staat om dat wat ik het liefste had, lief te hebben? En als dat niet zo was, had ik dan het ‘recht’ zelf te leven? Wie was ik als ik zulke nare gedachten had ook over zo’n kleine baby, mijn baby, mijn zoon?


Een postpartum depressie ontwikkelt zich bij tien tot vijftien procent van alle moeders en bij ongeveer vijf tot tien procent van de vaders. Dit betekent dat alleen al in Nederland jaarlijks zeker twintigduizend vrouwen een postpartum depressie doormaken. En hoewel elke ouder met een postpartum depressie een eigen verhaal heeft, zal het een ingrijpend, verdrietig verhaal zijn. Een verhaal dat misschien nooit in zijn geheel aan je omgeving is verteld, waarvoor je je schaamt of waar je je schuldig over voelt, wat er niet had mogen zijn, of waarmee je (nog steeds) worstelt.

In 2018 lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’. Een mooi en belangrijk initiatief om in meer openheid over depressie te kunnen spreken. Maar nog steeds zijn zwangerschap, bevalling en geboorte omgeven met hooggespannen verwachtingen en is het een taboe om in alle openheid te vertellen dat je je niet blij en gelukkig voelt als (aanstaande) ouder.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Robert van Altena op 21-01-2022
Wat een indrukwekkend boek! (los van mijn persoonlijke relatie met de schrijver op wie ik natuurlijk heel trots ben). “Ruim tien procent van de moeders en vijf procent van de vaders worden overvallen door een postpartum depressie. Een zeer ingrijpende en ontwrichtende ervaring.” Ondanks mijn ruim dertig jaar professioneel werken in omgevingen met jonge ouders (bij Big4 accountants- en advieskantoren) ben ik me nu pas echt gaan realiseren hoeveel mensen deze grote persoonlijke pijn overkomt. En wat dat kan betekenen voor ze … en dat ‘op verhaal komen’ mogelijk is.