Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Bewondering en verwondering
Het tijdloze modernisme. - Deel één: componisten

Auteur

Emanuel Overbeeke

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Een kenmerk van de grootste componisten is dat hun werk zowel bewondering als verwondering uitlokt. Juist die combinatie van tegengestelde gevoelens garandeert dat men gefascineerd blijft, ook jaren later nog. Het schrijden van de tijd betekent niet alleen dat nieuwe componisten een plek onder de zon opeisen en oude buiten beeld raken, maar ook dat oudere muziek in een nieuw licht komt te staan. Dit boek illustreert die verschijnselen aan de hand van opstellen over enkele componisten uit de twintigste eeuw, onder meer Mahler, Debussy, Pijper, Flothuis, Boulez, Dutilleux, Rachmaninov, Sjostakovitsj en Glass, waarbij de auteur de muziek plaatst in een brede culturele context. Bij elkaar creëren de portretten een eigenzinnig overzicht van de klassieke muziek sinds 1900.

Over de auteur

Emanuel Overbeeke (1958) is musicoloog, raakte gefascineerd door het modernisme in diverse kunsten en zag hoe deze stroming in de loop der jaren door vele stadia ging. Hij schreef eerder boeken over onder meer Debussy, Stravinsky, Boulez, Chopin, klassieke componisten en de dood, muziek voor de paastijd (niet van Bach!), de Nederlandse Beethoven-receptie, Vestdijk en de muziek en Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten (proefschrift). Dit boek bevat een keuze uit zijn artikelen over muziek.

Productinformatie

ISBN
9789464505085 / 978-94-645-0508-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
15-04-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
252
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Bij de overgang van de ene naar de andere speelstijl horen steevast gevechten over de juistheid van elke interpretatie. En zoals bij de meeste gevechten zijn er winnaars en verliezers. Verlies wil in dit geval zeggen: een spoedige vergetelheid. Winst betekent: een tijdje in het zonnetje en daarna ook de vergetelheid, maar dan pas na een of twee modes. De grootste winnaar is uitermate de componist die slechts het begin van deze geschiedenis heeft meegemaakt. Zijn grootste erfenis is niet zijn gedroomde vertolking maar zijn noten waarbij wij willen dromen. Hoe meer het nageslacht wil dromen en hoe meer verschillen daarbij optreden, hoe groter de kans dat hij al zijn vertolkers zal overleven. Dat is vooral wreed tegenover de grootsten onder hen, maar tegen de tijd dat hen dat lot overkomt, is het vooral verdrietig voor hun postume bewonderaars. Dat de componist blij is met dit scala aan interpretaties, is soms onwaarschijnlijk. Tegelijk is de combinatie van bewondering en verwondering die Debussy en congeniale componisten losmaken de beste garantie voor een tweede leven, al weet je het met het nageslacht natuurlijk nooit.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De beste literatuur is muziek Essays over muziek & literatuur

Emanuel Overbeeke

Dit boek behandelt de relatie tussen muziek en literatuur aan de hand van diverse uitingen in beide kunsten. Aan de orde komen onder meer diverse schrijvers en schrijfsters (Milan Kundera, Simon Vestdijk, Margriet de Moor en Anna Enquist) en de rol van muziek in poëzie en proza, bijvoorbeeld in Nederlandse gedichten. Er zijn schrijvers over muziek en er zijn muzikale schrijvers. Auteurs zijn individuen en onder te brengen bij stromingen. Dit boek geeft een beeld van dit scala door enkele hoofdstukken daaruit te bespreken. Volledigheid is niet nagestreefd (anders was het boek zeker vijf keer zo dik geworden), maar de stukjes van de puzzel in de vorm van diverse essays geven wel een beeld van de rijkdom van het onderwerp en de tijdloosheid van de kwesties. Clichés worden niet uit de weg gegaan, maar de nuancering staat voorop.
Wilt u een frisse blik op een veelbesproken onderwerp, dan is dit een boek voor u.
20,50
Voorkant cover

Bewondering en verwondering het tijdloze modernisme: - Deel twee: perspectieven, pianisten en programmeurs

Emanuel Overbeeke

Veel van wat nu in kunst fout heet te zijn, wordt toegeschreven aan het modernisme. Tegelijk heeft deze stroming enorm veel nieuws gebracht op talloze terreinen binnen en buiten de kunst dat velen nu volstrekt vanzelfsprekend vinden. Tijd voor een genuanceerde bespreking van een beweging die zoals elke cruciale stroming niet ooit begon en ooit eindigde maar telkens nieuwe mensen inspireert. De mix van tegenstrijdige reacties (bewondering en verwondering, verzet en assimilatie) is de beste garantie voor een blijvende fascinatie. Dit tweede deel behandelt de receptie van het modernisme aan de hand van hoofdstukken over pianisten, programmeurs, publicisten en de veranderde omgang met moderne kunst, niet alleen muziek.
23,50