Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Achter de horizon
Reizen is zien

Auteur

Jaap Ekhart

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Terugkerende thema’s in de reisverhalenbundel “Achter de horizon” zijn: Jezus en zijn trawanten, gentrificatie, vissen en honden in diverse verschijningsvormen, lekkere hapjes, kunst, sociale en maatschappelijke misstanden, film, architectuur, de rol van de vrouw in de geschiedenis, muurschilderingen, Friezen in den vreemde, politieke incorrectheid, erotiek en thuishaven (stad) Groningen. Humoristische beschouwingen en serieuze zaken wisselen elkaar af.

Een krantenkop uit november 2021 luidt: “In Jemen voltrekt zich de grootste humanitaire crisis ter wereld”. Een reden om Noord-Jemen, 1989 in de bundel op te nemen. In Weg van corona: op naar Slowakije wordt verslag gedaan van een reis van recentere datum.

“Reizen is zien”. Mijd eens de toptien bezienswaardigheden, sta stil bij het dagelijks leven: kijk rustig om je heen, registreer, lees en luister.

Over de auteur

Jaap Ekhart (1956) werd geboren bij het dorp Een. Na afronding van de Pedagogische Academie studeerde hij Kunstgeschiedenis & Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jaap is architectuur- en erfgoedgids: hij geeft rondleidingen en lezingen, verzorgt presentaties en schrijft. Daarnaast reist hij graag.

Productinformatie

ISBN
9789464502886 / 978-94-645-0288-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
04-02-2022
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
132
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Een lange, knappe jongeman -linkerhand een sigaretje, rechterhand een blikje bier- spreekt ons aan in het Engels en informeert of we uit Nederland komen. Zijn tweede vraag luidt: “En komen jullie misschien uit Friesland?”
Als Vrouw zegt dat ze Friezin is, maakt de jongeman een vreugdedansje en omhelst hij haar: “Dan kan ik met jou eindelijk weer eens Fries praten.”
Het Fries spreken is echter van korte duur. De uit Harns (Harlingen) afkomstige jongeman verblijft nu al zeven maanden in Zuid-Amerika, uit zich moeilijk in zijn moerstaal en vervalt daarom steeds in het Engels.

Op de vraag hoe hij reist en wat hij zoal doet, antwoordt de globetrotter: “Ik ben een gigolo, ik lever seksuele diensten aan vrouwen. Daarvoor krijg ik kost, inwoning en geld om te reizen.”
“Seksuele diensten,” herhaalt Vrouw. Vervolgens spreek ze de jongeman vermanend toe: “Je vertelde dat je 26 bent. Nou, dan wordt het eens tijd dat je leert op eigen benen te staan. Word eens minder afhankelijk van vrouwen.”
Enigszins beduusd reageert de viriele Fries: “Maar ik vind het leuk. En de vrouwen genieten er ook van.”

Als hij wegloopt, draai hij zich nog een keer om, neemt een slokje bier en roept naar ons: “Over twee weken ga ik naar Colombia. De vrouwen daar schijnen buitengewoon mooi en gewillig te zijn.”
“Misschien moet je contact opnemen met de politie in Harlingen,” suggereer ik Vrouw. “Om door te geven dat de vermiste, verwarde jongeman in Ecuador is gesignaleerd. En dat hij binnenkort naar Colombia gaat om daar vrouwen te verwennen.”

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Eduard Hoeksma op 01-04-2022
Een reeks aan anekdotes over vakanties in ongelooflijk veel landen. Kort, bijna staccato geschreven met gevoel voor humor, waar naast vele ontmoetingen met plaatselijke gewoontes en bevolking, het eten en drinken evenals het verteren daarvan prominent in beschreven beeld komen. Ik heb het boek met veel plezier in een keer uitgelezen.